Ivan Ajvazovski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ivan Konstantinovitsj Ajvazovski
Հովհաննես Կոստանդինի Այվազյան
Иван Константинович Айвазовский
Ivan Ajvazovski door Aleksey Tyranov, 1847.
Ivan Ajvazovski door Aleksey Tyranov, 1847.
Persoonsgegevens
Volledige naam Ivan Konstantinovitsj Ajvazovski
Geboren 29 juli 1817
Feodosija, Krim.
Overleden 5 mei 1900 (82j)
Feodosija, Krim.
Geboorteland Flag of Russia.svgKeizerrijk Rusland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Romantiek
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Ivan Konstantinovitsj Ajvazovski (Armeens: Հովհաննես Կոստանդինի Այվազյան ; Russisch: Иван Константинович Айвазовский) (Feodosija, Krim 29 juli 1817 - Feodosija, Krim 5 mei 1900) was een Russisch kunstschilder van Armeense afkomst.

Levensloop[bewerken]

Ivan Ajvazovski bracht zijn jeugd in armoedige omstandigheden door in het stadje Feodosija in de Krim. Door zijn talent als schilder werd hij toegelaten tot het gymnasium in Simferopol, en later in de Academie van Schone Kunsten in Sint-Petersburg.

Hij trok de aandacht met landschappen en zeegezichten, en schilderde ook nog een aantal kustplaatsen op de Krim voordat hij door Europa ging reizen. Later ontving hij vele opdrachten van de Russische marine.

Ivan Ajvazovski was een zeer productief schilder. Bij zijn dood liet hij meer dan 6000 schilderijen achter. Met de inkomsten van zijn schilderwerk opende hij een school voor aankomende kunstschilders en een galerij in Feodosija. Hij was een leermeester van Archip Koeindzji. Zijn werken zijn nu een onderdeel van de permanente collectie van de Tretjakov-Galerij in Moskou, het Russisch Museum in Sint-Petersburg en de door hem gestichte galerij in Feodosija.

I.K. Ajvazovski was voornamelijk schilder romantische zee- rivier- en strand- gezichten. Vooral het maken van zeegezichten was zijn specialisme die meer dan de helft van zijn schilderijen vormen. Zijn ouders familienaam was eigenlijk Aivazian en sommige van zijn schilderijen zijn voorzien in het Armeens geschreven handtekeningen "Յովհաննէս Այվազեան" - "Hovhannes Aivazian".

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Ivan Ajvazovski.