Italiaanse cipres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Italiaanse cipres
Cupressus sempervirens Stricta.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Naaktzadigen
Orde: Coniferales (Coniferen)
Familie: Cupressaceae (Cipresfamilie)
Onderfamilie: Cupressoideae
Geslacht: Cupressus (Cipres)
Soort
Cupressus sempervirens
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Italiaanse cipres (Cupressus sempervirens) is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae). De slanke, statige cipres uit het Middellandse Zeegebied wordt vaak aangeplant in tuinen en in parken. Ook het hout is waardevol. De boom kan een hoogte van maximaal 25 m bereiken.

Beschrijving[bewerken]

De kroon is meestal smal en zuilvormig en loopt spits toe. Soms is de kroon meer piramidevormig doordat de takken meer gespreid staan. De schors is bruingrijs en heeft ondiepe richels die in een spiraalvorm lopen.

Schors

De bladeren zijn donkergroen, schubachtig en driehoekig. Ze zijn 1 mm lang en overlappen elkaar in lange rijen.

De mannelijke kegels zijn groenachtig en hebben de vorm van een ei. Ze zijn 3 mm lang en zitten bevestigd aan de toppen van twijgen. De vrouwelijke kegels zijn groen en bolvormig. Deze worden donker en later dofgrijs. Het formaat is ongeveer 4 x 3 cm. De schubben hebben een centrale bobbel.

Toepassingen[bewerken]

De Italiaanse cipres levert sterk, duurzaam hout met een aangename geur. Nog een positieve eigenschap is dat het niet snel rot. Italiaans cipressenhout wordt gebruikt voor houtsnijwerk en meubels, maar tevens voor staken en stutten in wijngaarden. Van de bladeren en zaden wordt beweerd dat ze een genezende werking hebben.

Twijg met kegels van Italiaanse cipres