Iedereen beroemd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de Vlaamse film van Dominique Deruddere, zie Iedereen beroemd!
Iedereen beroemd
Iedereen beroemd
Genre Reportage
Speelduur ca. 20 min.
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Het Televisiehuis, De chinezen
Uitzendingen
Start 27 augustus 2012
Seizoenen 8
Netwerk of omroep VRT
Zender Eén
Voorganger(s) Man bijt hond
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Iedereen beroemd is een televisieprogramma dat sinds 27 augustus 2012 op weekdagen wordt uitgezonden op de Vlaamse televisiezender Eén. Deze humaninterestjournalistiek behoort tot de tien meest bekeken Vlaamse tv-programma's[1] en brengt reportages over het leven van de gewone mens. De titel verwijst naar Andy Warhols uitspraak: "In the future everyone will be famous for fifteen minutes" ("In de toekomst zal iedereen 15 minuten beroemd zijn").[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 kwam het programma als opvolger van Man bijt hond, het dagelijks magazine dat van het Eén-scherm verdween na het vertrek van productiehuis Woestijnvis bij de VRT.[3][4][5][6][7] Iedereen beroemd wordt gemaakt door Het Televisiehuis, een intern productiehuis van de VRT, dat voor een aantal rubrieken samenwerkt met De chinezen, een productiehuis dat werd opgericht door voormalige medewerkers van Woestijnvis.[8]

In de loop van het eerste seizoen onderging het programma een aantal wijzigingen. Het programma duurt ongeveer 20 minuten en omvat verschillende rubrieken.

Rubrieken[bewerken | brontekst bewerken]

Dit overzicht is mogelijk incompleet; u kunt helpen door het uit te breiden.

Dagbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Elke dag bezoekt de cameraploeg een Vlaamse gemeente om daar de dagelijkse actualiteit op beeld vast te leggen. De dagbeelden vormen de rode draad doorheen het programma; ze zijn een kort moment tussen de andere vaste rubrieken.

De pendelquiz/De tanktest/De winkelkarquiz[bewerken | brontekst bewerken]

Deze quiz vertegenwoordigt een actualiteitsaspect van het programma. Iedere dag stapt een reporter op een willekeurige trein waar de aanwezige reizigers aan een actuaquiz worden onderworpen. Drie juiste antwoorden leveren de reiziger 300 euro op, een fout antwoord betekent dat hij of zij bij de volgende halte zijn of haar reis vroegtijdig beëindigt.

In seizoen 2014-2015 werd de rubriek vervangen door een actuaquiz in een tankstation, waarbij de kandidaten brandstof kunnen winnen. Daarna was er de winkelkarquiz, waarbij de kandidaten tot 60 seconden gratis mogen winkelen.

De week van[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen beroemd volgt een week lang het leven van een gewone Vlaming wiens leven een wending neemt.

De figuur van de dag[bewerken | brontekst bewerken]

Dagelijks nomineert de redactie een onterechte onbekende Vlaming. Het gaat steeds om een gewone man of vrouw met een bijzonder passie die hem of haar onderscheidt van de rest van Vlaanderen.

Ter Plekke[bewerken | brontekst bewerken]

Deze rubriek ligt in de lijn van de figuur van de dag, maar heeft toch een andere insteek. Ter Plekke is altijd gelinkt aan de locatie van de dagbeelden. De rubriek vertelt het atypische verhaal van een inwoner uit de gemeente waar de dagbeelden zich afspelen.

Naar zee[bewerken | brontekst bewerken]

Een reporter vaart in een kano de Belgische rivieren af richting Belgische kust. Onderweg legt hij hier en daar de kano aan om op zoek te gaan naar leuke verhalen op het vasteland. Op 3 december 2012 is de rubriek Naar Zee vervangen door Berenspoor.

