Beluister (info)

Ewijk (Beuningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ewijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ewijk (Gelderland)
Ewijk
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Beuningen Beuningen
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,38 km²
- land 10,47 km²
- water 0,91 km²
Inwoners
(2021-01-01)
4.140[1]
(364 inw./km²)
Overig
Postcode 6644
Netnummer 0487
Woonplaatscode 2752
Belangrijke verkeersaders A50 A73
Opgegaan in Beuningen in 1980
Detailkaart
Kaart van Ewijk
Locatie in de gemeente Beuningen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ewijk is een plaats in de gemeente Beuningen in de provincie Gelderland. Tot 1 juli 1980 was Ewijk een zelfstandige gemeente (zie Ewijk (gemeente)), bestaand uit de dorpen Ewijk en (sinds 1818) Winssen. Ewijk telt 4.140 inwoners (1 januari 2021).[1] Het dorp ligt ten westen van Beuningen en ten zuiden van de Waal. Ten westen en ten zuiden van Ewijk liggen respectievelijk de snelwegen A50 en A73. Knooppunt Ewijk, waar de A73 aansluit op de A50 en de N322, is genoemd naar het dorp. De A50 steekt hier de rivier de Waal over.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude gedeelte van Ewijk is te vinden in het centrum, met onder andere de oude Toren (restant in romaanse stijl van de in 1918 gesloopte middeleeuwse r.-k. kerk), de in 1916-1917 even verderop nieuw gebouwde parochiekerk (zie Johannes de Doperkerk (Ewijk)) naar een ontwerp van Jos Margry. Een aantal woningen in die omgeving heeft, binnen het kader beschermd dorpsgezicht, een monumentale status.

De in het centrum gelegen schoolgebouwen zijn deels gesloopt, deels kregen ze een andere bestemming. Basisschool De Reuzepas (voorheen de Duivendonck en daarvoor de Pius XII school) vond onderdak in het MFA (multifunctionele accommodatie) 't Hart aan Den Elt, september 2009 in gebruik genomen.

In de jaren zeventig is begonnen met de uitbreiding van Ewijk. Vording 1 is als eerste gebouwd. In deze wijk zijn veel rijtjeswoningen te vinden en enkele vrijstaande woningen. Vanaf 1975 begon de bouw van Vording 2. Die wijk, opgeleverd in 1977, staat locaal bekend als de muziekbuurt, omdat straatnamen naar muziekinstrumenten, zoals Gitaar, Viool, Hoorn, Trompet, zijn genoemd. Daar zijn eveneens veel rijtjeswoningen te vinden, ook tweekappers en enkele vrijstaande woningen. Als derde is vanaf 1980 op het destijds voor een groot deel braakliggend terrein in het centrum Vording 3 gebouwd. Vrijwel hetzelfde als Vording 2, op enkele appartementsgebouwen met drie verdiepingen na, treft men daar een aantal voorzieningen aan, die vooral op De Klef zijn geconcentreerd, waaronder een supermarkt.

Aan het eind van de jaren 80 kwam er een uitbreidingsplan op de wijk Vording 3, met als concept 'Wonen aan het water'. Daaruit is de wijk de Uilenburg ontstaan. Er is veel ruimte voor groen en bijna alle woningen liggen aan het water. De wijk is opgebouwd uit vrijstaande en half vrijstaande woningen in diverse stijlen.

Aan het eind van de jaren 80 is ook het kleine wijkje de Boskamp gebouwd. Hier staan alleen vrijstaande woningen op ruime kavels. Midden jaren 90 is de nieuwbouwwijk Schaapslanden & Ruiterslanden, aan de oostrand van het dorp, gerealiseerd. Ook hier staan alleen vrijstaande woningen op grote kavels.

Rondom een groot veld, waarin restanten van Romeinse gebouwen liggen, staat Keizershoeve I. De uitbreidingswijk Keizershoeve II ( 't Hof van Campe) is van 2014 t/m 2022 gerealiseerd. Keizershoeve III wordt in 2022 bouwrijp gemaakt.

Aan Den Elt, waar in fases reeds woningen zijn gerealiseerd, is zomer 2022 gestart met de bouw van 22 woningen, deels vrijstaand. Medio 2023 vindt de oplevering plaats.

Wegens de woningnood heeft de gemeente Beuningen plannen om Ewijk nog verder uit te breiden met extra woningbouw.

Aan de rand van Ewijk bevindt zich Slot Doddendael.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ewijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.