Jan I van Frankrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan I
1316
Jan I van Frankrijk (praalgrafje in Saint-Denis)
Koning van Frankrijk
Periode 1316
Voorganger Lodewijk X
Opvolger Filips V
Koning van Navarra
Periode 1316
Voorganger Lodewijk I
Opvolger Filips II
Vader Lodewijk X van Frankrijk
Moeder Clementia van Hongarije

Jan I (Parijs, 15 november 1316 – aldaar, 20 november 1316), de Postume genaamd, was koning van Frankrijk en Navarra, en graaf van Champagne, als enige zoon en opvolger van Lodewijk de Woelzieke, voor de vijf dagen die hij leefde. Hij had dus de kortste erkende heerschappij van een Franse koning.

Hij werd geboren als een koning uit het Huis Capet en de postume zoon van Lodewijk X en Clementia van Hongarije.

Jan leefde maar kort en velen geloofden dat zijn oom, de toekomstige koning Filips V, zijn dood veroorzaakte om de troon te verkrijgen, door hem te verstikken of met een speld in zijn hoofd te porren. Er waren ook verhalen dat Filips het kind liet ontvoeren en vervangen door een dood kind. Tijdens de jaren 1350 verscheen een man genaamd Giannino di Guccio Baglioni in de Provence die beweerde dat hij koning Jan I was. Hij werd in december 1360 snel in de gevangenis gezet en stierf daar twee jaar later.

Jan was voor vijf dagen koning onder zijn ooms regentschap, tot zijn dood op 20 november 1316. De kinderkoning werd begraven in de Kathedraal van Saint-Denis. Hij werd opgevolgd door zijn oom Filips V.

Zie de categorie John I of France van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.