International Marxist Tendency

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
International Marxist Tendency
Logo IMT
Logo IMT
Algemene gegevens
Voorzitter Alan Woods
Actief in wereldwijd actief
Hoofdkantoor Londen
Ideologie en geschiedenis
Richting Links
Ideologie Marxisme
Oprichting 1992
Website http://www.marxist.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De International Marxist Tendency (IMT) is een internationale socialistische organisatie die gebaseerd is op de ideeën van Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Lenin en Leon Trotski.[1]

IMT ontstond uit een splitsing van de CWI (Committee for a Workers International) in 1992, opgericht door Ted Grant die tevens de belangrijkste theoreticus van de beweging was. Deze laatste werd echter uit de CWI gezet waarop binnen de internationale groep een splitsing volgde. De toenmalige "minderheid", waaronder het grootste deel van de Spaanse, Italiaanse en Latijns-Amerikaanse groepen behoorde, werd geleid door Ted Grant en Alan Woods richtte de IMT op. De Pakistaanse sectie, geleid door Lal Khan, was de grootste groep, maar werd begin 2016, op een kleine afsplitsing na, door het internationaal secretariaat in Londen niet langer erkend.

Het Committee for a Marxist International bleef onder dezelfde naam doorgaan onder leiding van onder meer voormalig hoofdredacteur van de Militant, Peter Taaffe. terwijl de minderheid uit 1992 zich omdoopte tot de huidige benaming.[2] De organisatie is actief in 25 landen.[3] In België en Nederland is Vonk aangesloten.

Externe links[bewerken]