Jari-Matti Latvala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jari-Matti Latvala
Latvala in 2017
Persoonlijke informatie
Geboorteplaats Töysä
Geboortedatum 3 april 1985
Nationaliteit Vlag van Finland Finland
Sport Autosport
Discipline Rally
Statistieken in het wereldkampioenschap rally
Jaren actief 2002–heden
Teams Ford, Volkswagen, Toyota
Deelnames 208
Kampioenschappen 0
Overwinningen 18
Aantal podia 67
Totaal punten 1668
KP winst 539
Eerste rally Groot-Brittannië 2002
Eerste winst Zweden 2008
Laatste winst Australië 2018
Laatste rally Zweden 2020
2020 seizoen
Team Vlag van Finland Latvala Motorsport
Navigator Vlag van Finland Juho Hänninen
Startnummer 10
Deelnames 1
Overwinningen 0
Aantal podia 0
KP overwinningen 0
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Jari-Matti Latvala (ook bekend onder de bijnaam "mr. vaudeville") (Töysä, 3 april 1985) is een Fins rallyrijder. Hij komt uit in het wereldkampioenschap rally voor het fabrieksteam van Toyota, actief met de Toyota Yaris WRC.

Latvala profileerde zich eerst als privé-rijder in lagere categorieën in het WK rally, voordat hij in het seizoen 2008 fabrieksrijder werd bij Ford, toentertijd actief met de Ford Focus RS WRC. Latvala won zijn eerste WK-rally tijdens de Rally van Zweden in 2008, waarmee hij op 22-jarige leeftijd de jongste winnaar van een WK-rally werd. In het seizoen 2010 eindigde hij als runner-up in het kampioenschap. In 2013 maakte Latvala de overstap naar Volkswagen, waarmee hij in het tijdbestek van vier seizoenen negen WK-rally's wist te winnen en tot twee keer toe opnieuw als tweede in het kampioenschap te eindigen. Na het vertrek van Volkswagen in 2016, is Latvala sinds 2017 actief bij het terugkerende fabrieksteam van Toyota.

In 2019 passeerde Latvala voormalig wereldkampioen Carlos Sainz in het grootste aantal deelnames (196) in het WK rally voor rijders, en heeft hij er inmiddels meer dan 200 op zijn naam staan.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jari-Matti Latvala is de zoon van oud-rallyrijder Jari Latvala, die actief was in de rallysport in de jaren tachtig en negentig, en tevens Fins Groep N kampioen werd in 1994. Jari-Matti maakte zijn competitieve debuut in karten en al op zijn twaalfde begon hij serieus met rallyauto´s te rijden, waarmee hij onder andere met een Opel Ascona op bevroren meren ging oefenen. Latvala reed in 2001 zijn eerste echte rally(sprint), maar een serieuze stap werd uiteindelijk gezet in 2002, toen hij onder meer ging rijden in het Brits rallykampioenschap met een Groep N Mitsubishi Lancer Evolution.

Wereldkampioenschap rally[bewerken | brontekst bewerken]

2002-2007: Privé-rijder[bewerken | brontekst bewerken]

Latvala maakte op 17-jarige leeftijd zijn opwachting in het wereldkampioenschap rally tijdens de Rally van Groot-Brittannië in 2002, nog steeds achter het stuur van een Mitsubishi. Hij eindigde de rally op een contente 17e plaats. Het jaar daarop kreeg hij een uitnodiging van de fabrieksinschrijving van Ford, waar hij in dat seizoen vier WK-rally´s voor afwerkte, met als beste resultaat een tiende plaats in zowel Griekenland als Groot-Brittannië. Vervolgens deed hij een stap terug naar materiaal in lagere categorieën, en reed rally´s in beide het Production World Rally Championship en Junior World Rally Championship. Sporadisch nam hij ook deel aan evenementen in een World Rally Car, waarmee hij zijn snelheid ook liet zien. Zijn eerste WK-kampioenschapspunten greep hij in Australië in 2006, eindigend met een Groep N Subaru Impreza WRX STi op een indrukwekkende zesde plaats waarbij hij ook naar zijn eerste overwinning in het Production World Rally Championship greep. Ook in de volgende rally in Nieuw-Zeeland won hij in de productieklasse en finishte in de punten in het algemeen klassement. Hij sloot dat seizoen af met een plaats net buiten het podium in Groot-Brittannië, waarin hij in een Ford Focus RS WRC, ingeschreven door het Stobart Ford team, als vierde eindigde. Het jaar daarop reed Latvala een volledig seizoen met Stobart Ford. Bij tijden wist hij zich te profileren tot een regelmatige puntenfinisher, maar liet ook zien dat zijn wilde rijstijl af en toe parten speelde voor een hoge klassering. Zijn beste resultaat van het jaar boekte hij tijdens de voorlaatste ronde van het kampioenschap in Ierland, waar hij als derde eindigde achter de overmacht van de twee fabrieksingeschreven Citroën C4 WRC's, en hiermee dus zijn eerste podium resultaat uit zijn WK Rally-carrière kon vieren.

