JeugdOrkest Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
JeugdOrkest Nederland
Afbeelding gewenst
Alternatieve naam JON
Type Symfonieorkest
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1959 - heden
Dirigent Jurjen Hempel
Website https://www.jeugdorkest.nl/
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het JeugdOrkest Nederland (JON) is een Nederlands jeugdsymfonieorkest opgericht in 1959, bestaande uit gevorderde jonge musici in de leeftijd tussen de 14 en 20 jaar. De leden zitten dus nog op school, eventueel gecombineerd met de vooropleiding van het conservatorium. Het orkest onderscheidt zich van het Nationaal Jeugd Orkest, waar leden worden toegelaten tot de leeftijd van 30 jaar en in de praktijk de meeste orkestleden conservatoriumstudenten zijn.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De orkestleden van het JON worden jaarlijks geselecteerd middels audities in het najaar. Er zijn drie projecten, namelijk in de kerst-, paas- en zomervakantie. De opzet is het orkest te laten functioneren als een professioneel symfonieorkest. Deze orkest-ervaring kan leden helpen om al dan niet te kiezen om van de muziek hun vak te maken.

De orkestprojecten worden altijd afgesloten met een of meerdere concerten in goede concertzalen in Nederland, zoals in Enschede (Muziekcentrum), Groningen (De Oosterpoort), Arnhem (Musis Sacrum), Drachten, Breda en Maastricht. In de zomer is het orkest een vaste gast in de Robeco Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw. In de zomer gaat het orkest ook altijd op tournee naar het buitenland, meestal naar een festival speciaal voor jeugdorkesten. Het orkest speelde zo onder andere in Aberdeen, Valencia, Wenen en Florence. In het kader van het veertigjarig bestaan in 1999 ging het JON dat jaar op tournee naar Japan en werd gespeeld op het Kumamoto Festival. In 2015 is het JON op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Canada op tournee geweest. Aanleiding was de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden, waaraan de Canadezen een belangrijke bijdrage hebben geleverd.

Solisten[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de zomertournee wordt opgetreden van jonge gerenommerde Nederlandse solisten, zoals Jacob Slagter, Saskia Viersen, Ronald Brautigam, Sonja van Beek, Miranda van Kralingen, Pieter Wispelwey, Jörgen van Rijen, Ivo Janssen, Quirine Viersen en Liza Ferschtman. In de winter is de solist een 1e prijswinnaar van het Prinses Christina Concours.

Dirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het JON is een stichting met een bestuur, waarbij de organisatie grotendeels in handen is van enkele professionals in dienst van het orkest. Het orkest ontvangt subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Verder krijgt het orkest vaak bijdragen van fondsen en is er een vriendenstichting.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]