Idiot's Delight

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Idiot's Delight
De Kermis der Dwaasheid[1]
Scène uit Idiot's Delight
Scène uit Idiot's Delight
Regie Clarence Brown
Producent Clarence Brown
Hunt Stromberg
Scenario Robert E. Sherwood
Hoofdrollen Norma Shearer
Clark Gable
Muziek Herbert Stothart
Montage Robert Kern
Cinematografie William H. Daniels
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigde Staten 27 januari 1939
Vlag van Nederland 5 juni 1939[2]
Genre Musical / Komedie
Speelduur 107 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Idiot's Delight is een Amerikaanse filmmusical uit 1939 onder regie van Clarence Brown. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk uit 1936 van Robert E. Sherwood. Destijds werd de film in Nederland uitgebracht onder de titel De Kermis der Dwaasheid.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog af. Harry Van is een entertainer die terugkeert uit het leger. Hij probeert zijn carrière te hervatten, maar heeft weinig succes. Hij krijgt een degriderende baan van de assistent van een dronken gedachtenlezer. Ondertussen ontmoet hij Irene, een acrobate met een grote fantasie. Ze overtuigt hem om samen met haar een act te beginnen in de telepathie en ze krijgen kort een verhouding. Hij moet echter al snel verder reizen.

Er gaan enkele jaren voorbij. Harry toert door Europa met zijn dans- en zangact. Op weg naar Genève, mag hij niet de grens over en overnacht in een hotel. Daar loopt hij Irene tegen het lijf. Zij gaat nu door het leven als een blondine met een Russisch accent. Desondanks herkent hij haar onmiddellijk. Zij maakt eerst duidelijk geen flauw idee te hebben wie hij is, maar geeft uiteindelijk toe aan haar verlangens. Als het hotel dreigt gebombardeerd te worden, zorgt Harry ervoor dat iedereen in veiligheid wordt gebracht. Irene blijft aan zijn zijde staan en samen verklaren ze de liefde, terwijl alles om hen heen aan het instorten is.

Rolbezetting[bewerken]

Acteur Personage
Shearer, Norma Norma Shearer Irene Fellara
Gable, Clark Clark Gable Harry Van
Arnold, Edward Edward Arnold Achille Weber
Coburn, Charles Charles Coburn Dokter Hugo Waldersee
Schildkraut, Joseph Joseph Schildkraut Kapitein Kirvline
Meredith, Burgess Burgess Meredith Quillary
Crews, Laura Hope Laura Hope Crews Madame Zuleika
Grey, Virginia Virginia Grey Shirley Laughlin

Achtergrond[bewerken]

Verscheidene filmstudio's aasten op de filmrechten van het succesvolle toneelstuk uit 1936, waaronder Metro-Goldwyn-Mayer, RKO Radio Pictures en Warner Bros. Pictures. Metro-Goldwyn-Mayer kocht de rechten voor een aanzienlijk bedrag van $125.000.[3] Greta Garbo werd de hoofdrol aangeboden, maar zij sloeg de rol af.[4] Deze ging hierna naar Norma Shearer, die in haar eerste en enige musical speelt. Ook voor Clark Gable was de film zijn eerst en enige musical. Hij had destijds een imago van een macho en wilde in eerste instantie niet dansen en zingen. Hij besloot uiteindelijk aan één zang- en dansscène mee te doen; Puttin' on the Ritz.[5] Lana Turner zou ook een kleine rol spelen in de film en liet speciaal voor een scène haar haar blonderen. Wegens medische redenen moest ze zich uiteindelijk terugtrekken. Toch hield ze iets over aan Idiot's Delight: Haar blonde haar zorgde ervoor dat Turner doorbrak als actrice.[6]

De film werd in de Verenigde Staten een aardig succes, maar deed het niet goed in Europa. Het werd verboden in Estland, Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland.[7] De film werd wel vertoond in Nederland, maar mocht alleen bekeken worden door personen boven de achttien jaar oud.[8] Shearer kreeg veel kritiek in deze film. Zo zou ze Greta Garbo te veel imiteren en was ze aan het overacteren.[9]

Externe link[bewerken]