Hudson's Bay Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hudson's Bay Company
Hudson's Bay Company Official Logo 2013.svg
Oprichting London, Engeland, 2 mei 1670
Sleutelfiguren Jerry Storch (CEO)
Richard Baker (Governor & Executive Chairman)
Hoofdkantoor Toronto, Ontario
Producten Hudson's Bay
Lord & Taylor
Saks Fifth Avenue
Omzet C$ 14,5 miljard (2016)[1]
Winst C$ -516 miljoen (2016)[1]
Website www.hbc.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Filiaal van de Hudson's Bay Company in Saskatchewan stammend uit 1897
Winkel van The Bay in Montréal

De Hudson's Bay Company (HBC) is het oudste bedrijf van Canada en het op één na oudste van Noord-Amerika. Het bedrijf werd op 2 mei 1670 te Londen opgericht als The Governor and Company of Adventurers of England trading into Hudson's Bay. Het is tegenwoordig een onderneming, die actief is met diverse warenhuisconcepten.

Geschiedenis[bewerken]

Eeuwenlang kon het bedrijf vanuit zijn York Factory aan de Hudsonbaai de pelshandel met de indianen (vervoerd door middel van schepen zoals de Nonsuch) in Brits Noord-Amerika domineren, waar het vaak optrad als overheid (vergelijkbaar met de VOC en WIC) totdat de verstedelijking toenam. Een groot deel van het landbezit van de HBC werd in 1870 bij de in 1867 opgerichte Canadese Confederatie toegevoegd. De verminderde pelshandel zorgde er later voor dat het accent van de bedrijfsvoering op de handelsposten in nieuw ontgonnen gebieden werd gelegd.

Op 26 november 2012 kreeg het bedrijf een beursnotering aan de Toronto Stock Exchange.

Activiteiten[bewerken]

De Hudson's Bay Company is nu een verzameling winkelketens, bestaande uit:

Het bedrijf telde begin 2017 in totaal 480 winkels, waarvan 129 in Europa.[1] Het telde in totaal 66.000 werknemers.[2] Het heeft een gebroken boekjaar dat afloopt per 31 januari. De omzet in het boekjaar 2016 was C$ 14,5 miljard, waarvan C$ 4,8 miljard in Europa, C$ 3,3 miljard in Canada en de rest in Noord-Amerika (exclusief Canada).[1]

Tot 2013 was Hudson's Bay ook nog actief met een warenhuisketen onder de naam Zellers.

In 2013 werd Saks Inc. gekocht voor $ 2,3 miljard.[3] Saks had toen 41 warenhuizen en behaalde een omzet van zo’n $ 3 miljard met de verkoop van luxe consumentenproducten.[3] Saks werd in 1924 opgericht door Horace Saks en Bernard Gimbel. Het belangrijkste warenhuis van de keten staat aan de Fifth Avenue in New York. Er werkten zo'n 15.000 mensen voor Saks.[3]

Europa[bewerken]

Duitsland en België[bewerken]

In juni 2015 nam Hudson's Bay de warenhuistak Galeria Kaufhof van de Metro Group over.[4] Kaufhof werd in 1879 opgericht door de ondernemer Leonard Tietz en behaalde in het gebroken boekjaar 2013/14 een omzet van zo’n 3 miljard euro. Het Canadese retailconcern betaalde hier 2,8 miljard euro voor.[4] Kaufhof beschikt in Duitsland over 137 vestigingen, maar ook de 16 filialen van Galeria Inno in België gaan over.[4] Er werken zo'n 21.500 mensen bij Galeria Kaufhof. De koop werd op 30 september 2015 afgerond. De vastgoedportefeuille is eveneens onderdeel van de transactie.

Nederland[bewerken]

Begin 2016 kwam Hudson's Bay regelmatig in het nieuws als de mogelijke nieuwe eigenaar van de failliete warenhuisketen V&D. De overname kwam niet van de grond en V&D ging failliet. In mei 2016 maakte Hudson's Bay bekend in de twee jaar erna twintig vestigingen te willen openen in Nederland, waarvoor diverse oude V&D-panden in aanmerking komen.[5] De eerste vestiging gaat in augustus 2017 open.[5] In Nederland worden de warenhuisconcepten Hudson's Bay en Saks Off 5th, een outlet-warenhuis, geïntroduceerd.[5] De vestigingen leveren volgens het bedrijf naar verwachting 2.500 banen op.[5] Op 25 mei maakte de keten bekend overeenstemming te hebben bereikt voor langjarige huurovereenkomsten in Amsterdam, Breda en Tilburg. Ondertussen zijn de volgende steden toegevoegd aan dat rijtje: Den Haag, Leiden, Haarlem, Amstelveen, Almere, Amersfoort, Zwolle, Enschede, Den Bosch, Rotterdam, Maastricht en Utrecht.

Amsterdam De Vleeshal en Rokin[bewerken]

Deze drie aangrenzende gebouwen worden omgevormd tot een Hudson's Bay-winkel. De winkel aan het Rokin krijgt een directe toegang tot het metrostation aan het Rokin. "De Vleeshal" is een monumentaal pand aan de Nes en de Oudezijds Voorburgwal en wordt in 2016 gerenoveerd, terwijl Rokin 21 en 49 op dat moment nog in aanbouw zijn. In april 2017 werd bekent dat de winkel nog een extra pand huurt en zal de winkel geen 15.800 m² groot worden, maar 17000m2.

