Judasboom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Judasboom
Albero di Giuda - primavera.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Caesalpinioideae
Geslacht:Cercis
Soort
Cercis siliquastrum
L. (1753)
Afbeeldingen Judasboom op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Judasboom op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De judasboom (Cercis siliquastrum) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In het wild is de boom te vinden in bergachtige streken van Zuid-Europa en West-Azië. De judasboom wordt veel aangeplant in warme streken als sierboom, vooral in parken en tuinen.

Herkomst van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Bachs Matthäus Passion, is de naam Judasboom ontleend aan de boom waaraan Judas zich verhing. In het betreffende Bijbelvers is echter geen sprake van een boom.(Mat 27:5)

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De judasboom kan 10-12 m hoog worden en bloeit in Nederland april en mei. De boom is warmteminnend en doet het goed op kalkrijke grond.[1]

De boom heeft een lage, onregelmatige kroon die koepelvormig is. De boomschors is paarsachtig. Als de boom ouder wordt, krijgt de schors een roze-grijze kleur en fijne bruine groeven.De twijgen zijn donker roodbruin. Er zitten donkerrode, smalle knoppen aan die 3-5 mm lang worden.

De bladeren zijn bijna cirkelvormig met een hartvormige voet en een gave rand. De grootte is ongeveer 10 x 10 cm. De bladsteel is 5 cm lang. Het blad is geelachtig of donkergroen en aan de onderzijde iets bleker dan aan de bovenzijde.

De bloemen zijn roze tot wit en vlindervormig. Ze staan meestal in groepjes van drie tot zes stuks bijeen. De bloemen groeien niet alleen aan de twijgen, maar ook direct aan de stam. De bloemen gaan al open voordat de bladeren aan de boom komen.

De judasboom draagt platte peulen van ongeveer 10 cm lang en met een heldere, bleekpaarse kleur. Ze worden na verloop van tijd bruin en blijven in de winter aan de boom hangen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]