Jules Greindl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto van Jules Greindl uit 1901

Jules Xavier Charles Joseph Léonard graaf Greindl (Bergen, 7 september 1835 - Vorst, 30 juli 1917) was een Belgisch diplomaat en minister van Staat.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jules Greindl was de zoon van luitenant-generaal baron Léonard Greindl en was een jeugdvriend van kroonprins en latere koning Leopold II. Wegens zijn goede talenkennis stimuleerde kroonprins Leopold Jules Greindl om in de diplomatie te gaan. Jules Greindl werd in 1857 doctor in de rechten en slaagde onmiddellijk daarna in zijn diplomatenexamen.

Reeds tijdens zijn studies was Greindl verbonden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1858 werd Greindl secretaris op de Belgische ambassade van Italië in Rome. Het jaar nadien verhuisde hij naar Constantinopel om nog een jaar later naar Parijs te verhuizen. In 1862 werd hij secretaris in Sint-Petersburg om in 1864 deze functie op te nemen in Zwitserland.

Kroonprins Leopold was onder de indruk van de capaciteiten van Jules Greindl. Toen Leopold koning werd, benoemde hij Greindl al snel tot buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister in Zwitserland. Greindl was op dat ogenblijk nauwelijks 30 jaar. Daarna vervulde Greindl achtereenvolgens dezelfde functie in Griekenland en Turkije (1867-1870), bij de Duitse Bond (1870-1872) en in Spanje (1872-1876) waar op dat moment de Tweede Carlistenoorlog woedde. Leopold II had Jules Greindl de opdracht gegeven de mogelijkheden te bekijken om de Filipijnen over te kopen van Spanje en aan te hechten bij België. Dit mislukte echter en Leopold II riep Greindl terug om secretaris-generaal te worden van de Association Internationale Africaine (AIA), die de koning in 1876 opgericht had om humanitaire projecten op te zetten in de latere Onafhankelijke Congostaat. Onder andere Henry Morton Stanley maakte ontdekkingsreizen in het gebied in opdracht van de AIA.

Greindl voelde zich niet gelukkig met de kolonisatiedrang van Leopold en vroeg de koning om zijn diplomatieke loopbaan te mogen verderzetten. In 1879 werd Jules Greindl opnieuw buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister in Mexico (1879-1880), in Portugal (1881-1888) om ten slotte in 1888 benoemd te worden in het Duitse Keizerrijk. Daar bleef hij op post tot in 1912. Deze laatste post was Greindls meest belangrijke en hij bleef ruim 24 jaar Gevolmachtigd minister. In 1911 waarschuwde Greindl reeds voor mogelijk dreigende oorlogsgevaar vanuit Duitsland. Greindl schreef een nota hierover die in 1913 als basis gebruikt werd voor de invoering van de wet op de algemene dienstplicht.

In 1907 werd Jules Greindl door koning Leopold II benoemd tot minister van Staat. In 1910 kreeg Greindl het Grootlint in de Leopoldsorde en op 24 mei 1912 ontving hij de Orde van Verdienste van de Pruisische Kroon. Bij zijn afscheid van de diplomatie in datzelfde jaar kreeg baron Jules Greindl de titel van graaf.

Greindl als beeldhouwer[bewerken | brontekst bewerken]

Greindl was tevens beeldhouwer. Zo stond een van zijn werken op de Algemene Tentoonstelling van Schone Kunsten te Brussel in 1878. Hij bleef het beeldhouwen uitoefenen tot hij in 1888 benoemd werd in het Duitse Keizerrijk.