Amsterdam Kalvertoren[bewerken]

In Winkelcentrum Kalvertoren in Amsterdam zal een filiaal worden geopend van de formule Saks Off 5th.[6]

Breda De Barones[bewerken]

De 16.660m² Hudson's Bay-winkel zal worden gevestigd op vijf verdiepingen, met toegangen in 'De Barones' en aan de Karrestraat. De verbouwing duurt ongeveer een jaar.

Tilburg Heuvelstraat[bewerken]

Deze toekomstige Hudson's Bay-winkel zal worden gevestigd op de Heuvelstraat van Tilburg. De eigenaar zal het gebouw renoveren voor de opening van Hudson's Bay. De winkel meet 12.400 m².

Amersfoort Utrechtsestraat[bewerken]

Dit Hudson's Bay-filiaal komt in het oude V&D-pand uit 1934. Het wordt gerenoveerd en krijgt naast de ingang aan de Utrechtsestraat ook een ingang aan het Sint Jorisplein. De winkel krijgt ook een parkeergarage van 460 plaatsen. De winkel wordt 11.000 m² groot.

Haarlem Grote Houtstraat[bewerken]

Deze Hudson's Bay-winkel komt in het historische V&D-pand. Het pand ligt centraal aan de Grote Houtstraat en de Gedempte Oude Gracht. De vestiging wordt 17.000 m² groot en heeft 9 verdiepingen.

Leiden Aalmarkt[bewerken]

Dit warenhuis van Hudson's Bay komt eveneens in een oud V&D-pand. Het pand ligt tussen de Aalmarkt en de Breestraat. Het is gebouwd in 1930 en gerenoveerd in 2014. In de kelder is een fietsenstalling voor 880 fietsen. De winkel wordt 12.500 m² groot.

Den Haag Grote Marktstraat en Spuistraat[bewerken]

Deze vestiging van Hudson's Bay komt in een deel van het voormalige V&D-pand en krijgt ingangen aan de Grote Marktstraat en de Spuistraat. De winkel wordt 18.500 m². Hudson's Bay deelt het pand met onder andere Decathlon en Stradivarius. Het pand wordt voor de opening eerst gerenoveerd.

Den Bosch Schapenmarkt en Pensmarkt[bewerken]

De vestiging aan de Schapenmarkt komt in het oude V&D-pand, een historisch pand naast het stadhuis. Het filiaal krijgt ingangen aan meerdere winkelstraten en wordt 9.300 m² groot. Het pand aan de Pensmarkt wordt een dependance van het filiaal aan de Schapenmarkt. Het komt in een deel van een andere oud-vestiging van V&D tegenover de grote Hudson's Bay-winkel. De vestiging aan de Pensmarkt zal 1.600 m² beslaan.

Amstelveen Stadshart[bewerken]

In Amstelveen zal Hudson's Bay een warenhuis openen in het voormalige pand van V&D in het Stadshart. In het pand zal na de renovatie 20.600 m² ingenomen worden door het warenhuis.[7]

Almere City Mall[bewerken]

In Almere wordt in een warenhuis geopend in het voormalige V&D-pand in de City Mall. Met 10.000 m² wordt dit groter dan de voormalige V&D.[8]

Rotterdam Hoogstraat[bewerken]

In het voormalige V&D-pand aan de Hoogstraat in Rotterdam komt zowel een vestiging van de formule Hudson's Bay als van de formule Saks Off 5th. Daarnaast openen zich ook een Topshop en Topman in het pand. Het pand meet 24.000 m² en telt vijf verdiepingen.[9]

De lege V&D in Maastricht in januari 2017, vlak voor de renovatie voor Hudson's Bay Company
Maastricht Grote Staat[bewerken]

Het voormalige V&D-pand in de Grote Staat in Maastricht zal na renovatie naar verwachting eind 2017 of begin 2018 in gebruik worden genomen door Hudson's Bay.[10]Het pand telt 5 verdiepingen en heeft een oppervlakte van 13.500 m². In 2002 was al een deel van het pand, ooit één van de grootste V&D's van Nederland, afgesplitst om een filiaal van De Bijenkorf te huisvesten.

Enschede H.J. van Heekplein[bewerken]

In het voormalige V&D-pand in Enschede zal een Hudson's Bay-warenhuis worden gevestigd van 9.900 m2, verdeeld over 3 verdiepingen.

Zwolle Meerminneplein[bewerken]

Het voormalige V&D-pand in Zwolle zal in september 2017, na een grondige verbouwing waarbij het pand volledig wordt gestript, worden ingenomen door een Hudson's Bay-vestiging van 12.000 m², verdeeld over 4 verdiepingen.

Utrecht Hoog Catharijne[bewerken]

Het voormalige V&D-pand in Utrecht zal in 2018 worden verbouwd. De winkel zal 6 verdiepingen gaan tellen en 17.000 m² groot worden.

Externe link[bewerken]