Incalelie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Incalelie
Alstroemeria aurea
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Liliales
Familie:Alstroemeriaceae
Geslacht
Alstroemeria
L. (1762)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Incalelie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Incalelie (Alstroemeria) is een geslacht van vaste planten uit de familie Alstroemeriaceae. Er zijn ongeveer 65 soorten, merendeels afkomstig uit koele bergstreken in de Andes, waar ze voorkomen van Zuid-Venezuela tot in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika.[1] Carl Linnaeus vernoemde het geslacht naar Clas Alströmer (Claus Alstroemer, afkomstig uit Alingsås Zweden, 1736-1794)

Incalelies hebben dikke, taaie wortels en lelieachtige bloemen die bloeien in juni en juli. De bladeren zijn lancetvormig en staan op een merkwaardige wijze gedraaid.

Voor de kweek moeten de planten in de vroege lente worden geplant in een matig vochthoudende grond. Het is een geschikte snijbloem. Incalelies hebben veel zon nodig, zo'n zeven uur per dag. Enkele soorten zijn:

  • Alstroemeria aurea (synoniem: Alstroemeria aurantiaca): behoorlijk winterhard, ongeveer 1 meter hoog, rood-oranje bloemen.
    • Alstroemeria aurea 'Lutea': cultivar met gele bloemen en een rode tekening op de bladeren.
  • Alstroemeria chilensis: ongeveer 75 cm hoog, winterhard, donkerroze bloemen.

Zaaien[bewerken | brontekst bewerken]

Zaaien tussen februari en juli.

De zaadjes een 1/2 cm diep planten in goede compost, plastic folie over de pot doen en drie weken op kamertemperatuur (ongeveer 21 °C) laten staan. Doe nu de pot met zaadjes in de koelkast (ongeveer 5 °C). Haal de pot met zaadjes er na drie weken uit en laat deze weer op kamertemperatuur komen. Na veertien tot dertig dagen zal het zaad uitkomen. Overplanten en acclimatiseren voor ze naar buiten gaan.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]