Huub Kortekaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huub Kortekaas
Zittende engel op omgekeerde bloempot in Naaldwijk
Persoonsgegevens
Volledige naam Gerardus Leonardus Hubertus Kortekaas
Geboren 17 juli 1935
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1960 - heden
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gerardus Leonardus Hubertus (Huub) Kortekaas ('s-Gravenzande, 17 juli 1935) is een Nederlands beeldend kunstenaar.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kortekaas werd in 1935 in het Westland geboren als zoon van een tuinder. Aanvankelijk koos hij voor het beroep van onderwijzer. Op zijn vijfentwintigste maakte hij zijn eerste beeld, een beeld van Erasmus voor de universiteitsbibliotheek van Nijmegen. Op zijn dertigste koos hij definitief voor het beeldend kunstenaarschap. Als kunstenaar is hij autodidact.

Tussen 1960 en 1964 werkte hij in de Oude Toren in Winssen en in 1965 verhuisde hij naar kasteel Doddendaal in Ewijk. In dat jaar leerde Kortekaas de tuinarchitecte Adelheid van Swelm kennen. Zij werken vanaf die tijd nauw samen en trouwden in 1969. Sinds dat jaar treden zij ook naar buiten als het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Hun beide kinderen werden geboren op Doddendaal. In 1974 verhuisde het gezin naar Afferden en sinds 1978 woont en werkt het paar in Winssen. Vanaf 1995 bouwde hij samen met zijn vrouw de Tempelhof, een ongeveer één hectare grote, kunstzinnig gevormde buitenplaats.

Sinds 2002 werken zij samen aan de Universele Spirituele Tuin als verbeelding van de vijf wereldreligies. Waarbij zij zich laten inspireren door de symboliek van getallen.

Behalve deze projecten maakte Kortekaas ook diverse beelden, die vaak zijn uitgevoerd in cortenstaal. Zo staat sinds juni 2007 langs de Veilingroute in Naaldwijk zijn beeld van een 'zittende Engel' in de vorm van een plant die midden tussen de bedrijven in het Westland uitrust op een omgekeerde bloempot. De afmetingen van dit beeld zijn 333 cm x 666 cm x 999 cm.

Filmmaker Pepeyn Langedijk maakte in 2005 en 2007 respectievelijk een documentaire en een korte film over het leven en werk van Huub Kortekaas.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Huub Kortekaas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.