Jan van Luxemburg (1921)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over Jan, groothertog van Luxemburg. Zie Jan de Blinde voor de gelijknamige graaf, tevens koning van Bohemen.
Jan
1921
Grand Duke Jean 29.09.2006.jpg
Groothertog van Luxemburg
Periode 1964-2000
Voorganger Charlotte
Opvolger Hendrik
Vader Felix van Bourbon-Parma
Moeder Charlotte van Luxemburg
Dynastie Nassau-Weilburg
Handtekening Handtekening

Jean (Jan) Benoît Guillaume Marie Robert Louis Antoine Adolphe Marc d'Aviano (Colmar-Berg, 5 januari 1921) was van 1964 tot 2000 groothertog van Luxemburg.

Leven[bewerken]

Jan werd geboren op 5 januari 1921 op het kasteel van Colmar-Berg, als oudste zoon van groothertogin Charlotte en prins Felix van Bourbon-Parma. Bij de Duitse inval in 1940 verliet hij het land met zijn ouders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij rechten en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Quebec en in oktober 1942 nam hij dienst bij het geallieerde leger, als officier bij de Irish Guards. In die hoedanigheid maakte hij begin september 1944 de bevrijding van Brussel mee, en overschreed hij enkele dagen later de Luxemburgse grens te Rodange. Hij kreeg verschillende militaire onderscheidingen en eretekens.

Van 1951 tot 4 mei 1961 was de prins lid van de Raad van State, daarna gedurende drie jaar 'luitenant-vertegenwoordiger', dat wil zeggen regent, van het groothertogdom, tot hij op 12 november 1964 officieel zijn moeder opvolgde als groothertog van Luxemburg.

Op 7 oktober 2000 deed Jan troonsafstand ten voordele van zijn oudste zoon Hendrik.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Jan huwde op 9 april 1953 prinses Josephine Charlotte, dochter van koning Leopold III van België. Zij waren via hun (over)grootmoeders (Maria Anna van Bragança, moeder van groothertogin Charlotte van Luxemburg en Maria José van Bragança, moeder van koningin Elisabeth van België) verre familie van elkaar. Als kind al konden Joséphine-Charlotte en Jan goed met elkaar opschieten. Uit hun huwelijk werden vijf kinderen geboren:

Op 10 januari 2005 verloor hij zijn vrouw Josephine Charlotte, die op 77-jarige leeftijd overleed.