Jost Van Dyke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jost Van Dyke
Eiland van Britse Maagdeneilanden
Locatie
Locatie
Land Britse Maagdeneilanden
Eilandengroep Maagdeneilanden
Locatie Caribische Zee
Coördinaten 18°27'NB, 64°44'WL
Algemeen
Oppervlakte 8 km²
Inwoners 260
Hoofdplaats Great Harbour
Lengte 6,5 km
Breedte 2,4 km
Hoogste punt Majohnny Hill (321 m)
Detailkaart
Jost Van Dyke binnen de Maagdeneilanden
Jost Van Dyke binnen de Maagdeneilanden

Met ongeveer acht vierkante kilometer is het eiland Jost Van Dyke het kleinste van de vier hoofdeilanden van de Britse Maagdeneilanden. Jost Van Dyke ligt ongeveer acht kilometer ten noordwesten van Tortola en acht kilometer ten noorden van Saint John.

Net als het overgrote deel van de omringende eilanden is Jost Van Dyke van oorsprong een bergachtig vulkanisch eiland. Het hoogste punt van het eiland is Majohnny Hill, 321 meter boven de zeespiegel.

Panorama

Geschiedenis[bewerken]

Volgens de overlevering is Jost Van Dyke waarschijnlijk het eerst ontdekt door Christoffel Columbus in 1493, tijdens zijn tweede reis. Voor de bewering dat het eiland zijn naam te danken heeft aan de Nederlandse piraat Joost van Dyk, die de havens op het eiland gebruikte om zich te verschuilen, bestaat geen bewijs. Ondanks de geringe grootte van het eiland kent het eiland een aantal beroemde inwoners, waaronder William Thornton, architect van het Capitool in Washington, en John C. Lettsome, oprichter van de London Medical Society.

Demografie en toerisme[bewerken]

Het aantal inwoners bedroeg in 1991 slechts 140. Aan het einde van de jaren negentig echter groeide het aantal inwoners gestaag door de aanleg van geasfalteerde wegen en een elektriciteitsnetwerk. Momenteel telt het eiland enkele honderden inwoners.

Jost Van Dyke kent jaarlijks talloze bezoekers, die het eiland via boten vanaf Tortola en Saint Thomas betreden. De grootste toeristische trekpleister is de 'Great Harbor'. Het strand rondom de haven kent onder andere een aantal bars en restaurants.