Jachin en Boazkerk (Genemuiden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jachin en Boazkerk
Jachin en Boazkerk (Gereformeerde Gemeente Genemuiden)
Jachin en Boazkerk (Gereformeerde Gemeente Genemuiden)
Plaats Genemuiden
Gebouwd in 2003
Architectuur
Architect(en) architectenbureau Valk
Bouwmateriaal baksteen
Toren 38m hoog
Vrijstaande klokkentoren geen
Interieur
Preekstoel driehoekvorm
Doopvont driehoekvorm
Zitplaatsen 1800
Afbeeldingen
Zicht op de kerkzaal vanaf de kansel
Zicht op de kerkzaal vanaf de kansel
Predikant van de gemeente, Cornelis Hogchem
Predikant van de gemeente, Cornelis Hogchem
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Jachin en Boazkerk is het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Taghof in Genemuiden.

Omschrijving van het gebouw[bewerken]

De kerk is in 2003 gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Valk te Soest. Het gebouw heeft meer dan 1800 zitplaatsen en behoort daarmee tot de grootste kerken van Nederland, gemeten naar het aantal zitplaatsen. Er bevinden zich 1300 zitplaatsen op de begane grond en 500 op de galerij. De bakstenen zaalkerk heeft een 38 meter hoge toren en heeft behalve de grote kerkzaal ook een centrale ontmoetingsruimte (hal), een consistoriekamer, een vijftal vergaderruimten, een uitvaartruimte en de nodige voorzieningen zoals een keuken. Onder de vergaderruimten bevindt zich een kelder, waarin fietsen geplaatst kunnen worden. De vorige kerk aan de Julianastraat uit 1981 was in de jaren 90 te klein geworden voor de groeiende gemeente. Ook het kerkelijk verenigingsgebouw De Rank dat voor 1981 als kerk fungeerde was te klein geworden. De eerste plannen voor een nieuwe kerk dateren uit 1995. Op 11 mei 2002 werd de eerste steen voor de kerk gelegd door ds. P. Melis (die de gemeente gediend heeft van 1996 tot 2002). Een week na deze eerstesteenlegging nam ds. Melis een beroep aan naar Veen. Op 17 april 2003 is de nieuwe kerk in gebruik genomen. De oude kerk aan de Julianastraat is in 2005 afgebroken. Op de vrijgekomen plaats zijn appartementen en een medisch centrum gebouwd.

Naam van de kerk[bewerken]

De naam van het kerkgebouw is "Jachin en Boazkerk". Deze naam verwijst naar de 2 pilaren in de tempel van Salomo te Jeruzalem. Jachin betekent : “Hij (namelijk de Heere) zal bevestigen”. Boaz betekent: “in Hem is kracht.” Betekenisvolle namen. Deze twee namen gaven namelijk te kennen dat de geestelijke tempel, dewelke is de gemeente der ware gelovigen en uitverkorenen rustende op den pilaar van de almogende kracht des Heeren tegen alle uitwendig en inwendig geweld zou staande blijven, zodat de poorten der hel daartegen niet zouden vermogen (kanttekening bij 1 Kronieken 7 : 21)

Kerkdiensten[bewerken]

De kerkzaal vanaf de galerij

De kerkdiensten in de Jachin en Boazkerk staan in de bevindelijk Gereformeerde traditie, waarbij de verkondiging van het Woord centraal staat. De gemeente zingt de psalmen in de berijming uit 1773. De Gereformeerde Gemeente van Genemuiden is opgericht in 1910 en telt in totaal circa 2100 leden. Een bijzonderheid in de Genemuider kerkdiensten is dat bij het zingen gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde bovenstem.[1]

Iedere zondag worden er twee kerkdiensten gehouden. In de ochtenddienst wordt gepreekt over een vrije tekst. 's Middags wordt er uit de Heidelberger Catechismus gepreekt. Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan (op 30 november 2010) van de gemeente is een herdenkingsboek uitgebracht onder de titel 'Aldaar zal gras met riet en biezen zijn'. Schrijfster van het boek is mw. E. Beens - van Schothorst.

Op kerkelijke feestdagen, zoals Pasen, Pinksteren en Kerst worden er ook kerkdiensten gehouden. In de wintermaanden vindt op donderdagavond, eens per zoveel weken, een kerkdienst plaats. Deze kerkdienst wordt een Bijbellezing genoemd. In een Bijbellezing wordt gepreekt over een doorgaande geschiedenis. Op Bid- en Dankdagen worden er net als op zondagen twee kerkdiensten gehouden. Normaliter gaat een ouderling van van deze gemeente in de diensten voor. De gemeente is sinds februari 2019 vacant wegens vertrek van ds C .Hogchem. Als er een andere predikant (student)van het kerkverband is gaat die in de diensten voor.

Zwarte Dauw[bewerken]

In januari 2011 verscheen het boek 'Zwarte Dauw' van Rachel Visscher. Zij heeft getracht in dit boek te beschrijven hoe het leven binnen de Gereformeerde Gemeente van Genemuiden is, zonder daarbij overigens namen te noemen. Verschillende gemeenteleden zijn echter van mening dat Visscher onder valse voorwendsels aan informatie gekomen is, dat ze veel informatie verkeerd geïnterpreteerd heeft en/of verdraaid weergegeven.[2]

Orgels[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Orgels van de Jachin en Boazkerk (Genemuiden) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De kerk heeft twee orgels: het hoofdorgel en het koororgel. Het hoofdorgel werd uit de oude kerk overgeplaatst door de fa. Hendriksen & Reitsma uit Nunspeet en werd bij die gelegenheid uitgebreid en grondig gerestaureerd. Het nieuwe orgel werd op 18 februari 2004 in gebruik genomen.

Van het oude rugwerk werd een eenklaviers koororgel gemaakt, dat tien stemmen telt. Het orgel staat in een van de vergaderruimten. Dit orgel wordt vooral gebruikt bij catechisatielessen en koorrepetities.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]