Hudson's Bay Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hudson's Bay Company
Hudson's Bay Company Official Logo 2013.svg
Oprichting London, Engeland, 2 mei 1670
Sleutelfiguren Jerry Storch (CEO)
Richard Baker (Governor & Executive Chairman)
Hoofdkantoor Toronto, Ontario
Producten Hudson's Bay
Lord & Taylor
Saks Fifth Avenue
Omzet C$ 11,2 miljard (2015)[1]
Winst C$ 387 miljoen (2015)[1]
Website www.hbc.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Filiaal van de Hudson's Bay Company in Saskatchewan stammend uit 1897
Winkel van The Bay in Montréal

De Hudson's Bay Company (HBC) is het oudste bedrijf van Canada en het op één na oudste van Noord-Amerika. Het bedrijf werd op 2 mei 1670 te Londen opgericht als The Governor and Company of Adventurers of England trading into Hudson's Bay. Het is tegenwoordig een winkelketen met diverse warenhuisconcepten.

Geschiedenis[bewerken]

Eeuwenlang kon het bedrijf vanuit zijn York Factory aan de Hudsonbaai de pelshandel met de indianen (vervoerd door middel van schepen zoals de Nonsuch) in Brits Noord-Amerika domineren, waar het vaak optrad als overheid (vergelijkbaar met de VOC en WIC) totdat de verstedelijking toenam. Een groot deel van het landbezit van de HBC werd in 1870 bij de in 1867 opgerichte Canadese Confederatie toegevoegd. De verminderde pelshandel zorgde er later voor dat het accent van de bedrijfsvoering op de handelsposten in nieuw ontgonnen gebieden werd gelegd.

Op 26 november 2012 kreeg het bedrijf een beursnotering aan de Toronto Stock Exchange.

Activiteiten[bewerken]

De Hudson's Bay Company is nu een verzameling retail outlets, waarvan de warenhuizen The Bay en Zellers het meest in het oog springen. Het bedrijf telde begin 2016 in totaal 461 winkels, waarvan 131 in Europa.[1]

In 2013 werd Saks Inc. gekocht voor $ 2,3 miljard.[2] Saks had toen 41 warenhuizen en behaalde een omzet van zo’n $ 3 miljard met de verkoop van luxe consumentenproducten.[2] Saks werd in 1924 opgericht door Horace Saks en Bernard Gimbel. Het belangrijkste warenhuis van de keten staat aan de Fifth Avenue in New York. Er werkten zo'n 15.000 mensen voor Saks.[2]

Europa[bewerken]

Duitsland en België[bewerken]

In juni 2015 maakt Hudson's Bay bekend de warenhuistak Kaufhof van de Metro Group over te gaan nemen.[3] Kaufhof werd in 1879 opgericht door de ondernemer Leonard Tietz en behaalde in het gebroken boekjaar 2013/14 een omzet van zo’n 3 miljard euro. Het Canadese retailconcern betaalt hier 2,8 miljard euro voor.[3] Kaufhof beschikt in Duitsland over 137 vestigingen, maar ook de 16 filialen van Inno in België, gaan over.[3] Er werken zo'n 21.500 mensen bij Kaufhof. De koop werd op 30 september 2015 afgerond. De vastgoedportefeuille is eveneens onderdeel van de transactie.

Nederland[bewerken]

Begin 2016 kwam Hudson's Bay regelmatig in het nieuws als de mogelijke nieuwe eigenaar van de failliete warenhuisketen V&D. De overname kwam niet van de grond en de V&D ging failliet. In mei maakte Hudson’s Bay bekend in de komende twee jaar twintig vestigingen te willen openen in Nederland, waarvoor diverse oude V&D-panden in aanmerking komen.[4] De eerste vestiging gaat in augustus 2017 open.[4] In Nederland worden de warenhuisconcepten Hudson's Bay en Saks Fifth Avenue OFF 5TH, een outlet-warenhuis, geïntroduceerd.[4] De vestigingen leveren volgens het bedrijf naar verwachting 2500 banen op.[4] Op 25 mei maakte de keten bekend overeenstemming te hebben bereikt voor langjarige huurovereenkomsten in Amsterdam, Breda en Tilburg. Ondertussen zijn de volgende steden toegevoegd aan dat rijtje: Den Haag, Leiden, Haarlem, Amstelveen, Almere, Amersfoort, Zwolle, Enschede en Den Bosch.

