Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Joostik (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2020 om 10:38. (niet samengevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Waterschap in Nederland
Kaart met de Nederlandse waterschappen (2018). Hollands Noorderkwartier is aangegeven met 10
Locatie
Provincie Noord-Holland
Oppervlakte 196.400 ha  
Opgericht 2003
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kantoor Heerhugowaard

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is een Nederlands waterschap en is in 2003 ontstaan na samenvoeging van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier en een vijftal inliggende waterschappen; Het Lange Rond, Hollands Kroon, De Waterlanden, Groot-Geestmerambacht en Waterschap Westfriesland. Het hoogheemraadschap is gevestigd te Heerhugowaard. Belangrijke gasten worden (soms) in het Noorderpolderhuis in Schermerhorn ontvangen.[1]

Taak

Het hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor het waterbeheer in het historische Noorderkwartier van de Nederlandse provincie Noord-Holland, het gebied boven het Noordzeekanaal inclusief het eiland Texel. Het is verantwoordelijk voor de waterkeringen, voor zuivering van het afvalwater en voor schoon oppervlaktewater. Ook heeft het een groot aantal polderwegen, waaronder wegen op dijken, in beheer.

Wapen

Zie Wapen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het wapen is een combinatie van de wapens van de hoogheemraadschappen die in 1993 al waren samengevoegd tot het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier. Het wapen met de leeuw en het water komt van het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier, de dubbelkoppige adelaar en de keizerskroon komen van het wapen van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland, dat in 1544 door keizer Karel V werd gesticht.

Externe link

Referentie

  1. Thea de Roos-van Rooden, Noorderpolderhuis. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Geraadpleegd op 18 januari 2014.