Naar inhoud springen

Image map

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door AGL (overleg | bijdragen) op 16 aug 2014 om 17:38.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Dr Johnson - schrijverBoswell - schrijverJoshua Reynolds - schilder en gastheerDavid Garrick - acteurEdmund Burke - politicusPasqual Paoli - Corsicaans patriotCharles Burney - muziekhistoricusThomas Warton - dichterOliver Goldsmith - schrijverwaarschijnlijk The Infant Academy 1782Onbekend schilderijOnbekend schilderijbediende - mogelijk Francis Barber
Voorbeeld van een image map - het is mogelijk te klikken op een persoon die op de afbeelding staat.

Een image map is in HTML en XHTML de technologie die ervoor zorgt dat een afbeelding verschillende gehyperlinkte gebieden kan bevatten. Door het activeren (aanklikken) van een gebied wordt een ander deel van de pagina of een andere pagina opgeroepen. Dit biedt dus meer mogelijkheden dan de gewone afbeeldingshyperlink (een IMG in HTML), waarin het hele plaatje het anker van een enkele hyperlink vormt. Zo kan bijvoorbeeld op een landkaart elk land een aparte hyperlink vormen, die naar voor dat land specifieke informatie verwijst.

Omdat het maken van een image map met een teksteditor lastig is, vooral het bepalen van alle coördinaten, zijn er speciale hulpprogramma's voor. Voor HTML kan bijvoorbeeld Adobe’s Dreamweaver gebruikt worden.

Client en server

HTML kent twee soorten image maps: client-side of server-side. Bij een client-side image map kan de definitie van de bestemming volledig op de gebruikersmachine plaatsvinden. Een server-side image map moet de locatie teruggeven aan de server, die vervolgens de bestemming bepaalt. Client-side image maps zijn eenvoudiger, terwijl server-side image maps meer mogelijkheden bieden.

Extern

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina commons:Image map resources op Wikimedia Commons.