iDEAL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf IDeal)
Ga naar: navigatie, zoeken

iDEAL is een Nederlandse standaard voor het verrichten van internetbetalingen en is eigendom van Currence.

Er zit een aantal woordspelingen in de naam van deze manier van online betalen, namelijk: i-deal (een deal via internet), I deal (Engels: "ik handel"), en idéal (Frans: ''ideaal'').

Geschiedenis[bewerken]

iDEAL werd in 2005 opgericht door Currence omdat er geen universeel geaccepteerde online betaalmethoden waren met lage transactiekosten.

Gebruik[bewerken]

Aantal transacties per jaar, x1.000.000

Het gebruik van het online betalingsmiddel nam tot 2013 jaarlijks sterk toe[1] (zie de figuur), tot ruim 142 miljoen transacties in 2013.[2] Het gemiddelde transactiebedrag ligt rond de € 75,-.[3] In 2016 was iDEAL met een marktaandeel van 65 procent het meest populaire online betaalsysteem in Nederland. Op Koningsdag 2016 werd de miljardste betaling via iDEAL gedaan. Het ging daarbij om een aankoop bij een Nederlandse vestiging van New York Pizza.[4]

Werking[bewerken]

De persoon die een product koopt via internet plaatst een bestelling bij een webwinkelier. Bij het afrekenen geeft de klant aan dat hij/zij met iDEAL wil betalen: de klant klikt op de iDEAL-betaalknop en selecteert zijn/haar bank. Vervolgens wordt de klant doorgeleid naar de internetbankierafdeling van zijn/haar bank, waar na inloggen de betaalopdracht klaarstaat. Hier autoriseert de klant zijn/haar betaling op de voor hem/haar gebruikelijke manier. Het bedrag wordt van zijn/haar betaalrekening afgeschreven en de webwinkelier wordt geïnformeerd dat de bestelling is betaald (of betaald zal worden).

Deelnemende banken en webwinkeliers[bewerken]

Consumenten die internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Rabobank, SNS Bank, RegioBank, ING, Knab, bunq, Triodos Bank en Van Lanschot Bankiers kunnen met iDEAL betalen zonder zich daarvoor aan te hoeven melden. De transactie is voor consumenten kosteloos.

Online verkopers kunnen voor het accepteren van iDEAL terecht bij ABN AMRO, Deutsche Bank, ING, Rabobank, en Royal Bank of Scotland. Daarnaast kan een contract worden afgesloten met een payment service provider (PSP), die als intermediair optreedt. Sinds 2010 worden collecterende PSP's door Currence gecertificeerd. Als gevolg van de Richtlijn betreffende betalingsdiensten in de interne markt staan collecterende PSP's die geen kredietinstelling zijn sinds 1 november 2009 als betaalinstelling onder toezicht van een nationale toezichthouder binnen de Europese Economische Ruimte.

Met iDEAL kan alleen worden betaald als de webwinkelier iDEAL als betaalmogelijkheid aanbiedt. Wanneer dat zo is staat het gewoonlijk duidelijk op de website vermeld.

Voordelen[bewerken]

Hoewel sommige consumenten terughoudend zijn met betalen op internet, geeft iDEAL vertrouwen doordat in de vertrouwde internetbankieromgeving van de eigen bank wordt betaald. Dat de gegevens van de begunstigde en het bedrag al zijn ingevuld is gemakkelijk en voorkomt ook het risico van vergissingen net als bij een acceptgiro, maar zonder dat de verkoper een papieren acceptgiro hoeft te versturen. De transactie is naast het inloggen en autoriseren met een paar muisklikken uit te voeren. Daarnaast wordt de begunstigde direct bericht als de betaling is voldaan, waardoor deze de bestelling meteen kan afhandelen.

Nadelen[bewerken]

iDEAL is niet te gebruiken als de consument niet is aangesloten bij een van de deelnemende banken. Dit beperkt in de praktijk het gebruik tot Nederlandse webwinkels en bepaalde grote internationale spelers met veel Nederlandse klanten.

Daarnaast zijn de mogelijkheden tot reclamatie (ook wel storneren) via de financiële instelling voor de consument anders dan bij creditcards. Een iDEAL-betaling is net als een reguliere bankoverboeking niet zomaar terug te draaien, bijvoorbeeld als de winkelier niet uitlevert. Bij creditcards kan dan een chargeback worden gedaan via de kaartuitgevende bank of creditcardmaatschappij. Bij iDEAL zal het initiatief voor terugboeking bij de winkelier liggen.

Hoewel een iDEAL-betaling voor de klant feitelijk niet anders is dan een reguliere bankoverschrijving kost het de webshop toch extra geld. Een iDEAL-betaling wordt getarifeerd met 40 tot 50 eurocent per transactie (zie onder) ten opzichte van enkele eurocenten voor een bankoverschrijving. Bovendien worden de betalingen eerst op een tussenrekening van de bank gestort. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat de betaling daadwerkelijk op de rekening van de webshop is bijgeschreven. Op die wijze kan de bank rente-inkomsten uit het transactiebedrag halen.

Het komt incidenteel voor dat het niet mogelijk is om met iDEAL te betalen. Zo was het op 5 april 2013 niet mogelijk om met iDEAL te betalen. Dit kwam doordat het systeem onder een DDOS-aanval lag.[5]

Kosten[bewerken]

Een iDEAL-betaling wordt net als alle andere betalingen met internetbankieren behandeld. Aangezien het (bijna) niet meer voorkomt dat banken valuteringsdagen hanteren voor overboekingen naar een andere bank, biedt dit systeem hierop weinig voordeel.

Er zijn echter webwinkels die voor een iDEAL-betaling een extra vergoeding vragen die voor rekening van de consument komt, waardoor in dergelijke gevallen iDEAL een duurdere oplossing is dan een reguliere overboeking. Onder andere de Consumentenbond[6] vindt deze vergoeding dan ook overbodig. Uit nader onderzoek blijkt wel dat de banken ook kosten per iDEAL-transactie rekenen. De variabele kosten die een bank of aanbieder in rekening brengt variëren tussen ongeveer 35 tot 90 eurocent per transactie voor kleinere webwinkels.[7]

Externe links[bewerken]