Naar inhoud springen

Jan Snoeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Snoeck
Snoeck (door Paul Kramer)
Persoonsgegevens
Volledige naam Jan Cornelis Snoeck
Geboren 5 maart 1927
Overleden 31 maart 2018
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Jaren actief 19532018
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Cornelis Snoeck[1] (Rotterdam, 5 maart 1927Den Haag, 31 maart 2018) was een Nederlandse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Snoeck volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1949 afstudeerde. In 1953 werkte hij gedurende een jaar in het atelier van Ossip Zadkine in Parijs.

Aanvankelijk werkte Jan Snoeck met de materialen steen, hout en brons. Later werkte hij vooral in keramiek. Hij gebruikte vrolijke, primaire kleuren en meestal waren mensen zijn onderwerp. Onder andere maakte hij de bedden voor het HMC Westeinde in Den Haag. Het meestal monumentale werk van Snoeck is zowel in Nederland als in het buitenland te vinden.

Werk van Snoeck bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Kunstmuseum Den Haag, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem en museum het Princessehof in Leeuwarden.

In 1952 werd hij lid van de vereniging Sint Lucas in Amsterdam.

Op 2 juni 2007 ontving Jan Snoeck de Aart van den IJssel-prijs van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Deze prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een professionele beeldend kunstenaar als blijk van bijzondere waardering voor zijn of haar totale oeuvre. De kunstprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- en een glazen kleinplastiek, vervaardigd door de Voorburgse kunstenaar Ming.

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen hield in 2007 een retrospectief van het werk van Jan Snoeck ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De versierselen werden hem opgespeld tijdens de opening van de tentoonstelling 'De goddelijke aardwormen van Jan Snoeck'.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan Snoeck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.