Illigers ara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Illigers ara
IUCN-status: Gevoelig[1] (2013)
Rotrueckenara.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht: Primolius (Ara's)
Soort
Primolius maracana
(Vieillot, 1816)
Maracana topo.jpg
Afbeeldingen Illigers ara op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Illigers ara op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Illigers ara (ook wel Illigerara of blauwvleugelara, Primolius maracana) is een papegaaiachtige. Voorheen werd deze vogel gecategoriseerd in het geslacht Propyrrhura.

Uiterlijk[bewerken]

De Illigers ara wordt ongeveer 40 centimeter lang. Hij heeft een krachtige zwarte snavel en een lange groene puntige staart die aan de punt blauw is. De onderkant van de staart is rood. De bovenkant van de vleugels zijn groen en blauw. De onderkant van de vleugels zijn gelig. De borst is groen en loopt bij de buik over naar een rode kleur. De rug van de vogel is groen met in het midden een opvallende rode vlek waaraan hij zijn naam in het Duits te danken heeft. Het voorhoofd heeft een dunne rode streep, verder blauw. De kale huid rondom de ogen en de wangen is wit en heeft dunne lijntjes die worden veroorzaakt door heel korte kleine veertjes. De iris is amber gekleurd.

Leefgebied[bewerken]

Deze vogel wordt gevonden in het centrale en oostelijke deel van Brazilië, het oostelijke deel van Paraguay en tot voor kort in het noordoostelijke deel van Argentinië.

Voedsel[bewerken]

Ze voeden zich met zaden van Cnidoscolus phyllacanthus, Jatropha, Guazuma ulmifolia en de niet-inheemse Melia azederach. Daarnaast voeden de dieren zich met vruchten en diverse noten.

Voortplanting[bewerken]

Er is er nog niet veel bekend over de voortplanting van deze arasoort in het wild. Zodra de roodrugara de leeftijd tussen 2 en 4 jaar heeft bereikt, is hij geslachtsrijp. Vrouwtjes leggen meestal twee eieren die na een broedperiode van 29 dagen uitkomen. Na elf weken verlaten de jongen het nest. Na hun eerste levensjaar verlaten ze hun ouders. Het broedseizoen loopt van december tot februari. De vogel wordt tussen 50 en 60 jaar oud.

Gevoelig voor uitsterven[bewerken]

Vanwege het verdwijnen van het natuurlijke habitat van de vogel zijn de aantallen in het wild in zorgwekkend tempo afgenomen. Ook de illegale vangst en handel in ara's heeft grote invloed op de levensvatbaarheid van in het wild levende populaties. Tot voor kort kwam de vogel nog voor in Argentinië, maar hier zijn al langere tijd geen waarnemingen van deze vogel meer geweest. Daarom staat de Illigers ara als "gevoelig" op de internationale rode lijst.[1]

Synoniemen[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]