Huub Kortekaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huub Kortekaas
Zittende engel op omgekeerde bloempot in Naaldwijk
Zittende engel op omgekeerde bloempot in Naaldwijk
Persoonsgegevens
Geboren 17 juli 1935
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Huub Kortekaas ('s-Gravenzande, 17 juli 1935) is een Nederlands beeldend kunstenaar.

Leven en werk[bewerken]

Kortekaas werd in 1935 in het Westland geboren als zoon van een tuinder. Aanvankelijk koos hij voor het beroep van onderwijzer. Op zijn vijfentwintigste maakte hij zijn eerste beeld, een beeld van Erasmus voor de universiteitsbibliotheek van Nijmegen. Op zijn dertigste koos hij definitief voor het beeldend kunstenaarschap. Als kunstenaar is hij autodidact. Hij trouwde in 1969 met Adelheid van Swelm, tuinarchitecte. Beiden werkten vanaf die tijd nauw samen en vormen sinds 1999 een kunstenaarsduo. Vanaf 1995 bouwde hij samen met zijn vrouw de Tempelhof, een ongeveer één hectare grote, kunstzinnig gevormde buitenplaats. Sinds 2002 werken zij samen aan de Universele Spirituele Tuin als verbeelding van de vijf wereldreligies. Waarbij zij zich laten inspireren door de symboliek van getallen.

Behalve deze projecten maakte Kortekaas ook diverse beelden, die vaak zijn uitgevoerd in cortenstaal. Zo staat sinds juni 2007 langs de Veilingroute in Naaldwijk zijn beeld van een 'zittende Engel' in de vorm van een plant die midden tussen de bedrijven in het Westland uitrust op een omgekeerde bloempot. De afmetingen van dit beeld zijn 333 cm x 666 cm x 999 cm.

Filmmaker Pepeyn Langedijk maakte in 2005 en 2007 respectievelijk een documentaire en een korte film over het leven en werk van Huub Kortekaas.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]