Homohuwelijk in de Republiek Ierland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rechtspositie van homoseksuelen in Europa:

 Huwelijk mogelijk

 Andere vorm van partnerschap

 Geregistreerd samenwonen

 In het buitenland gesloten homohuwelijk wordt erkend


 Huwelijk niet erkend

 Huwelijk grondwettelijk verboden


 Wettelijke beperking m.b.t. meningsuiting

 Geringe straf

 Zware straf

 Levenslang

 Doodstraf

Het homohuwelijk is in Ierland nog niet expliciet gelegaliseerd, en ook is er door de wetgevende macht nog geen wetsvoorstel ingediend om het ofwel volledig te legaliseren dan wel te verbieden. In november 2004 spande een lesbisch koppel een kort geding aan tegen de Ierse staat, nadat hun in Vancouver, Canada gesloten huwelijk niet geaccepteerd werd als reden om hun belasting gezamenlijk te betalen; volgens de vrouwen vormt de weigering een schending van de Grondwet van Ierland en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Artikel 41 van de Ierse grondwet stelt dat het huwelijk beschermd moet worden, maar specificeert niet wat het huwelijk precies inhoudt:

The State pledges itself to guard with special care the institution of marriage, on which the family is founded, and to protect it against attack.

Demonstratie in Dublin in 2009

De minister van Justitie, Alan Shatter, kondigde op 5 november 2013 aan dat Ierland in de eerste helft van 2015 een referendum rond het homohuwelijk zou organiseren.[1]

Op 22 mei 2015 organiseerde Ierland het referendum en konden de Ieren gaan stemmen. Op 23 mei 2015 werd de uitslag bekend. De tweederdemeerderheid van de Ierse bevolking stemde voor de invoering van het homohuwelijk. Daarmee is Ierland het negentiende land dat het burgerlijk huwelijk openstelt voor homo's.

Externe links[bewerken]