Josef Ganz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Josef Ganz in een voorloper van de Volkswagen Kever, 1930
Josef Ganz in een Adler Maikäfer

Josef Ganz (Boedapest, 1 juli 1898 - Australië, 26 juli 1967) was een Hongaarse auto-ontwerper met Duits-Joodse roots die volgens sommige bronnen de voorloper van de Volkswagen Kever zou hebben ontwikkeld.

Biografie[bewerken]

Vader Ganz was een correspondent voor de Frankfurter Zeitung toen Josef geboren werd. Later verhuisde de familie Ganz naar Wenen. Rond 1920 volgde Ganz een technische studie in Darmstadt en werd ingenieur. Hij bouwde begin jaren '30 verschillende kleine auto's, waaronder de Adler Maikäfer. Ook was hij de hoofdredacteur van het autoblad Motor-Kritik. Hoewel de term "volkswagen"niet door hem bedacht werd was de naam ""kever" wel door hem gelanceerd in zijn tijdschrift.[1]

Door zijn inzichten en vernieuwingen was hij als freelance ingenieur verbonden aan Mercedes, BMW en Porsche. In mei 1933 werd Ganz gearresteerd door de Gestapo. Men probeerde zijn invloed op de Duitse automobielindustrie te breken en zijn patenten te ontnemen. Na ongeveer één maand werd hij vrijgelaten maar verloor hierdoor al zijn functies en invloed. Door een bijkomend publicatieverbod kon hij niet veel meer betekenen in Duitsland en verhuisde hij in juni 1934 naar Zwitserland. Ganz werkte ook in Zwitserland verder aan een wagen voor het volk. Uiteindelijk zijn er een veertigtal gemaakt. Momenteel bestaan er nog 2 exemplaren waarvan er één staat in het Louwman Museum in Den Haag.

Hij werkte later voor General Motors aan het merk Holden in Australië.

Eerbetoon[bewerken]

In 1965 werd het Bundesverdienstkreuz aan hem toegekend. Doch kon hij dit niet aanvaarden omdat de Australische wetgeving buitenlandse onderscheidingen niet toeliet.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Paul Schilperoord: Het ware verhaal van de Kever. Uitg. Veen Magazines, Diemen, 2009. ISBN 9789085710912.