James Worthy (schrijver)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James Worthy
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam James Pugh
Pseudoniem(en) James Worthy
Geboren 1980
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2001 – heden
Genre Sekshumor, zwarte humor
Invloeden Jan Wolkers, Herman Brusselmans, Charles Bukowski
Uitgeverij Lebowski Publishers
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

James Pugh (Amsterdam, 1980), bekend onder het pseudoniem James Worthy, is een Nederlands schrijver, journalist en blogger.

Carrière[bewerken]

Worthy is sinds 2001 actief als blogger. Hij begon bij Nalden.net en liep stage bij het jongerentijdschrift Break-Out! alvorens hij vanuit een voorliefde voor hiphop terechtkwam bij State Magazine van BNN. Worthy bouwde ook een naam op via internet door onder meer actief te zijn op Twitter, verschillende hiphopfora en een blog op zijn eigen website. In dezelfde periode schreef hij artikelen voor vrouwenbladen als Viva, Flair, Fancy en Cosmopolitan waarin seks en liefde veelal terugkerende thema's waren.

Worthy's debuutroman, simpelweg getiteld James Worthy, verscheen in april 2011 bij Lebowski Publishers. In de eerste zes maanden na uitgave werd het boek, met dank aan een promotiecampagne via sociale media en platenlabel Top Notch, meer dan twintigduizend keer verkocht. De schrijfstijl en thematiek waarmee Worthy eerder bekendheid vergaarde als blogger en columnist keerden terug in de autobiografische roman over een schrijver met een obsessie voor seks en zichzelf.

In juni 2012 kwam Worthy's tweede roman Zwarte Sylvester uit, een zwarte komedie over een terminaal zieke jongen die voor hij sterft de grootste seriemoordenaar ooit wil worden. Recensenten vergeleken de thematiek van het verhaal met dat van romans als A Clockwork Orange en American Psycho en films als Natural Born Killers, Se7en, The Fly en Saw.

Worthy heeft als freelance-journalist verder ook geschreven voor Top Notch, Nieuwe Revu, BLEND, CJP Magazine en Nowhere. Als columnist schreef hij sinds 2011 elke vrijdag voor dagblad Sp!ts. Sinds de samenvoeging van Sp!ts met Metro in oktober 2014 schrijft hij wekelijks voor laatstgenoemde. Ook heeft hij columns geschreven voor Toto, Playboy en JFK Magazine. Met Pepijn Lanen deelde hij de blog Wat een leven.

Bibliografie[bewerken]

  • James Worthy (2011, Lebowski)
  • Zwarte Sylvester (2012, Lebowski)
  • Mottenballen voor de ziel (2016, Lebowski)

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]