Berenspoor[bewerken | brontekst bewerken]

Een reporter trekt door Finland op zoek naar het grootste roofdier van Europa, de bruine beer. Onderweg ontmoet hij Finnen met een bijzonder verhaal. Op 21 januari 2013 werd deze rubriek vervangen door een nieuwe rubriek: De Fietser.

De Fietser[bewerken | brontekst bewerken]

Een reporter fietst van het uiterste westen van Vlaanderen, De Panne, naar het uiterste oosten, Kessenich. Hij gaat op zoek naar kleine verhalen van gewone mensen.

De Lift[bewerken | brontekst bewerken]

De lift doet denken aan de 'elevator pitch'. In een lift, een unieke plek voor vluchtige ontmoetingen, ontlokt een Iedereen beroemd-reporter korte verhalen aan mensen die tussen twee of meer verdiepen heen en weer reizen. Sinds 1 januari 2013 is deze rubriek vervangen door Blijven Slapen.

Blijven Slapen[bewerken | brontekst bewerken]

Elke dinsdag klopt een reporter van Iedereen Beroemd aan bij een Vlaams huisgezin: "Mag ik hier vannacht blijven slapen?"

Het Moment[bewerken | brontekst bewerken]

Op donderdag zoekt Iedereen beroemd naar unieke amateuropnames die verborgen liggen in Vlaamse huiskamers. Het programma kijkt mee over de schouder naar een mijlpaal, een uniek moment, een uitzonderlijke gebeurtenis. Op 3 januari 2013 is deze rubriek vervangen door Het Vervolg.

Het Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen beroemd graaft in de humaninterestarchieven van de openbare omroep naar leuke fragmenten van mensen met een bijzondere hobby, obsessie of passie. "Hoe zou het zijn met?" is de centrale vraag in deze rubriek. Er wordt teruggeblikt op wat geweest is en gekeken naar contrasten met hun leven vandaag.

De Verrassing[bewerken | brontekst bewerken]

Op vrijdag sluit Iedereen Beroemd de week af met een verrassing. Die verrassing breekt even door het Vlaamse leven van alledag. Iedere vrijdag wordt ergens in Vlaanderen een toevallige voorbijganger geconfronteerd met iets ongewoon. De Verrassing sinds op 4 januari 2013 vervangen door een nieuwe rubriek Achter De Gevel.

Achter De Gevel[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere vrijdag neemt Iedereen beroemd een kijkje achter de gevel van het Vlaamse huisgezin.

Weg van huis[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen beroemd volgt de avonturen van vijf Vlaamse jongeren die een jaar in het buitenland verblijven. Een nieuwe school, een onbekend land, een nieuwe familie ...

De achterbank[bewerken | brontekst bewerken]

Twee kinderen op de achterbank van een auto glijden met hun naïeve blik over de wereld rond hen.

Het laatste woord[bewerken | brontekst bewerken]

Een creatieveling sluit de uitzending af op een originele manier. Zo was er het lied van Nele Van den Broeck op dinsdag en was er percussie van Sam Gevers op woensdag.

De Fanfare[bewerken | brontekst bewerken]

Mensen die het verdienen om eens in de bloemetjes gezet te worden, worden bedankt met een fanfare.

De verjaardag[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen beroemd volgt de voorbereidingen van een verjaardagsfeestje voor een speciale jarige.

De kijk van Nigel[bewerken | brontekst bewerken]

Een Surinaamse student in België observeert elke week vanuit een badmeesterstoel een typisch Vlaams fenomeen en beschrijft dit per telefoon aan zijn moeder.

Jos en Jacqueline[bewerken | brontekst bewerken]

Twee senioren ontvangen wekelijks een bekende Vlaming op hun sofa.

Altijd rechtdoor (2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Lidewij Nuitten stapt langs de enige breedtegraad die door Vlaanderen loopt, 51° noorderbreedte, van Maasmechelen naar Veurne, over hagen en door huiskamers.[9]

Mijn straat (2015-2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Lidewij Nuitten gaat op bezoek bij haar buren in Schaarbeek.[10] Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 gaat ze terug even horen en een jaar later gaat ze ook terug op bezoek.

De wonderjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Een bekende Vlaming vertelt over zijn jeugd.

De postzak[bewerken | brontekst bewerken]

Arnout Hauben bezorgt post uit een postzak die in de Eerste Wereldoorlog verloren ging en vergeten werd.

Scherpslijper[bewerken | brontekst bewerken]

In deze rubriek bespreekt Kurt Van Eeghem de meest voorkomende spel-, schrijf- en taalfouten, alsook de correcte vormen.

De Platenkast[bewerken | brontekst bewerken]

Bert Blommen pikt aan de hand van een thema enkele platen uit zijn platenkast en interviewt de persoon achter een (vergeten) plaat.

Pagina niet gevonden (2017-2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Dempsey Hendrickx, die de rubriek in 2019 overnam van Stijn Van der Stockt (2017-2018), gaat op zoek naar (Vlaamse) onderwerpen zonder eigen Wikipedia-pagina. Hierbij interviewt hij personen die iets met het onderwerp te maken hebben.[11]

Zie ook: een overzicht van onderwerpen die aan bod kwamen in de rubriek 'Pagina niet gevonden'

Homo universalis (2018-2020)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 januari 2018 begon deze afvallingswedstrijd met honderd deelnemers die elke dag een proef moeten doen, waarna de zwakste deelnemer afvalt. De laatst overblijvende deelnemer mag zich Homo Universalis mag noemen. Een tweede seizoen begon op 11 februari 2019.

Op kot (2018-2021)[bewerken | brontekst bewerken]

Het reilen en zeilen van negen studenten in hun Leuvens studentenkot.

Bye bye Britain (2018-2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Stijn Van der Stockt reist door Groot-Brittannië ter afscheid van onze fellow-europeans voor de brexit.

Klein beschrijf (2018-2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Kinderlijke verbeelding over abstracte begrippen.

Hannes zegt sorry (2019-2021)[bewerken | brontekst bewerken]

Hannes Coudenys, auteur van Ugly Belgian Houses, gaat bij de bewoners van wat hij als lelijke huizen beschouwt langs, ter verontschuldiging voor het feit dat hij deze huizen op zijn website gepubliceerd heeft.[12]

De crèche / De kleuterklas[bewerken | brontekst bewerken]

Rubriek waarin de kinderen van een crèche (2019-2020) en later kleuterklas (2020-2021) door middel van voice-over van stemacteurs van alles bediscussiëren over de actualiteit. In beide seizoenen speelt 'blazerke', die in het echt Gleb heet,[13] een hoofdrol.

Baasje gezocht[bewerken | brontekst bewerken]

Kristien Maes zoekt een baasje voor een asielhond.

Supercontent (2020-2021)[bewerken | brontekst bewerken]

Supercontent zoekt uit hoe je populair kan worden op YouTube.

Blind Jam[bewerken | brontekst bewerken]

3 muzikanten die zonder voorbereiding met elkaar jammen. Ze beginnen één voor één, zonder elkaar te zien. Ze zijn gescheiden door gordijnen, en mogen beginnen spelen wanneer de lamp in hun deel gaat branden. Na enige tijd gaan de gordijnen open, zodat ze ook visueel contact maken.

Doordenkers[bewerken | brontekst bewerken]

Filosofen Jean Paul Van Bendegem en Ignaas Devisch discussiëren over levens- en andere vragen.

Huh?!'[bewerken | brontekst bewerken]

De dagelijkse afsluiter van het reportagemagazine, waarin elke dag een gek weetje op de kijkers losgelaten werd.[14]

Klikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Spelletje op Wikipedia waarin zo weinig mogelijk klikken van een naar een ander artikel moet gegaan worden.[14]

De Droomfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

Siska Schoeters verrast mensen die circa 30 jaar geleden een brief stuurden naar De Droomfabriek, maar die niet aan bod kwamen in het programma.