Ignace Schops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ignace Schops (Heusden-Zolder, 1964) is een Vlaams natuur- en milieubeschermer, deskundige op gebied van herpetologie, biodiversiteit en landschapszorg en bezieler van het Nationaal Park Hoge Kempen[1].

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Ignace Schops studeerde aanvankelijk informatica, maar steeds meer aangetrokken door de natuur en meer bepaald door reptielen volgde hij daarna een opleiding in de groene sector.

Schops is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en werd in 2014 gekozen tot voorzitter van de Raad van Europarc Federation, het Europees netwerk voor natuurlijk en cultureel erfgoed.

Hij is eveneens full member van de EU chapter van de Club van Rome[2] en ondervoorzitter van Natuurpunt vzw.[3]

In juni 2013 werd Schops lid van het Climate Leadership Corps van Al Gore.

Ignace Schops kreeg veel waardering voor zijn baanbrekend werk bij het realiseren van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het succes van zijn werk is gebaseerd op het (Re)connection Model, dat tracht om natuur en maatschappij (opnieuw) te verbinden. Dit model hanteert daarvoor vier principes:

  • (opnieuw) verbinden van natuur met natuur
  • (opnieuw) verbinden van mensen met natuur
  • (opnieuw) verbinden van economie met natuur
  • (opnieuw) verbinden van beleid met praktijk

Van zichzelf zegt hij dat zijn belangrijkste troef hierop neerkomt dat hij natuur goed moet kunnen vertalen in termen van rendement en centen waardoor je een betere toegang krijgt tot ondernemers en politici.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij kreeg in 2008 de Goldman Environmental Prize, ook wel de groene Nobelprijs genoemd, voor zijn rol bij het opzetten van het Nationaal Park Hoge Kempen als eerste nationaal park in België.[4]

Op 9 oktober 2008 werd Schops in Parijs voor de tweede keer in één jaar tijd onderscheiden met de titel Ashoka fellow, door de wereldorganisatie van leidinggevende sociale ondernemers[5].

Schops werd ook wereldwijd biodiversiteitsambassadeur voor Countdown 2010 van the International Union for the Coservation of Nature (IUCN) .

Naast deze internationale erkenning kreeg hij nog andere nationale onderscheidingen zoals het Gulden Spoor[bron?] en Ambassadeur voor duurzaam toerisme.

Door zijn internationaal werk voor biodiversiteit en sociaal ondernemerschap kreeg hij in 2011 de titel van Eredoctor van de Universiteit Hasselt.

In november 2013 werd Ignace Schops door koning Filip benoemd tot Commandeur in de Kroonorde.

In 2017 werd hij opgenomen in the Rewilding Europe Circle, onderdeel van Rewilding Europe. The Rewilding Circle is internationale adviesgroep van internationale natuurbeschermers die nadenken over de toekomst van rewilding in Europa.[6]

In 2017 werd hij door Charlie Magazine uitgeroepen tot een van de 25 meest invloedrijke belgen in de wereld.[7]

Schops is auteur of schreef mee aan verschillende werken en boeken over herpetologie, natuurbescherming, landschapszorg, sociaal ondernemerschap, duurzaam toerisme en meer onderwerpen. Toen de VN-conferentie inzake Milieu en Ontwikkeling van januari 2012 in Rio de Janeiro voorbereid werd, is hem gevraagd een bijdrage te schrijven voor het boek Green Growth and travelism, Letters from leaders.[8]