2008-2012: Ford[bewerken | brontekst bewerken]

Latvala in zijn eerste seizoen bij het Ford fabrieksteam in 2008

In 2007 maakte Ford-rijder Marcus Grönholm bekend dat hij bezig was aan zijn laatste seizoen als actief rallyrijder. De geruchten gingen vervolgens al snel rond dat Latvala zijn plaats in zou nemen en in december werden deze berichten bevestigd, toen Latvala werd gecontracteerd als tweede rijder van het team naast Mikko Hirvonen voor het seizoen 2008. Hij begon het seizoen met allerlei kleine problemen in Monte Carlo, waardoor een hoge klassering uitbleef. Latvala bewees echter zijn waarde in de daaropvolgende ronde in Zweden, toen hij ook mede door een gunstige startpositie, de rally op zijn naam schreef en daarbij teamgenoot Hirvonen achter zich liet op een tweede plaats. De pas 22-jarige Fin brak hiermee tot eigen genoegen het bijna dertig jaar oude record van landgenoot Henri Toivonen als jongste winnaar van een WK-rally. De rest van het seizoen liep hoe dan ook wisselvallig uit voor Latvala, en na een reeks van nul-resultaten werd hij voor de twee asfaltrondes in Spanje en Corsica buiten het team gezet en vervangen door François Duval, terwijl hijzelf nu voor deze twee rally´s Duvals plaats innam bij het Stobart Ford team. Daarin reed Latvala weer solide naar de punten toe, en voor de laatste twee rondes van het kampioenschap keerde hij weer terug bij de fabrieksinschrijving van Ford, waar hij in beide rally's ook overtuigend op het podium eindigde als tweede.

Latvala op weg naar zijn eerste overwinning voor eigen publiek in Finland in 2010

Het seizoen 2009 begon met weinig voorspoed voor Latvala. Ondanks een derde plaats in Noorwegen, sprokkelde Latvala in de eerste vijf rally´s slechts negen punten bij elkaar. In Portugal werd hij getuige van een heftig ongeluk, toen hij in leidende positie van de weg raakte en vervolgens in een ravijn zo´n 150 meter naar beneden rolde, maar zowel hij als navigator Miikka Anttila het wrak ongedeerd verlieten. In ronde zes van het kampioenschap, in Sardinië, greep Latvala overtuigend naar zijn tweede overwinning uit zijn carrière, waarmee hij ook Fords eerste overwinning van het seizoen binnen haalde. In Polen had Latvala uitzicht op een podium resultaat, maar op de allerlaatste klassementsproef, een showproef van nog geen drie kilometer, parkeerde hij zijn auto tegen een muur aan en moest in het zicht van de finish opgeven. In de laatste vier rondes pakte hij telkens punten en eindigde het seizoen uiteindelijk vierde in de stand om het rijderskampioenschap.

In het seizoen 2010 won Latvala twee keer. In Nieuw-Zeeland werd de strijd om de eindoverwinning beslist op de laatste klassementsproef. Latvala's directe concurrenten Sébastien Loeb en Sébastien Ogier gingen daar beide in de fout, en zo schreef Latvala zonder een proef te hebben gewonnen de rally op zijn naam. Tijdens de achtste ronde van het kampioenschap in Finland hield hij Ogier en Loeb wederom achter zich, en won hij voor het eerst de rally voor eigen publiek. Daarna behaalde Latvala een reeks aan topvijfresultaten, waardoor hij zich content hield voor het podium in het rijderskampioenschap. In Groot-Brittannië leidde hij kortstondig, toen hij door een lekke band die plek verloor. Hij vocht zich uiteindelijk nog terug tot een derde plaats en door het uitvallen van Ogier tijdens dat evenement, eindigde hij hierdoor nog tweede om de stand bij de rijders; zijn beste resultaat in het kampioenschap uit zijn carrière.

