Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Drink From Me And Live Forever
Regie Neil Jordan
Producent David Geffen
Stephen Woolley
Scenario Anne Rice
Hoofdrollen Brad Pitt
Tom Cruise
Kirsten Dunst
Antonio Banderas
Christian Slater
Muziek Elliot Goldenthal
Montage Mick Audsley
Joke van Wijk
Cinematografie Philippe Rousselot
Production design Dante Ferretti
Distributie Geffen Pictures
(Verenigde Staten)
Warner Bros. Pictures
(wereldwijd)
Première Vlag van Verenigde Staten 11 november 1994
Vlag van Nederland 15 december 1994
Genre Drama
Fantasy
Speelduur 123 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 60.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 223.664.608 (wereldwijd)
Gewonnen prijzen 19
Overige nominaties 18 (genomineerd voor 2 Oscars)
Vervolg Queen of the Damned
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles is een film uit 1994 onder regie van Neil Jordan. Het is een adaptatie van het boek geschreven door Anne Rice in 1973 (zie Interview with the Vampire).

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een jonge interviewer hoort het verhaal aan van een jong uitziende man, Louis. Deze man blijkt een vampier te zijn en wil zijn verhaal vertellen, omdat hij dat nooit heeft gedaan.

Het verhaal begint in het jaar 1791, in New Orleans, Louisiana. De jonge plantagehouder Louis zinkt weg in zijn verdriet om zijn overleden vrouw en kind. Hij ziet het leven niet meer zitten en zoekt de dood. Een kunstmatige dood vindt hij in Lestat; een jonge en aantrekkelijke vampier die hem tot het eeuwige leven verdoemt en hem vampier maakt. Lestat leert Louis hoe te overleven als vampier, maar Louis heeft toch nog een rest menselijkheid over in zijn hart en kan het leven als vampier niet verdragen. Gedreven door eenzaamheid, verlangen naar liefde en dorst naar bloed bijt hij een jong meisje, Claudia. De mens in hem kan haar niet laten sterven aan zijn beet, dus maken hij en Lestat haar ook tot een vampier.

Dit wordt in de wereld der vampieren als een grove misdaad gezien, aangezien kinderen zichzelf niet kunnen redden en daarmee bepalen ze hun eigen lot en ook dat van het arme meisje dat nooit zal weten hoe het is om vrouw te zijn. De drie proberen een voor het oog zo gewoon mogelijk leven te leiden terwijl ze stiekem hele gezinnen uitmoorden. Echter, de eigenzinnigheid van Lestat maakt dat Claudia en Louis hem gaan haten en Claudia probeert Lestat tenslotte tot twee keer toe op te ruimen, eerst door hem van dood bloed te laten drinken - iets waar vampiers niet tegen kunnen - en vervolgens door hem in brand te steken. De tweede keer lijkt het alsof Lestat inderdaad vernietigd is. Louis en Claudia blijven met zijn tweeën over en in de hoop andere vampieren te vinden besluiten ze in de Oude Wereld (Europa) en dan met name in Parijs te gaan zoeken naar soortgenoten. Lestat werd daar namelijk 'gemaakt' door zijn maker. Ze vinden de vampieren Santiago en Armand, die net als zijzelf wreed en onvoorspelbaar zijn.

Louis bekoopt zijn onvergeeflijke daad met eeuwige opsluiting en Claudia wordt als straf voor het doden van Lestat door de zon verteerd. Nu is Louis helemaal alleen en zint op wraak. Die behaalt hij, waarna hij zijn eeuwige leven alleen voortzet en terug gaat naar Amerika, zich verbazend over de steeds veranderende wereld. Hij komt Lestat die toch niet dood is weer tegen, verzwakt en alleen. De rollen zijn omgedraaid; Lestat is nu zwak en Louis heeft zijn last leren dragen.

Na deze raamvertelling, die het grootste deel van de film beslaat, gaat de film in de moderne tijd verder en heeft een open einde. Nadat het gesprek met Louis is afgerond en de interviewer terug naar huis rijdt, nadat hij Louis eerst tevergeefs heeft aangeboden zijn nieuwe metgezel te worden, wordt hij in zijn auto aangevallen en gebeten door Lestat die weer helemaal op krachten is gekomen. Zo wordt de interviewer dus niet de nieuwe metgezel van Louis maar die van Lestat. De film eindigt met een onheilspellende cover van Guns N' Roses van het nummer Sympathy for the Devil van de Rolling Stones.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Pitt, Brad Brad Pitt Louis de Pointe du Lac
Cruise, Tom Tom Cruise Lestat de Lioncourt
Dunst, Kirsten Kirsten Dunst Claudia
Rea, Stephen Stephen Rea Santiago
Banderas, Antonio Antonio Banderas Armand
Slater, Christian Christian Slater Daniel Malloy