Homohuwelijk in Mexico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het homohuwelijk in Mexico is mogelijk in het hele land sinds een uitspraak van het Hooggerechtshof op 12 juni 2015. Het huwelijk is in Mexico echter een taak van de deelstaten, die nog niet altijd automatisch voorzien in de mogelijkheid een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht. In het Federaal District, oftewel Mexico-Stad, en de deelstaten Quintana Roo, Coahuila en Chihuahua is het huwelijk tussen personen van gelijk geslacht expliciet opgenomen in het burgerlijk wetboek, in de overige staten is vaak eerst de tussenkomst van een rechter nodig. Daarnaast zijn in meerdere staten burgergelijke partnerschappen tussen mensen van gelijk geslacht erkend. De federale overheid van Mexico erkent het homohuwelijk ook: adoptie door homokoppels is in het hele land toegestaan en homohuwelijken worden erkend door het sociale zekerheidssysteem van het land.

Geschiedenis[bewerken]

De invoering van burgerlijke partnerschappen in Coahuila werd op 11 januari 2007 goedgekeurd door het staatscongres, twee maanden later volgde de Wetgevende Assemblee van het Federaal District met goedkeuring in Mexico-Stad. Het eerste partnerschap werd getekend in Saltillo, de hoofdstad van Coahuila, door een lesbisch koppel uit de buurstaat Tamaulipas. Op 21 december 2009 stemde de Assemblee van het Federaal District in met een door David Razú ingediend wetsvoorstel waarmee het homohuwelijk werd erkend. De afgevaardigden van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD), die een absolute meerderheid bezig, en de Partij van de Arbeid (PT) stemden voor, de afgevaardigden van de overige partijen stemden tegen of onthielden zich van stemming. De wet in Mexico-Stad stelt homohuwelijk geheel gelijk aan heterohuwelijk; ook adoptie door homoseksuele echtparen werd erdoor gelegaliseerd. Burgemeester Marcelo Ebrard (PRD) tekende de wet op 29 december en op 4 maart 2010 werden de eerste homohuwelijken in Mexico gesloten, een primeur voor Latijns-Amerika.

De conservatieve Nationale Actiepartij (PAN) van president Felipe Calderón poogde via de rechter de wetswijziging tegen te houden omdat deze in strijd met de grondwet zou zijn. Het Hooggerechtshof deed uitspraak over drie aspecten: de grondwettelijkheid van de wet, de erkenning van in Mexico-Stad gesloten huwelijken in de rest van het land en het recht op adoptie door homostellen. Op alle drie de punten stelde het Hof Mexico-Stad in het gelijk. De uitspraak werd gevolgd door een incident waarin kardinaal Juan Sandoval Íñiguez Ebrard beschuldigde van het omkopen van de rechters. Nadat hij weigerde de beschuldiging terug te nemen diende Ebrard een aanklacht in wegens smaad.

Op 28 november 2011 huwden in de gemeente Lázaro Cárdenas in de staat Quintana Roo twee koppels van gelijk geslacht. Hoewel de wetboeken in de deelstaat niet expliciet het homohuwelijk toestaan concludeerde een rechter dat evenmin wordt voorgeschreven dat echtelieden van verschillend geslacht zijn, waardoor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht in Quintana Roo dus de facto legaal zijn. Een eerdere poging het homohuwelijk in Quintana Roo via politieke weg in te voeren was gestrand in het congres van de deelstaat.

De deelstaat Coahuila erkende het homohuwelijk in 2014, Chihuahua volgde een jaar later. Intussen was door het hele land heen jurisprudentie ontstaan, waardoor partners van gelijk geslacht ook in staten die het homohuwelijk niet erkennen konden trouwen. Het Hooggerechtshof verwees in uitspraak na uitspraak lokale verboden op het homohuwelijk naar de prullenbak wegens discriminatoir.

Sinds juni 2015 is het homohuwelijk in principe in heel Mexico mogelijk, maar zolang de deelstatelijke wetboeken nog niet zijn aangepast, is in de praktijk vooralsnog eerst de gang naar de rechter nodig. De aanpassing van de huwelijkswetten en openstelling van het homohuwelijk zonder rechterlijke tussenkomst gebeurde daarna achtereenvolgens in: Nayarit (2015), Jalisco (2016), Campeche (2016) , Colima (2016) , Michoacán (2016) , Morelos (2016), Chiapas (2017) , Puebla (2017) en Baja California (2017).