Juan Seleky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Juan Seleky
Juan Seleky met Mark Rutte
Algemene informatie
Volledige naam Johannos Seleky
Titulatuur drs.
Geboren 31 augustus 1950
Semarang
Nationaliteit Nederlandse
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep publicist, ambtenaar, bestuurder, andragoloog
Bekend van Istori-Istori Maluku - Het verhaal van de Molukkers

Johannos (Juan) Seleky (Semarang, 31 augustus 1950) is een Nederlands publicist, ambtenaar, bestuurder en andragoloog van Molukse afkomst.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Seleky werd geboren in Semarang als zoon van de Molukse KNIL-militair en oud-verzetsman Marcus ‘Max’ Seleky[1], afkomstig uit de kustplaats Leksula op het eiland Buru, en Maria Christina Soetinah Admidiwirijo, afkomstig uit de stad Solo op Java. Op 12 mei 1951 arriveerde de familie Seleky samen met circa 200 andere Molukse gezinnen in Amsterdam op het troepentransportschip de Groote Beer[2]. Seleky groeide vervolgens op in de voormalige Molukse woonoorden kamp Vught, Stuifzand in Drenthe en Beugelen in Overijssel, en uiteindelijk de Molukse wijk in Hoogeveen. Aldaar doorliep hij de HBS aan het Menso Alting College. In 1968 verhuisde Seleky naar Amsterdam om daar als een van de eerste Molukkers van de tweede generatie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam, eerst politicologie, vervolgens andragologie.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met Vrij Nederland-journalist Tessel Pollmann publiceerde Seleky in 1979 bij uitgeverij De Arbeiderspers het boek Istori-Istori Maluku – Het verhaal van de Molukkers[3]. Dit boek schetst de geschiedenis van de Molukse militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger in het voormalig Nederlands-Indië en de problematische aankomst in Nederland met hun gezinnen. In 1981 werd dit boek opgevolgd door Terug op de Molukken[4], dat eveneens verscheen bij De Arbeiderspers. Voor dit boek werd een bezoek gebracht aan Indonesië en de spreekwoordelijke reis naar het voor Molukkers zo belangrijke eiland van herkomst gemaakt. Voor beide boeken werd de fotografie verzorgd door de bekende fotograaf Bert Nienhuis.

Bestuurswerkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

In opdracht van de Landelijke Commissie van Antilliaanse welzijnsinstellingen werkte Seleky als kwartiermaker aan de oprichting van de Plataforma di Organisashonnan Antiano i Arubano (POA), een landelijk platform voor Antilliaanse en Arubaanse organisaties. Vervolgens werkte hij ruim dertig jaar als beleidsambtenaar voor de Gemeente Breda. Daarnaast is Seleky sinds de jaren 80 actief als bestuurder, toezichthouder en adviseur bij diverse maatschappelijke organisaties, met name op het gebied van ouderenzorg en de positie van migrantengroepen, met speciale aandacht voor de Molukse gemeenschap. In maart 2020 deed Seleky een oproep aan koning Willem-Alexander om tijdens het staatsbezoek aan Indonesië ook de Molukken aan te doen, vanwege de eeuwenoude band tussen het koningshuis en de Molukken[5]. Vanwege zijn maatschappelijke verdiensten werd hij bij Koninklijk Besluit van 22 maart 2021 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau[6]. Deze koninklijke onderscheiding[7] ontving hij op 26 april 2021 uit handen van burgemeester Depla van Breda. Seleky werd, als voorzitter van de Landelijke Stichting Molukse Ouderen[8], samen met andere vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap uitgenodigd op het Catshuis voor een bezoek aan minister-president Rutte op 31 augustus 2022. Hierbij overhandigde Seleky een exemplaar van zijn boek Istori-Istori Maluku aan de premier.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Seleky is gehuwd met de Antilliaanse journalist, programmamaker en presentator Désirée Martis, bekend van het radioprogramma Tambú. Samen hebben zij twee zonen: schrijver, presentator, communicatieadviseur en jurist Maurice Seleky, en Eric Seleky, hoofd Marketing en Communicatie bij het internationale film- en debatfestival Movies That Matter.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1979 - Volwassenen-educatie in Amsterdam – een onderzoek naar de behoefte aan onderwijs, vorming en scholing (samen met Paul Hoornweg, Stadsdrukkerij, Amsterdam)[9]
  • 1979 - Istori-Istori Maluku – Het verhaal van de Molukkers (samen met Tessel Pollmann, De Arbeiderspers, Amsterdam)
  • 1981 - Antillianen in Nederland – een inventarisatie van de ontwikkelingen van het welzijnswerk voor Antillianen (Landelijke Commissie van Antilliaanse welzijnsinstellingen, Utrecht)
  • 1981 - Terug op de Molukken (samen met Tessel Pollmann, De Arbeiderspers, Amsterdam)
  • 1997 - Humor als integratiefactor in de multiculturele samenleving (Stichting Nusa Bupolo, Huizen)[10]
  • 2021 - Het staatsbezoek had ook de Molukken aan moeten doen (NRC, Amsterdam)

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Hij geloofde dat je vrij kunt zijn in je hart. NRC. Gearchiveerd op 1 september 2023. Geraadpleegd op 11 maart 2023.
  2. Akihary, Huib, De Groote Beer in bewegende beelden. Moluks Historisch Museum (11 mei 2020). Gearchiveerd op 1 september 2023. Geraadpleegd op 11 maart 2023.
  3. Istori-istori Maluku - Juan Seleky, Tessel Pollmann | gesproken boek | Bibliotheek.nl. www.bibliotheek.nl. Gearchiveerd op 1 september 2023. Geraadpleegd op 11 maart 2023.
  4. Terug op de Molukken - Juan Seleky, Tessel Pollmann | gedrukt boek | Bibliotheek.nl. www.bibliotheek.nl. Geraadpleegd op 11 maart 2023.
  5. Seleky, Juan, Opinie | Het staatsbezoek had ook de Molukken aan moeten doen. NRC. Gearchiveerd op 11 maart 2023. Geraadpleegd op 11 maart 2023.
  6. Juan zet zich al 35 jaar in voor ouderen en migranten. Omroep Brabant (26 april 2021). Gearchiveerd op 11 maart 2023. Geraadpleegd op 11 maart 2023.
  7. Ridder Juan Seleky: ‘Ik ben niet echt een vechter, wel een doorzetter’. Gearchiveerd op 11 maart 2023. Geraadpleegd op 11 maart 2023.
  8. LSMO – Landelijke Stichting Molukse Ouderen. Gearchiveerd op 11 maart 2023. Geraadpleegd op 11 maart 2023.
  9. Volwassenen-educatie in Amsterdam - Juan Seleky, Paul Hoornweg | gedrukt boek | Bibliotheek.nl. www.bibliotheek.nl. Gearchiveerd op 1 september 2023. Geraadpleegd op 13 maart 2023.
  10. Humor als integratiefactor in een multiculturele... - Juan Seleky | gedrukt boek | Bibliotheek.nl. www.bibliotheek.nl. Gearchiveerd op 1 september 2023. Geraadpleegd op 11 maart 2023.