Naar inhoud springen

Oxyuranus microlepidotus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 24 jul 2019 om 07:39. (→‎top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Oxyuranus microlepidotus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Oxyuranus microlepidotus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Elapidae (Koraalslangachtigen)
Onderfamilie:Hydrophiinae (Zeeslangen)
Geslacht:Oxyuranus
Soort
Oxyuranus microlepidotus
McCoy, 1879
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oxyuranus microlepidotus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De inlandtaipan (Oxyuranus microlepidotus) is een slang die behoort tot de familie koraalslangachtigen (Elapidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Frederick McCoy in 1879. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Diemenia microlepidota gebruikt.[2]

De inlandtaipan is een van de giftigste slangen van de wereld. Deze soort voedt zich voornamelijk met knaagdieren. De slang is echter relatief schuw, en zal een confrontatie met de mens in de regel proberen te vermijden. Daarom is deze slang ook minder gevaarlijk dan de zwarte mamba, die ook tot de giftigste slangen ter wereld behoort en veel agressiever en sneller is.

De slang leeft in de droge delen van Centraal-Australië, van het zuidoosten van het Noordelijk Territorium tot het westen van Queensland. Deze soort kan ook worden gevonden ten noorden van Eyremeer en ten westen van de splitsing van de rivieren Murray, Darling en Murrumbidgee.

Bronvermelding