Hualianceratops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hualianceratops wucaiwanensis is een plantenetende ornithischische dinosauriër, behorend tot de Ceratopia, die tijdens het late Jura leefde in het gebied van het huidige China.

Vondst en naamgeving[bewerken]

In 2002 vond een expeditie door het Chinese Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology en de George Washington University nabij Wucaiwan in Xinjiang het skelet van kleine ceratopiër. Het fossiel werd geprepareerd door Xiang Lishi, Yu Tao en Ding Xiaoqing.

Diagram van de bewaarde delen

In 2015 werd de typesoort Hualianceratops wucaiwanensis benoemd en beschreven door Han Fenglu, Catherine A. Forster, James M. Clark, en Xu Xing. De geslachtsnaam combineert het Chinees hua, "versierd", en lian, "gezicht", een verwijzing naar de ornamentering van de schedeldelen, met ceratops, gelatiniseerd Grieks voor "hoorngezicht", een gebruikelijke achtervoegsel bij de namen van Ceratopia. De soortaanduiding verwijst naar de herkomst bij Wucaiwan, de "vijfkleurenbaai". De soort werd benoemd in een elektronisch tijdschrift en de daarom voor de geldigheid van de naam verplichte Life Science Identifiers zijn D96319BA-6380-47D6-9512-5BDA15221A00 voor het geslacht en DEEB3095-CB69-47CD-91FC-2D01D9F429D5 voor de soort.

Het holotype, IVPP V18641, is gevonden in een laag van de bovenste Shishugouformatie die dateert uit het Oxfordien. Het bestaat uit een skelet met schedel en onderkaken. Het specimen is in slechte staat. Van de schedel zijn voornamelijk de achterste zijkanten over, zonder de hersenpan. Van het postcraniaal skelet zijn wat wervels van het heiligbeen bewaard, het rechteronderbeen, een linkerkuitbeen en een linkervoet.

Beschrijving[bewerken]

Hualianceratops is een kleine ceratopieër van ruwweg een meter lang. De schedel heeft een geschatte lengte van vijfentwintig centimeter.

In 2015 werden verschillende onderscheidende kenmerken vastgesteld. Vijf daarvan zijn autapomorfieën, afgeleide unieke kenmerken. De achterste tak van het jukbeen die onder het onderste slaapvenster loopt, draagt een opvallend naar boven en achteren gericht uitsteeksel. Het quadratum is robuust met een verbreed contactfacet met het quadratojuagale. Boven het facet met het quadratojugale is de voorrand van het quadratum overdwars verbreed. Nabij het ondervlak van het quadratum bevindt zich een opvallende inkeping. Het dentarium van de onderkaak is hoog en kort.

Daarnaast is er een unieke combinatie van op zich niet unieke kenmerken. Het zijoppervlak van het dentarium toont een sterk verruwde ornamentering, anders dan bij Chaoyangsaurus en Yinlong maar net als bij Xuanhuaceratops. Het ondervlak van de tak van het jukbeen onder het onderste slaapvenster os overdwars verbreed, anders dan bij Yinlong, maar net als bij Chaoyangsaurus. Het qudratjugale heeft in het ondervlak groeven voor het contact met de achterzijde van het jukbeen, anders dan bij Xuanhuaceratops, maar net als bij Chaoyangsaurus en Yinlong.

Fylogenie[bewerken]

Hualianceratops werd in 2015 basaal in de Ceratopia geplaatst, in de Chaoyangsauridae. De precieze verwantschappen in de Chaoyangsauridae bleken niet te bepalen. Volgende uitgevoerde kladistische analyse waren de Chaoyangsauridae de zustergroep van de Psittacosauridae, buiten de Neoceratopia. Deze uitkomst was echter zwak ondersteund en zou tot zeer lange verborgen ontwikkelingslijnen leiden, zodat de beschrijvers zelf twijfel uitten over de betrouwbaarheid ervan.

Literatuur[bewerken]

  • Han F., Forster C.A., Clark J.M., Xu X., 2015, "A New Taxon of Basal Ceratopsian from China and the Early Evolution of Ceratopsia", PLoS ONE 10(12): e0143369