Italiaanse watersalamander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Italiaanse watersalamander
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Lissotriton italicus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Caudata (Salamanders)
Familie: Salamandridae (Echte salamanders)
Geslacht: Lissotriton
Soort
Lissotriton italicus
(Peracca, 1898)
Verspreiding
Verspreiding
Afbeeldingen Italiaanse watersalamander op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Italiaanse watersalamander op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Italiaanse watersalamander[2] (Lissotriton italicus) is een watersalamander uit de familie echte salamanders (Salamandridae).[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Peracca in 1898. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Molge italica gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze soort blijft vrij klein en wordt zelden langer dan 8 centimeter. Mannetjes hebben buiten de paartijd duidelijkere vlekken en een donkere basiskleur en lichtere buik. In de paartijd hebben ze een ovaal-met een punt-vormige vin op de staart die ze heen en weer wapperen om de aandacht van de vrouwen te krijgen, ook hebben alle exemplaren een rode buik, die ze aan de alpenwatersalamander (Triturus alpestris) doen denken maar ze missen de gele met zwarte vlekstrepen en de blauwe kleur van de laatste soort, en de staart van de Italiaanse watersalamander is gevlekt. Zoals bij wel meer Lissotriton-soorten komt neotenie ook voor bij deze salamander; juveniel aandoende exemplaren kunnen zich toch voortplanten.

Algemeen[bewerken]

Deze salamander komt alleen voor in het zuiden van Italië.[4] De salamander kan in stilstaand water van vijvers en reservoirs worden aangetroffen in de paartijd. Daarbuiten leeft deze soort voornamelijk op het land in de bladerlaag van bossen en heidevelden. Er is een voorkeur voor vochtige en schaduwrijke plaatsen. De soort gaat achteruit in verspreidingsgebied, ondanks dat het dier beschermd is. De soort is binnen korte tijd bijna compleet verdwenen in Calabrië (de 'tenen van de schoen'), en het westelijke Abruzzi-gebergte.

Levenswijze[bewerken]

De eieren komen na 2 tot 4 dagen uit en de larven kunnen zich in een tijdsbestek van vier tot zes weken ontwikkelen. Als de temperaturen lager zijn duurt de ontwikkeling echter langer.

Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden zoals wormen, watervlooien en insecten en de larven.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. (en) Italiaanse watersalamander op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Nöllert, A & Nöllert, C, Die Amphibien Europas, Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Company, Stuttgart, 1992, Pagina 199 - 202 ISBN ISBN 90-5210-419-0.
  3. American Museum of Natural History. Lissotriton italicus
  4. Amphibia Web. Lissotriton italicus

Bronnen

  • (en) - American Museum of Natural History - Amphibian Species of the World 5.5, an Online Reference - Lissotriton italicus - Website Geconsulteerd 21 mei 2013
  • (en) Amphibia Web - Lissotriton italicus - Website
  • (nl) Nöllert, A & Nöllert, C - Die Amphibien Europas (1992) - Pagina 199 - 202 - Uitgever Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Company - Stuttgart - ISBN 90-5210-419-0