Jaarbeurs (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 2 aug 2012 om 18:52. (Code -> sjabloon)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De hoofdingang van de Jaarbeurs.

De Jaarbeurs Utrecht is een gebouwencomplex voor grootschalige evenementen in de Nederlandse stad Utrecht.

Er worden sinds 1917 vele verschillende beurzen, evenementen, congressen en vergaderingen gehouden. Vandaag de dag komen er jaarlijks ongeveer vier miljoen bezoekers. De beurs beslaat 30 hectare grond en 12 hallen.[1] De Jaarbeurs Utrecht ligt tegenover het Centraal Station en winkelcentrum Hoog Catharijne aan het Jaarbeursplein.

Geschiedenis

De eerste Utrechtse Jaarbeurs werd gehouden in 1917, toen nog in de voormalige Fruithal en Korenbeurs[2] op het Vredenburg, en op het Janskerkhof. 87.000 uitgeselecteerde bezoekers zoals industriëlen en winkeliers bezochten de twee weken durende eerste editie waarin 690 Nederlandse bedrijven zich presenteerden. Deze editie, omgeven door een forse reclamecampagne en gunstige treintarieven, werd een groot succes en vormt binnen de Utrechtse geschiedenis een markant punt in de ontwikkelingen naar een moderne stad.

In 1921 werd de Fruithal vervangen door het eerste vaste jaarbeursgebouw, in 1930 werd ook de Korenbeurs vervangen door nieuwbouw, in 1932 werd een derde gebouw geopend. Willem Graadt van Roggen was een hoofdpersoon in de beginperiode van de Jaarbeurs en hij fungeerde onder meer als secretaris-generaal.

In 1956 werd de Julianahal geopend, ontworpen door Gerrit Rietveld in samenwerking met Ter Braak, Van den Berg, Van Grunsven en Prey, dit was het eerste gebouw op het huidige Jaarbeursterrein. In 1970 werden de oude Jaarbeursgebouwen op het Vredenburg gesloopt, om plaats te maken voor Hoog Catharijne en het Muziekcentrum. Van de oude Jaarbeurs aan het Vredenburg resteert alleen nog het oude secretariaatsgebouw uit 1961. Dit gebouw, ontworpen door architect Piet Elling, is onderdeel geworden van Hoog Catharijne. Met de verbouwing van het Stationsgebied gaat dit gebouw waarschijnlijk tegen de vlakte.

Gebruik

In de Jaarbeurs vinden beurzen plaats zoals onder andere de Vakantiebeurs, het Boekenfestijn, KreaDoe, de 50PlusBeurs en de Motorbeurs. Evenementen zijn concerten en dancefeesten als Trance Energy en Thunderdome. Daarnaast wordt de Jaarbeurs ook wel bij grote treinstoringen gebruikt als noodopvang.

Bijzondere activiteiten uit het verleden waren onder meer A Flight to Lowlands Paradise, het pausbezoek en de HCC!dagen.

Afbeeldingen

Externe links

Voetnoot

Zie de categorie Jaarbeurs Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.