Hongshanopterus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hongshanopterus lacustris is een pterosauriër behorend tot de Istiodactylidae die tijdens het Vroege Krijt voorkwam in het gebied van het huidige China.

De soort is in 2008 beschreven door Wang. De geslachtsnaam verwijst naar de antieke Hongshancultuur. De soortaanduiding is Latijn voor "aan het meer". Het fossiel, holotype IVPP V14582, bestaat uit een schedel en wat nekwervels. De schedel is samengedrukt en van onderen zichtbaar. De vondst werd gedaan in de Jiufotangformatie in Liaoning. De bovenkaken zijn zeer langgerekt. De tanden, die tijdens het conserveringproces naar binnen of buiten gedrukt werden en dus fraai zichtbaar zijn, hebben een driehoekige vorm en zijn kort, afgeplat en breed met een scherpe naar achteren gerichte punt. Het dier moet er zo'n 36 bezeten hebben, in de bovenkaak alleen.

Op grond van de tanden die drie uitsteeksels hebben op de kroon, is Hongshanopterus ondergebracht bij de Istiodactylidae. De tanden zijn niet beperkt tot het achterste derde van de kaak en dit primitieve kenmerk doet de beschrijvers Hongshanopterus beschouwen als het meet basale lid van de groep, waartoe volgens hen ook Nurhachius ignaciobritoi, Istiodactylus sinensis, Longchengpterus zhaoi en , gezien de gelijksoortige tanden, ook Liaoxipterus brachyognathus behoren; de laatste soort wordt meestal bij de Ctenochasmatidae ondergebracht.

De vorm van het verhemelte van Hongshanopterus bevestigt volgens de beschrijvers de nauwere verwantschap van de Istiodactylidae aan de Anhangueridae dan aan de Pteranodontidae.

De spanwijdte van Hongshanopterus is ongeveer twee meter, maar het exemplaar was nog niet geheel volgroeid — als pterosauriërs dat ooit al zijn.

Literatuur[bewerken]

  • Xiaolin Wang, Diogenes de Almeida Campos, Zhonghe Zhou & Alexander W. A. Kellner. 2008. "A primitive istiodactylid pterosaur (Pterodactyloidea) from the Jiufotang Formation (Early Cretaceous), northeast China", Zootaxa 1813: 1-18