De Vleeshal en Rokin Amsterdam[bewerken]

Deze drie aangrenzende gebouwen worden momenteel omgevormd tot een Hudson's Baywinkel. De winkel aan het Rokin krijgt een directe toegang tot het metro station aan het Rokin. "De Vleeshal" is een monumentaal pand aan de Nes en de Oudezijds Voorburgwal en wordt in 2016 gerenoveerd, terwijl Rokin 21 en 49 op dat moment nog in aanbouw zijn. De totale winkel zal 15.800 m2 groot worden.

De Barones Breda[bewerken]

De 16.660m2 Hudson's Baywinkel zal worden gevestigd op vijf verdiepingen, met entrees in 'De Barones' en aan de Karrestraat. De verbouwing duurt ongeveer een jaar.

Heuvelstraat Tilburg[bewerken]

Deze toekomstige Hudson's Baywinkel zal worden gevestigd op de hoofdstraat van Tilburg. De eigenaar, Royalton Hill, zal het gebouw renoveren voor de opening van Hudson's Bay. De winkel meet 12.400 m2.

Utrechtsestraat Amersfoort[bewerken]

Dit Hudson's Bay filiaal komt in het oude V&D pand uit 1934. Het wordt gerenoveerd en krijgt naast de ingang aan de Utrechtsestraat ook een ingang aan het Sint Jorisplein. De winkel krijgt ook een parkeergarage van 460 plaatsen. De winkel wordt 11.000 m2.

Grote Houtstraat Haarlem[bewerken]

Deze Hudson's Bay winkel komt in het historische V&D pand. Het pand ligt centraal aan de Grote Houtstraat vlakbij de Gierstraat en de Gedempte Oude Gracht. De vestiging wordt 17.000 m2 groot.

Aalmarkt Leiden[bewerken]

Dit warenhuis van Hudson's Bay komt eveneens in een oud V&D pand. Het pand ligt tussen de Aalmarkt en de Leiden. Het is gebouwd in 1930 en gerenoveerd in 2014. In de kelder komt een fietsenstalling voor 880 fietsen. De winkel wordt 12.500 m2 groot.

Grote Marktstraat en Spuistraat Den Haag[bewerken]

Deze vestiging van Hudson's Bay komt in een deel van het voormalige V&D pand en krijgt ingangen aan de Grote Marktstraat en de Spuistraat) wordt 18.500 m2. Hudson's deelt het pand met onder andere Decathlon en Stradivarius. Het pand wordt voor de opening eerst gerenoveerd.

Schapenmarkt en Pensmarkt, Den Bosch[bewerken]

De vestiging aan de Schapenmarkt komt in het grootste oude V&D pand: een historisch pand naast het stadhuis. Het filiaal krijgt ingangen aan meerdere winkelstraten en wordt 9.300 m2 groot.

Het pand aan de Pensmarkt wordt een dependance van het filiaal aan de Schapenmarkt. Het komt in een deel van een andere oud-vestiging van V&D tegenover de grote Hudson's Bay winkel. De vestiging aan de Pensmarkt zal 1.600 m2 beslaan.

Eigenaar[bewerken]

De Amerikaanse investeerder Jerry Zucker heeft 82% van de aandelen van HBC in het bezit, nadat hij op 27 februari 2006 69% van de uitstaande aandelen toevoegde aan zijn bestaande belang. Als Zucker 90% van de aandelen van HBC in het bezit zou krijgen, zou hij automatisch ook de mogelijkheid krijgen om het restant van de uitstaande aandelen over te nemen. Zucker overleed echter op 12 april 2008.

Externe link[bewerken]