Latvala actief in de Ford Fiesta RS WRC tijdens de rally van Griekenland in 2011

In het seizoen 2011 ging Latvala verder bij Ford, die dat jaar in het mom van de introductie van nieuwe reglementen binnen de World Rally Car categorie de Ford Fiesta RS WRC introduceerde in het kampioenschap. Latvala zette een sterke reeks neer tijdens de eerste vier ronden van het kampioenschap, waar hij in alle gevallen een podium resultaat af dwong. In Jordanië verloor hij de strijd om de zege met slechts 0,2 seconden achterstand op de uiteindelijke winnaar Sébastien Ogier, wat hierdoor de boeken inging als het kleinste verschil tussen de nummer 1 en 2 in het klassement van een WK-rally. In de daaropvolgende rally's verloor Latvala kostbare punten, wat grotendeels te wijten was aan mechanische problemen aan het materiaal. In Finland keerde hij weer terug op het podium, daar eindigend als tweede. Het puntenverlies wat hij inmiddels had opgelopen was echter zodanig, dat hij geen kansen meer had zich in de strijd te mengen om de wereldtitel. Desondanks voerde Latvala het tempo aan binnen het team van Ford, maar reed hij tegelijkertijd in dienst van teamgenoot Hirvonen, die nog wel een rol speelde in het kampioenschap, waardoor Latvala in sommige rally's met opzet tijdsverlies incasseerde om zo zijn teamgenoot te helpen aan extra punten. Tijdens de slotronde in Groot-Brittannië lag Hirvonen echter al snel buitenspel en waren zijn titelkansen verkeken. Latvala profileerde zich vervolgens als de te kloppen man tijdens de rally en hij schreef uiteindelijk zijn eerste WK-rally overwinning van het seizoen op naam.

Latvala en navigator Anttila vieren hun zege in Groot-Brittannië in 2012

Hirvonen maakte voor het seizoen 2012 de overstap naar Citroën, waardoor Latvala binnen Ford de rol kreeg als kopman. Petter Solberg werd hierin zijn nieuwe teamgenoot. Latvala maakte een ongelukkige start mee in Monte Carlo, waar hij vroeg in de rally in leidende positie van de weg raakte en als consequentie uit de rally lag. In Zweden greep hij vervolgens naar een overtuigende overwinning toe, waardoor hij zich terug wrong in de titelstrijd. Dit resultaat werd echter vervolgd met nul-resultaten in Mexico en Portugal, waardoor hij zich wederom buitenspel wist te zetten. Een blessure aan de arm voorkwam daarbovenop een deelname in Argentinië. Latvala keerde terug in Griekenland waar hij als derde eindigde. In het restant van de rally's was hij de voornaamste concurrent van Loeb, die nu op dominante wijze afstevende op zijn negende wereldtitel, en behaalde in deze periode een reeks aan podium resultaten. Hiertussen zat een tweede overwinning van het seizoen in Groot-Brittannië, waar Latvala van start tot finish leidde. Zijn resultaten in de tweede seizoenshelft bracht hem uiteindelijk nog terug tot een derde plaats in het kampioenschap. Ford had op dat moment al aangekondigd voorlopig te stoppen als fabrieksteam.

2013-2016: Volkswagen[bewerken | brontekst bewerken]

Latvala met de Volkswagen Polo R WRC op weg naar de overwinning in Zweden in 2014
Latvala actief in het 2015 seizoen
In 2016 maakte Latvala een ietwat teleurstellende campagne mee

In het seizoen 2013 maakte Latvala de overstap naar nieuwkomer Volkswagen, actief met de Volkswagen Polo R WRC, en werd daarin de teamgenoot van Sébastien Ogier. Na al enkele podium resultaten te hebben behaald, greep hij in Griekenland naar zijn eerste overwinning toe voor het team. Over het algehele seizoen deed hij echter onder aan de prestaties van Ogier, die dat jaar overtuigend naar zijn eerste wereldtitel greep. Latvala eindigde uiteindelijk opnieuw als derde in het kampioenschap. In 2014 wist Latvala zich beter te meten met Ogier en het zou achteraf gezien zijn beste seizoen blijken bij Volkswagen. Met vier overwinningen, waaronder zijn eerste op asfalt in Frankrijk, eindigde hij voor het eerst sinds 2010 weer als runner-up in de titelstrijd, weliswaar opnieuw achter kampioen Ogier. In 2015 had Latvala een slechte seizoenstart, waardoor hij de aansluiting op de dominantie van Ogier verloor. Een beter restant van het seizoen zag hem nog drie overwinningen boeken en wederom tweede eindigen in het kampioenschap, alhoewel dit keer op grotere afstand van zijn teamgenoot. Latvala's seizoen in 2016 verliep verspreidt een stuk wisselvalliger en hij eindigde met een enkele overwinning teleurstellend buiten de top vijf. Volkswagen kondigde kort voor het einde van seizoen hun terugtrekking uit het kampioenschap aan.

