Javier Milei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Javier Gerardo Milei
Javier Milei
Geboren 22 oktober 1970
Geboorteplaats Buenos Aires
Land Argentinië
Partij Avanza Libertad
President van Argentinië
Ambtstermijn sinds 10 december 2023
Voorganger Alberto Fernández
Vicepresident Victoria Villarruel
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Javier Gerardo Milei (Buenos Aires, 22 oktober 1970) is een Argentijns econoom en politicus. Van 2021 tot 2023 was hij een lid van het Argentijnse Huis van Afgevaardigden namens de rechts-populistische partij Avanza Libertad. Op 19 november 2023 is hij gekozen tot president van Argentinië.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Milei werd in 1970 geboren in Buenos Aires. Zijn familie is van Italiaanse afkomst en behoort dus tot de grote Italo-Argentijnse gemeenschap. Op latere leeftijd gaf hij aan dat hij als kind geslagen en beledigd werd door zijn ouders.[1]

In zijn jeugd speelde Milei als doelman voor Chacarita Juniors. Op achttienjarige leeftijd besloot hij te stoppen met voetballen en zich toe te leggen op een economische carrière. Dat deed hij naar aanleiding van de hyperinflatie tijdens het presidentschap van Raúl Alfonsín. Hij behaalde een diploma economie aan de universiteit van Belgrano en behaalde nadien nog twee masterdiploma's.[2] Na afloop van zijn studies ging hij economie doceren.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 richtte hij de rechts-populistische partij Avanza Libertad op, waarvan hij voorzitter werd. In 2021 werd hij lid van het Argentijnse Huis van Afgevaardigden. Dankzij zijn agressieve stijl en extreme standpunten won hij sindsdien aan populariteit.

Milei stelde zich kandidaat voor de Argentijnse presidentsverkiezingen van 2023. Enkele van zijn programmapunten betroffen het afschaffen van abortus, het ontmantelen van de Centrale Bank van Argentinië en het invoeren van de dollar in plaats van de peso.[3][4] Tijdens de voorverkiezingen behaalde hij onverwacht meer dan 30% van de stemmen.[3][5] Daardoor werd hij een van de favorieten om de verkiezingen te winnen. Tijdens de eerste verkiezingsronde op zondag 22 oktober kreeg zijn tegenkandidaat Sergio Massa, de huidige minister van Economie in Argentinië, 36% van de stemmen en Milei kreeg er ruim 30%.[6] Op 19 november 2023 was er een tweede ronde met alleen deze twee kandidaten. Die won Milei met 56% van de stemmen.

Opvattingen[bewerken | brontekst bewerken]

Milei staat bekend om zijn extreemrechtse opvattingen. Zo beweert hij onder andere dat de opwarming van de aarde "een socialistische leugen" is.[5] Ook wil hij de legalisering van abortus, die in 2020 goedgekeurd werd, ongedaan maken.[3] Zijn opvattingen over vrijheid wil hij doortrekken naar het onderwijssysteem, door basisonderwijs niet langer te verplichten.[5] Ook van vrije wapendracht is hij een voorstander.[5] Milei heeft echter progressieve standpunten ingenomen over drugs en LGBT-rechten. Hij zegt er geen probleem mee te hebben, maar het is een eigen verantwoordelijkheid.[7]

Op economisch vlak wil hij een radicaal libertarisch beleid invoeren. Zo wil hij onder andere alternatieven voorzien voor Argentijnen die geen belastingen willen betalen. Daarnaast wil hij de Argentijnse Centrale Bank afschaffen.[4] Ook wil hij de aan inflatie onderhevige Argentijnse peso vervangen door de dollar.[3][5] Milei wil snijden in overheidsuitgaven door te bezuinigen op overheidspersoneel, het aantal ministeries van achttien terugbrengen naar acht, sociale voorzieningen inperken en privatisering van staatsbedrijven.

Als het gaat om buitenlands beleid is Milei voor betere betrekkingen met de Verenigde Staten en Israël. Hij is een tegenstander van de regimes in China en Rusland. Zijn mening over die landen komt voort uit hun inperkingen op 'vrijheid'. Milei is een aanjager van vrijhandel.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De vergelijkingen met Donald Trump heeft Milei niet alleen te danken aan zijn extreemrechtse standpunten, maar ook aan zijn wilde haardos.[5]
  • Milei heeft verschillende bijnamen, waaronder "de anarcho-kapitalist", "de rockstereconoom", "de leeuw" en "de Argentijnse Trump".[5][3]
  • Hij heeft vijf honden: Conan, Murray, Milton, Robert en Lucas, allen gekloond van een eerdere Conan, die hij beschouwt als "letterlijk zijn zoon".[8] De laatste vier zijn genoemd naar enkele van zijn favoriete liberale economen: Murray Rothbard, Milton Friedman en Robert Lucas.[9] Hij gelooft dat elk van de honden hem in een verschillend domein adviseert en noemt hen zijn "beste strategen".