Jim Stolze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jim Stolze
Jim Stolze at the SingularityU The Netherlands Summit 2016 (29346548150) (cropped).jpg
Algemene informatie
Geboren 30 november 1973, Vlaardingen
Land Vlag van Nederland Nederland
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
De stem van Jim Stolze
Vista-kmixdocked.png
Opgenomen november 2014 (download·info)

Jim Stolze (Vlaardingen, 30 november 1973) is een Nederlands innovatiedeskundige en dagvoorzitter. Hij is de oprichter van TEDxAmsterdam en op RTL Z te zien als televisiepresentator.

Schrijver[bewerken]

Ter afronding van zijn MBA-opleiding aan de Lemniscaat business school schreef Stolze een thesis waarin hij de relatie tussen internetgebruik en geluk onderzocht. Hij concludeerde dat mensen die de beschikking hadden over een internet-aansluiting significant gelukkiger waren dan mensen die dat niet hadden. Begin 2009 kreeg dit onderzoek internationale aandacht vanwege het experiment waarin Stolze zich een hele maand had afgesloten van het internet[1][2]. Na dat experiment sloot hij zich aan bij de Lifehackers beweging en schreef een boek over Inbox Management getiteld Hoe overleef ik mijn inbox [3].

In mei 2011 schreef Stolze het boek Uitverkocht! [4]. Hierin beschrijft hij de opkomst van wat hij de aandachtseconomie noemt. Bedrijven zijn volgens hem te veel gefocust op groei en financiële winst, oftewel ROI (return on investment). Terwijl ze daardoor hun belangrijkste klanten in de kou laten staan en meer zouden moeten sturen op ROA (return on attention). Het boek werd genomineerd als Managementboek van het Jaar [5].

TEDx[bewerken]

V.l.n.r. burgemeester Jozias van Aartsen, Jim Stolze. Z.M. koning Willem Alexander, H.M. koningin Maximá en toenmalig minister Maxime Verhagen, tijdens TEDxBinnenhof 2012

In 2008 was Stolze te gast bij de Amerikaanse TED-conferentie om te komen spreken over zijn master thesis. Dit gaf hem en zijn team in 2009 de mogelijkheid het eerste Nederlandse TEDx-congres te organiseren, TEDxAmsterdam. Een TEDx is een conferentie die onder licentie georganiseerd wordt. Sinds 2011 is Jim Stolze officieel TEDx-ambassadeur namens TED.com [6].

In 2012 organiseerde Stolze met medewerkers van diverse ministeries een TEDx event in De Ridderzaal. Tijdens TEDxBinnenhof presenteerden 10 ondernemers, onderzoekers en uitvinders hun baanbrekende idee als oplossingen voor diverse maatschappelijke problemen. In het publiek bevonden zich onder meer Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Jozias van Aartsen en Maxime Verhagen.

In samenwerking met het Doha Film Institute organiseerde hij in het Midden-Oosten diverse TEDx-evenementen waaronder de TEDxSummit in Doha. Het werd de grootste TED ooit met bijna 2000 mensen in de open lucht. Sprekers waren onder meer Hans Rosling, Zain Awad, KK Raghava en Sheikha Al-Mayassa Al-Thani. De opening werd live uitgezonden door Al Jazeera[7] en werd later beloond met een Gouden Lyon in Cannes [8].

Televisie[bewerken]

Samen met presentatrice Hella Hueck bedacht Jim Stolze het televisieprogramma Toekomstmakers. Een wekelijks magazine dat aandacht besteedt aan ambitie, ondernemerschap en innovatie [9]. Daarnaast presenteert hij het programma Ztalks waarin bekende Nederlanders gevraagd wordt welke toespraak grote indruk op hen heeft gemaakt[10]. De fragmenten worden afgewisseld met colleges van de Universiteit van Nederland en TEDx talks.

Nevenfuncties[bewerken]

Boeken[bewerken]

 • Uitverkocht! (AW Bruna LeV, 2011) ISBN 9022998789
 • Hoe overleef ik mijn inbox? (Nieuw Amsterdam, 2009) ISBN 9046806227
 • 150 Lifehacking tips (Co-auteur met Aslander, Meeuwsen, Roemen en Oosterkamp, 2009) ISBN 9789089650481
 • Nederland in ideeën" (Co-auteur met Beatrice de Graaf, Jeroen Smit, Gerard ’t Hooft, Neelie Kroes en anderen, 2013) ISBN 9789490574987

Referenties[bewerken]

 1. De Volkskrant, Gelukkig zonder mailbox (interview)
 2. CNN.com, Can happiness be found online?
 3. Hoe overleef ik mijn inbox (Nieuw Amsterdam, 2009)
 4. Uitverkocht! (AW Bruna LeV 2011)
 5. Managementboek.nl Managementboekvanhetjaar.nl
 6. TED.com, TEDx Ambassadors
 7. Emily McManus, Today! Watch a live TED session, streaming from Doha (16 april 2012). Geraadpleegd op 10 augustus 2012
 8. Film Lions[dode link] Cannes Lions
 9. RTLZ, Over Toekomstmakers
 10. NU.nl, Het nieuwe RTLZ

Externe link[bewerken]