Iedereen beroemd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Voor de Vlaamse film van Dominique Deruddere, zie Iedereen beroemd!
Iedereen beroemd
Iedereen beroemd.png
Genre Infotainment
Speelduur ca. 20 min.
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Het Televisiehuis, De chinezen
Uitzendingen
Start 27 augustus 2012
Seizoenen 4
Netwerk of omroep VRT
Zender Eén
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Iedereen beroemd is een televisieprogramma dat sinds 27 augustus 2012 loopt op de Vlaamse televisiezender Eén.

Het programma kwam in de plaats van Man bijt hond, het dagelijks magazine dat van het Eén-scherm verdween na het vertrek van productiehuis Woestijnvis bij de VRT.[1][2][3][4][5] Het programma vertelt over het leven van de gewone mens, vandaar de titel. In de titel staat trouwens ook een verwijzing naar Andy Warhols uitspraak: "In the future everyone will be famous for fifteen minutes" ("In de toekomst zal iedereen 15 minuten beroemd zijn").[6]

Iedereen beroemd wordt gemaakt door Het Televisiehuis, een intern productiehuis van de VRT. Het Televisiehuis werkt voor een aantal rubrieken samen met De chinezen, een productiehuis dat werd opgericht door voormalige medewerkers van Woestijnvis.[7]

In de loop van het eerste seizoen onderging het programma een aantal wijzigingen. Verschillende rubrieken volgden elkaar op.

Rubrieken[bewerken]

Dagbeelden[bewerken]

Elke dag bezoekt de cameraploeg een Vlaamse gemeente om daar de dagelijkse actualiteit op beeld vast te leggen. De dagbeelden vormen de rode draad doorheen het programma; ze zijn een kort moment tussen de andere vaste rubrieken.

De pendelquiz/De tanktest/De winkelkarquiz[bewerken]

Deze quiz vertegenwoordigt een actualiteitsaspect van het programma. Iedere dag stapt een reporter op een willekeurige trein waar de aanwezige reizigers aan een actuaquiz worden onderworpen. Drie juiste antwoorden leveren de reiziger 300 euro op, een fout antwoord betekent dat hij of zij bij de volgende halte zijn of haar reis vroegtijdig beëindigt.

In seizoen 2014-2015 werd de rubriek vervangen door een actuaquiz in een tankstation, waarbij de kandidaten brandstof kunnen winnen.

Nu is de actuaquiz een winkelkarquiz, waarbij de kandidaten tot 60 seconden gratis mogen winkelen.

Sporadisch gaat de quiz door op een evenement.

De week van[bewerken]

Iedereen beroemd volgt een week lang het leven van een gewone Vlaming wiens leven een wending neemt.

De figuur van de dag[bewerken]

Dagelijks nomineert de redactie een onterechte onbekende Vlaming. Het gaat steeds om een gewone man of vrouw met een bijzonder passie die hem of haar onderscheidt van de rest van Vlaanderen.

Ter Plekke[bewerken]

Deze rubriek ligt in de lijn van de figuur van de dag, maar heeft toch een andere insteek. Ter Plekke is altijd gelinkt aan de locatie van de dagbeelden. De rubriek vertelt het atypische verhaal van een inwoner uit de gemeente waar de dagbeelden zich afspelen.

Naar zee[bewerken]

Een reporter vaart in een kano de Belgische rivieren af richting Belgische kust. Onderweg legt hij hier en daar de kano aan om op zoek te gaan naar leuke verhalen op het vasteland. Op 3 december 2012 is de rubriek Naar Zee vervangen door Berenspoor.

Berenspoor[bewerken]

Een reporter trekt door Finland op zoek naar het grootste roofdier van Europa, de bruine beer. Onderweg ontmoet hij Finnen met een bijzonder verhaal. Op 21 januari 2013 werd deze rubriek vervangen door een nieuwe rubriek: De Fietser.

De Fietser[bewerken]

Een reporter fietst van het uiterste westen van Vlaanderen, De Panne, naar het uiterste oosten, Kessenich. Hij gaat op zoek naar kleine verhalen van gewone mensen.

De Lift[bewerken]

De lift doet denken aan de 'elevator pitch'. In een lift, een unieke plek voor vluchtige ontmoetingen, ontlokt een Iedereen beroemd-reporter korte verhalen aan mensen die tussen twee of meer verdiepen heen en weer reizen. Sinds 1 januari 2013 is deze rubriek vervangen door Blijven Slapen.

