Houcaris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Houcaris
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Cambrium
Houcaris saron
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Arthropoda
Klasse:Dinocaridida
Orde:Radiodonta
Familie:Tamisiocarididae
Geslacht
Houcaris
Wu, Fu, Ma, Lin, Sun, & Zhang, 2021
Typesoort
Houcaris saron
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Houcaris op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Houcaris[1] is een geslacht van uitgestorven tamisiocaridide radiodonten bekend uit het Cambrium fase 2 van China en de Verenigde Staten. Het bevat de twee soorten Houcaris saron en Houcaris magnabasis, die beiden oorspronkelijk werden benoemd als soort van het verwante geslacht Anomalocaris. Het geslacht Houcaris werd in 2021 benoemd voor de twee soorten en eert Hou Xianguang, die in 1995 samen met zijn collega's Jan Bergström en Per E. Ahlberg de typesoort Anomalocaris saron had ontdekt en benoemd.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Houcaris saron[bewerken | brontekst bewerken]

Houcaris saron, bekend van de Maotianshan Shale in Yunnan, werd voor het eerst beschreven in 1995 als Anomalocaris saron. De soortaanduiding is het Grieks saron, 'borstel'. Deze soort is alleen bekend van frontale aanhangsels. Het holotype is NIGPAS 115337a/b. Er is een exemplaar (ELRC 20001) dat eerder werd beschouwd als een rompfossiel van deze soort, maar later onderzoek toont aan dat dit exemplaar niet tot deze soort behoort. Het heeft later zijn eigen geslacht Innovatiocaris gekregen. De lengte van het frontale aanhangsel is maximaal twaalf centimeter. Hij wordt soms beschouwd als behorend tot de familie Anomalocarididae of Amplectobeluidae.

Houcaris magnabasis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorste aanhangsel Houcaris magnabasis

Houcaris magnabasis, bekend van de Pioche Shale en Pyramid Shale in Nevada, werd oorspronkelijk beschreven in 2003 als Anomalocaris cf. saron en later benoemd als Anomalocaris magnabasis in 2019. Deze soort is alleen bekend van frontale aanhangsels en enkele gedeeltelijke fossielen van monddelen en flappen. De grootste geschatte lengte van het frontale aanhangsel is 17,5 centimeter. Ook hij wordt soms beschouwd als behorend tot de familie Anomalocarididae of Amplectobeluidae.