Jill Hennessy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jill Hennessy
Jill Hennessy in 2008
Jill Hennessy in 2008
Algemene informatie
Volledige naam Jill Noel Hennessy
Geboren 25 november 1968
Land Canada
Werk
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jill Noel Hennessy (Edmonton, 25 november 1968) is een Canadese actrice. Ze speelde onder meer Claire Kincaid in de serie Law & Order en Jordan Canavaugh in Crossing Jordan.

Biografie[bewerken]

Jonge jaren[bewerken]

Hennessy is de dochter van een vleesverkoper, en diens vrouw. Haar vader maakte geregeld reizen voor zijn werk, waardoor het gezin vaak moest verhuizen. Hennesy's moeder verliet het gezin in 1982, waarna Hennessy deels werd opgevoed door haar grootmoeder in Kitchener.[1] Ze heeft nog een jongere broer, en een tweelingzus genaamd Jacqueline. Aan haar vaders kant van de familie heeft Hennessy Ierse, Franse, Zweedse en Italiaans voorouders, en aan haar moeders kant Oekraïense en Oostenrijkse voorouders.[2]

Hennessy studeerde af aan het Grand River Collegiate Institute in Kitchener en werkt een tijdje als straatmuzikant in de metro van Toronto.

Carrière[bewerken]

Hennessy en haar zus speelden samen in de film Dead Ringers uit 1988. Hennessy deed hierna auditie voor de rol van Dana Scully in The X-Files, maar kreeg deze rol niet. Wel kreeg ze in 1993 de rol van Claire Kincaid in Law & Order. Met deze rol werd ze bekend bij een groot publiek. Een andere grote rol was die van Jordan Cavanaugh in Crossing Jordan. In 1999 speelde ze Lisa in Chutney Popcorn.

In 2000 schreef, produceerde en regisseerde Hennessy samen met Elizabeth Holder een onafhankelijke film genaamd The Acting Class. Dit was een mockumentary gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. In de film speelde ook haar zus een rol, en hadden enkele van Hennessy's voormalige collega-acteurs van Law & Order een cameo.

In 2001 speelde ze Jackie Kennedy in de film Jackie, Ethel, Joan: The Women of Camelot. In 2003 had ze een cameo in de film Abby Singer.

Behalve in films speelde Hennessey ook mee in theaterproducties. Zo was ze in 1990 te zien in de Broadway-musical Buddy - The Buddy Holly Story.

Persoonlijk leven[bewerken]

Hennessy is meertalig en spreekt Italiaans, Frans, Spaans en Duits. Ze trouwde op 1 oktober 2000 met Paolo Mastropietro, een voormalige barman. Haar echtgenoot opende in 1999 een taverne in Northvale, New Jersey, en noemde deze Hennessy Tavern.[3] Hennessey en Mastropietro hebben samen twee zonen.

Eerbetoon[bewerken]

Op 9 juni 2007 kreeg Hennessy een ster op Canada's Walk of Fame.

De band Mollycuddle schreef het lied "The Ballad of Jill Hennessy" als eerbetoon aan de actrice.[4]

Filmografie[bewerken]

TV[bewerken]

Films[bewerken]

Externe links[bewerken]