Jacques Moeschal (beeldhouwer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacques Moeschal
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 31 juli 1913
Overleden 24 december 2004
Geboorteland België
Beroep(en) Architect en beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Geometrisch-abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jacques ridder Moeschal (Ukkel, 31 juli 1913Oudergem, 24 december 2004) was een Belgische architect en beeldhouwer.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Moeschal studeerde architectuur bij Henry Lacoste aan de Academie van Brussel van 1929 tot 1941. Na zijn studie werd hij aan dezelfde academie benoemd tot hoogleraar. Hij richtte zich vrij snel tot de beeldhouwkunst, maar realiseerde als architect direct na de Tweede Wereldoorlog en tot in de jaren vijftig diverse bouwontwerpen, zoals in 1952 een woonhuis voor de Belgische musicus Arthur Grumiaux in Sint-Genesius-Rode.

Ook realiseerde hij beeldhouwwerken of reliëfs voor bouwprojecten van collega's, zoals bijvoorbeeld in 1953 voor zijn vriend Robert Schuiten (1912-1997) in de Sint-Jozefskerk in Wezembeek-Oppem. Hij was de leermeester van beeldhouwster Hilde Van Sumere.

Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958 (Expo 58) in Brussel, werkte hij samen met de architecten André Paduart en Jean Van Doosselaere aan de verwezenlijking van De Pijl, na het Atomium, een van de belangrijkste attracties van het evenement. De Pijl werd in 1970 gesloopt.

De monumentale, architectonische werken van Moeschal zijn geïnspireerd door vooruitgang en techniek. De sculpturen van aluminium, staal en beton zijn veelal geometrisch-abstracte bakens langs de weg en in het landschap.

Als steenbeeldhouwer was Moeschal deelnemer aan diverse beeldhouwersymposia, onder andere in Oostenrijk (1959) en Israël (1962).

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Moeschal was in 1944 getrouwd met Nathalie Daniltchouck (Minsk, 25 maart 1918 - Oudergem, 15 december 2008).

In 1992 werd hij ten persoonlijke titel in de adel opgenomen, met de titel van ridder. Hij nam als wapenspreuk: Rigueur et mesure.

Hij was lid van de Académie royale des Beaux-Arts van België.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Signaal van Zellik

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Philippe Roberts-Jones: Jacques Moeschal ou la sculpture architectonique, Les Carnets d'architecture contemporaine, nº 6, CFC-Éditions, Brussel (2002).
  • Humbert DE MARNIX DE SAINTE ALDEGONDE, État présent de la noblesse belge, Annuaire 2010, Brussel, 2010.
  • Angelique Campens, Roxane Le Grelle, Iwan Strauven (eds.), Jacques Moeschal, Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König, Keulen, 2021.
Zie de categorie Jacques Moeschal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.