Hudson's Bay Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hudson's Bay Company
Oprichting London, Engeland, 2 mei 1670
Sleutelfiguren Jerry Zucker, Gouverneur, CEO
Michael Rousseau, President
Hoofdkantoor Toronto, Ontario
Producten Hudson's Bay
Zellers
Home Outfitters
Designer Depot
Omzet $7,07 miljard CDN (2004)
Winst $59,7 miljoen CDN (2004)
Website www.hbc.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Filiaal van de Hudson's Bay Company in Saskatchewan stammend uit 1897
Winkel van The Bay in Montréal

De Hudson's Bay Company (HBC) is het oudste bedrijf van Canada en het op één na oudste van Noord-Amerika. Het bedrijf werd op 2 mei 1670 te Londen opgericht als The Governor and Company of Adventurers of England trading into Hudson's Bay.

Eeuwenlang kon het bedrijf vanuit zijn York Factory aan de Hudsonbaai de pelshandel met de indianen in Brits Noord-Amerika domineren, waar het vaak optrad als overheid (vergelijkbaar met de VOC en WIC) totdat de verstedelijking toenam. Een groot deel van het landbezit van de HBC werd in 1870 bij de in 1867 opgerichte Canadese Confederatie toegevoegd. De verminderde pelshandel zorgde er later voor dat het accent van de bedrijfsvoering op de handelsposten in nieuw ontgonnen gebieden werd gelegd. De Hudson's Bay Company is nu een verzameling retail outlets, waarvan de warenhuizen The Bay en Zellers het meest in het oog springen.

De Amerikaanse investeerder Jerry Zucker heeft 82% van de aandelen van HBC in het bezit, nadat hij op 27 februari 2006 69% van de uitstaande aandelen toevoegde aan zijn bestaande belang. Als Zucker 90% van de aandelen van HBC in het bezit kan krijgen, zal hij automatisch ook de mogelijkheid krijgen om het restant van de uitstaande aandelen over te nemen.

Externe link[bewerken]