2017: Toyota[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 stapte Latvala in bij nieuwkomer Toyota, hier actief tijdens de Rally van Portugal

Door het late vertrek van Volkswagen was een zitje voor Latvala in 2017 even onzeker. Uiteindelijk tekende hij een contract bij Toyota, die onder leiding van voormalig wereldkampioen Tommi Mäkinen na achttien jaar een terugkeer maken in het kampioenschap, nu met de Toyota Yaris WRC. Latvala greep in Zweden al vroeg in het seizoen naar de eerste zege voor het nieuwe team.

Complete resultaten in het wereldkampioenschap rally[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Inschrijving Auto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pos. Punten
2002 Jari-Matti Latvala Mitsubishi Lancer Evo VI MON ZWE FRA SPA CYP ARG GRI KEN FIN DUI ITA NZL AUS GBR
17
0
2003 Ford Motor Co Ltd. Ford Focus RS WRC 02 MON ZWE TUR NZL ARG GRI
10
CYP DUI
17
FIN
14
AUS ITA FRA SPA GBR
10
0
2004 Jari-Matti Latvala Ford Puma S1600 MON
DNF
0
Subaru Impreza WRX STi ZWE
DNF
MEX NZL CYP DUI
27
JPN FRA
21
Ford Fiesta S1600 GRI
DNF
TUR
DNF
ARG
Suzuki Ignis S1600 FIN
DNF
GBR
23
ITA
DNF
SPA
24
Reece Jones Rallysport Mitsubishi Lancer Evo VIII AUS
DNF
2005 Jari-Matti Latvala Toyota Corolla WRC MON ZWE
16
MEX FIN
DNF
0
Subaru Impreza WRX STi NZL
DNF
ITA
16
CYP TUR GRI ARG
DNF
DUI
21
FRA
16
SPA
19
AUS
Ford Focus RS WRC 04 GBR
DNF
JPN
2006 Jari-Matti Latvala Subaru Impreza WRX STi MON
41
ZWE MEX
25
GRI
22
JPN
69
CYP TUR AUS
6
NZL
8
13 9
Toyota Corolla WRC FIN
DNF
Stobart VK M-Sport Ford Rally Team Ford Focus RS WRC 04 SPA
16
FRA
DNF
ARG ITA DUI
34
Ford Focus RS WRC 06 GBR
4
2007 Stobart M-Sport Ford Rally Team Ford Focus RS WRC 06 MON
DNF
ZWE
DNF
NOO
5
MEX
7
POR
8
ARG
4
ITA
9
GRI
12
FIN
DNF
DUI
8
NZL
5
SPA
7
FRA
4
JPN
25
IER
3
GBR
10
8 30
2008 BP Ford Abu Dhabi World Rally Team Ford Focus RS WRC 07 MON
12
ZWE
1
MEX
3
ARG
15
JOR
7
ITA
3
GRI
7
TUR
2
FIN
38
4 58
Ford Focus RS WRC 08 DUI
9
NZL
DNF
JPN
2
GBR
2
Stobart VK M-Sport Ford Rally Team Ford Focus RS WRC 07 SPA
6
FRA
4
2009 BP Ford Abu Dhabi World Rally Team Ford Focus RS WRC 08 IER
14
NOO
3
CYP
12
POR
DNF
ARG
6
4 41
Ford Focus RS WRC 09 ITA
1
GRI
3
POL
DNF
FIN
3
AUS
4
SPA
6
GBR
7
2010 BP Ford Abu Dhabi World Rally Team Ford Focus RS WRC 09 ZWE
3
MEX
5
JOR
2
TUR
8
NZL
1
POR
DNF
BUL
6
FIN
1
DUI
4
JPN
3
FRA
4
SPA
4
GBR
3
2 171
2011 Ford Abu Dhabi World Rally Team Ford Fiesta RS WRC ZWE
3
MEX
3
POR
3
JOR
2
ITA
18
ARG
7
GRI
9
FIN
2
DUI
14
AUS
2
FRA
4
SPA
3
GBR
1
4 172
2012 Ford World Rally Team Ford Fiesta RS WRC MON
DNF
ZWE
1
MEX
DNF
POR
13
ARG GRI
3
NZL
7
FIN
3
DUI
2
GBR
1
FRA
2
ITA
12
SPA
2
3 154
2013 Volkswagen Motorsport Volkswagen Polo R WRC MON
DNF
ZWE
4
MEX
16
POR
3
ARG
3
GRI
1
ITA
3
FIN
17
DUI
7
AUS
4
FRA
3
SPA
2
GBR
2
3 162
2014 Volkswagen Motorsport Volkswagen Polo R WRC MON
5
ZWE
1
MEX
2
POR
14
ARG
1
ITA
3
POL
5
FIN
1
DUI
DNF
AUS
2
FRA
1
SPA
2
GBR
8
2 218
2015 Volkswagen Motorsport Volkswagen Polo R WRC MON
2
ZWE
DNF
MEX
15
ARG
DNF
POR
1
ITA
6
POL
5
FIN
1
DUI
2
AUS
2
FRA
1
SPA
2
GBR
50
2 183
2016 Volkswagen Motorsport Volkswagen Polo R WRC MON
DNF
ZWE
26
MEX
1
ARG
16
POR
6
ITA
2
POL
5
FIN
2
DUI
48
CHN
C
FRA
4
SPA
14
GBR
7
AUS
9
6 112
2017 Toyota Gazoo Racing WRT Toyota Yaris WRC MON
2
ZWE
1
MEX
6
FRA
4
ARG
5
POR
9
ITA
2
POL
20
FIN
21
DUI
7
SPA
DNF
GBR
5
AUS
DNF
4 136
2018 Toyota Gazoo Racing WRT Toyota Yaris WRC MON
3
ZWE
7
MEX
8
FRA
DNF
ARG
DNF
POR
25
ITA
7
FIN
3
DUI
DNF
TUR
2
GBR
2
SPA
8
AUS
1
4 128
2019 Toyota Gazoo Racing WRT Toyota Yaris WRC MON
5
ZWE
21
MEX
8
FRA
10
ARG
5
CHL
11
POR
7
ITA
19
FIN
3
DUI
3
TUR
6
GBR
DNF
SPA
5
AUS
C
7 94
2020* Latvala Motorsport Toyota Yaris WRC MON
ZWE
DNF
MEX
0
* Seizoen loopt nog.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

