Ivan Ajvazovski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ivan Konstantinovitsj Ajvazovski
Հովհաննես Կոստանդինի Այվազյան
Иван Константинович Айвазовский
Zelfportret van Ivan Ajvazovski
(1874), Tretjakovgalerij (Moskou)
Persoonsgegevens
Volledige naam Ivan Konstantinovitsj Ajvazovski
Geboren Feodosia, 17 juli 1817 (Juliaans)
Overleden Feodosia, 19 april 1900 (Juliaans)
Geboorteland Keizerrijk Rusland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Romantiek
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Ivan Konstantinovitsj Ajvazovski (Armeens: Հովհաննես Կոստանդինի Այվազյան ; Russisch: Иван Константинович Айвазовский) (Feodosija (Krim), 29 juli 1817 - aldaar 5 mei 1900) (juliaanse kalender: 17 juli 181719 april 1900) was een Russisch kunstschilder van Armeense afkomst.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ivan Ajvazovski bracht zijn jeugd in armoedige omstandigheden door in het stadje Feodosija in de Krim. Door zijn talent als schilder werd hij toegelaten tot het gymnasium in Simferopol, en later op uitnodiging van Nicolaas I in de Academie van Schone Kunsten in Sint-Petersburg.

Hij trok de aandacht met landschappen en zeegezichten, en schilderde ook nog een aantal kustplaatsen op de Krim voordat hij door Europa ging reizen. Hij was een beschermeling van de tsaar die hem benoemde tot officiële schilder van de Russische marine.

Ivan Ajvazovski was een zeer productief schilder. Hij schilderde zee-, rivier- en strandgezichten in een romantische stijl. Vooral het zeegezicht was zijn specialisme: meer dan de helft van zijn schilderijen vallen in deze categorie. Bij zijn dood liet hij meer dan 6000 schilderijen achter. Met de inkomsten van zijn schilderwerk opende hij een school voor aankomende kunstschilders en een galerij in Feodosija. Hij was een leermeester van Archip Koeindzji. Zijn werken zijn nu een onderdeel van de permanente collectie van de Tretjakovgalerij in Moskou, het Russisch Museum in Sint-Petersburg en de door hem gestichte galerij in Feodosija. Ook was hij een van de grootste financiers van de spoorlijn naar Feodosija.

Zijn familienaam luidde eigenlijk Aivazian en sommige van zijn schilderijen zijn voorzien van in het Armeens geschreven handtekeningen "Յովհաննէս Այվազեան" ("Hovhannes Aivazian").

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Ivan Ajvazovski.