Blijven Slapen[bewerken]

Elke dinsdag klopt een reporter van Iedereen Beroemd aan bij een Vlaams huisgezin: "Mag ik hier vannacht blijven slapen?"

Het Moment[bewerken]

Op donderdag zoekt Iedereen beroemd naar unieke amateuropnames die verborgen liggen in Vlaamse huiskamers. Het programma kijkt mee over de schouder naar een mijlpaal, een uniek moment, een uitzonderlijke gebeurtenis. Op 3 januari 2013 is deze rubriek vervangen door Het Vervolg.

Het Vervolg[bewerken]

Iedereen beroemd graaft in de humaninterestarchieven van de openbare omroep naar leuke fragmenten van mensen met een bijzondere hobby, obsessie of passie. "Hoe zou het zijn met?" is de centrale vraag in deze rubriek. Er wordt teruggeblikt op wat geweest is en gekeken naar contrasten met hun leven vandaag.

De Verrassing[bewerken]

Op vrijdag sluit Iedereen Beroemd de week af met een verrassing. Die verrassing breekt even door het Vlaamse leven van alledag. Iedere vrijdag wordt ergens in Vlaanderen een toevallige voorbijganger geconfronteerd met iets ongewoon. De Verrassing sinds op 4 januari 2013 vervangen door een nieuwe rubriek Achter De Gevel.

Achter De Gevel[bewerken]

Iedere vrijdag neemt Iedereen beroemd een kijkje achter de gevel van het Vlaamse huisgezin.

Weg van huis[bewerken]

Iedereen beroemd volgt de avonturen van vijf Vlaamse jongeren die een jaar in het buitenland verblijven. Een nieuwe school, een onbekend land, een nieuwe familie ...

De achterbank[bewerken]

Twee kinderen op de achterbank van een auto glijden met hun naïeve blik over de wereld rond hen.

Het laatste woord[bewerken]

Een creatieveling sluit de uitzending af op een originele manier. Zo was er het lied van Nele Van den Broeck op dinsdag en was er percussie van Sam Gevers op woensdag.

De Fanfare[bewerken]

Mensen die het verdienen om eens in de bloemetjes gezet te worden, worden bedankt met een fanfare.

De verjaardag[bewerken]

Iedereen beroemd volgt de voorbereidingen van een verjaardagsfeestje voor een speciale jarige.

De kijk van Nigel[bewerken]

Een Surinaamse student in België observeert elke week vanuit een badmeesterstoel een typisch Vlaams fenomeen en beschrijft dit per telefoon aan zijn moeder.

Jos en Jacqueline[bewerken]

Twee senioren ontvangen wekelijks een bekende Vlaming op hun sofa.

Altijd rechtdoor[bewerken]

Iedereen beroemd stapt de enige breedtegraad die door Vlaanderen loopt, 51° noorderbreedte, af.

De wonderjaren[bewerken]

Een bekende Vlaming vertelt over zijn jeugd.

De postzak[bewerken]

Arnout Hauben bezorgt post uit een postzak die in de Eerste Wereldoorlog verloren ging en vergeten werd.

Scherpslijper[bewerken]

In deze rubriek bespreekt Kurt Van Eeghem de meest voorkomende spel-, schrijf- en taalfouten, alsook de correcte vormen.

Pagina niet gevonden[bewerken]

Stijn Van der Stockt gaat op zoek naar (Vlaamse) onderwerpen zonder eigen Wikipedia-pagina. Hierbij interviewt hij personen die iets met het onderwerp te maken hebben. De manier waarop de pagina tot stand komt is nogal luchtig, maar toch kan het enige interesse opwekken bij de gewone man dat Wikipedia door "iedereen" wordt gemaakt.[8]

1rightarrow blue.svg Zie ook: een overzicht van onderwerpen die aan bod kwamen in de rubriek 'Pagina niet gevonden'

Homo Universalis[bewerken]

Op 22 januari 2018 werd gestart met de rubriek Homo Universalis. Dit is een afvallingswedstrijd met 100 deelnemers die elke dag een proef moeten doen, waarna de zwakste deelnemer afvalt, tot uiteindelijk 1 deelnemer overblijft die zich Homo Universalis mag noemen.