# Seizoen Rally Navigator Auto
1 2008 Vlag van Zweden 57th Uddeholm Swedish Rally Vlag van Finland Miikka Anttila Ford Focus RS WRC 07
2 2009 Vlag van Italië 6º Rally d'Italia Sardegna Vlag van Finland Miikka Anttila Ford Focus RS WRC 09
3 2010 Vlag van Nieuw-Zeeland 40th Rally New Zealand Vlag van Finland Miikka Anttila Ford Focus RS WRC 09
4 2010 Vlag van Finland 60th Neste Oil Rally Finland Vlag van Finland Miikka Anttila Ford Focus RS WRC 09
5 2011 Vlag van Verenigd Koninkrijk 67th Wales Rally of Great Britain Vlag van Finland Miikka Anttila Ford Fiesta RS WRC
6 2012 Vlag van Zweden 60th Rally Sweden Vlag van Finland Miikka Anttila Ford Fiesta RS WRC
7 2012 Vlag van Verenigd Koninkrijk 68th Wales Rally of Great Britain Vlag van Finland Miikka Anttila Ford Fiesta RS WRC
8 2013 Vlag van Griekenland 59th Acropolis Rally Vlag van Finland Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
9 2014 Vlag van Zweden 62nd Rally Sweden Vlag van Finland Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
10 2014 Vlag van Argentinië 34º XION Rally Argentina Vlag van Finland Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
11 2014 Vlag van Finland 64th Neste Oil Rally Finland Vlag van Finland Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
12 2014 Vlag van Frankrijk 5ème Rallye de France - Alsace Vlag van Finland Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
13 2015 Vlag van Portugal 49º Vodafone Rally de Portugal Vlag van Finland Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
14 2015 Vlag van Finland 65nd Neste Oil Rally Finland Vlag van Finland Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
15 2015 Vlag van Frankrijk 58ème Tour de Corse Vlag van Finland Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
16 2016 Vlag van Mexico 13º Rally Guanajuato Mexico Vlag van Finland Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
17 2017 Vlag van Zweden 65th Rally Sweden Vlag van Finland Miikka Anttila Toyota Yaris WRC
18 2018 Vlag van Australië 27th Kennards Hire Rally Australia Vlag van Finland Miikka Anttila Toyota Yaris WRC

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Jari-Matti Latvala.