Imde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Impde)
Ga naar: navigatie, zoeken
Impde
Dorp in België Vlag van België
Imde
Imde
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Coördinaten 50° 58′ NB, 4° 18′ OL
Detailkaart
Imde
Imde
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Imde of Impde is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het ligt in Wolvertem, een deelgemeente van Meise. Imde ligt zo'n 2,5 kilometer ten noorden van het dorpscentrum van Wolvertem. Sint-Kwintinus is de patroonheilige van Imde.

Ten zuiden van Imde vloeien de Zijp en de Meuzegemsebeek samen en vormen verder noordwaarts de Molenbeek.

Toponymie[bewerken]

In 1145 werd het vermeld als Immechia. Op de Ferrariskaart uit de jaren 1770 is de plaats weergeven als Ympden. Op het eind van de 20ste eeuw schakelde de gemeente Meise van de spelling "Impde" meer over op de nieuwe spelling "Imde".

In het dialect wordt Imde vaak Um genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Imde ontstond rond de hoeve "Hof 't Elderen". De eerste Sint-Kwintinuskerk dateert van de 9de eeuw. In de middeleeuwen was er een lazerij in Imde, dit is een plaats waar lepralijders opgevangen werden.

Op het eind van het Ancien Régime werd het samen met het naburige Rossem bijeengebracht in de gemeente Rossem-Impde. De gemeente werd in 1811 echter al weer opgeheven en bij Wolvertem gevoegd.

Op 24 augustus 1914 werd hier die slag van Impde gestreden.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • het classicistisch kasteel van Imde met een witgekalkte herenhoeve uit 1673
  • het Imdehof (1768), waar de drossaard woonde. Het gebouw werd tijdens de slag van Imde op 24 augustus 1914 door brand vernield en in 1923 in Vlaamse renaissancestijl heropgebouwd.
  • de eenbeukige neoclassicistische Sint-Kwintinuskerk
  • het hof 't Elderen , behorend tot de oudste dorpskern van Imde en de voortzetting van het primitieve hof. De huidige gebouwen dateren uit het begin van de 20e eeuw. De restanten van een torentje herinneren aan de dorpsbrouwerij die hier ooit gevestigd was.
  • het domein De Kam, waar van de 13e eeuw tot de Franse Revolutie de schepenbank zetelde.

Ten noordoosten van Imde bevindt zich de Boskapel Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken, gebouwd op een oud bedevaartsoord uit 1658. Ten gevolge van het groot aantal pelgrims (tot 10000 per dag) werd de kapel in 1707 vergroot door de nieuwe kasteelheer van Impde, prins Eugeen Alexander van Turn en Tassis. De kerk bevat een zeldzaam positief uit het begin van de 18e eeuw en enkele schilderijen van de Vlaamse school. Bij de verkoop van het domein van Impde door Turn en Tassis werd de kapel door tussenkomst van kardinaal Sterckx (1792-1867) overgedragen aan de kerk van Wolvertem. De eerste zondag van juli gaat de in 1695 ingestelde processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw der Kranken uit. Van juni tot september wordt er op woensdagavond een Mis gevierd.