KAV Dendermonde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
KAV Dendermonde
Naam Koninklijke Atletische Vereniging Dendermonde
Bijnaam Den Avedee
Stamnummer 57
Opgericht 1913
Plaats Dendermonde
Stadion Bakkerstraat
Capaciteit +- 4000
Voorzitter Vlag van België Dany Dewaelhens
Trainer Vlag van België Danny Geldof
Competitie 2de Prov. O-Vl
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
geldig voor 2013/14
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

KAV Dendermonde is een Belgische voetbalclub uit Dendermonde. De club is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 57 en heeft paars-blauw als kleuren. De club speelt in de provinciale reeksen, maar speelde tijdens de twintigste eeuw vele seizoenen in de nationale reeksen.

Geschiedenis[bewerken]

Reeds in het begin van de 20ste eeuw speelden in Dendermonde twee voetbalploegjes, Racing Club en Sporting Club Dendermonde (ook wel Termondia genoemd). In 1911 besloten beide samen te gaan. De clubkleuren werden paars-blauw, een combinatie van het paars-wit van de katholiek gezinde en het blauw-wit van de liberaal gezinde ploeg. De naam werd AA Termondoise (Association Athlétique Termondoise), later vervlaamsd tot AV Dendermonde (Atletische Vereniging Dendermonde). In 1913 sloot men aan bij de Belgische Voetbalbond, waar men later in 1926 bij de invoering van de stamnummers het nummer 57 zou toegekend krijgen. Men speelde op een terrein aan het Grootzand in Grembergen, en ging in 1913/14 van start in competitie.

Direct daarna werden de competities echter enkele seizoenen onderbroken omwille van de Eerste Wereldoorlog. In 1919/20 werd de competitie hervat; Termondoise trad aan in Tweede Gewestelijke. In 1923/24 bereikte men voor het eerst de nationale bevordingsreeksen, in die tijd nog de tweede klasse. De ploeg eindigde echter als op twee na laatste, en zakte weer.

In 1926 keerde Dendermonde terug in de nationale bevordingsreeksen; door competitieuitbreidingen was dit ondertussen de derde klasse. De ploeg speelde drie seizoenen als middenmoter. Desondanks kende men dat derde seizoen geen geluk. Men eindigde dan wel op slechts vier punten van de derde in de eindstand, maar alles zat dicht opeen en zo strandde Termondoise desalniettemin in 1929 als op twee na laatste, wat opnieuw degradatie betekende.

In 1931 keerde men nog eens terug op nationaal niveau, ditmaal voor een succesvollere reeks. Na in 1933 nog nipt de degradatie te kunnen ontlopen, slaagde Dendermonde in 1934 in zijn reeks te winnen. De club stootte zo door naar de Eerste Afdeeling, toen de tweede klasse. Na een eerste seizoen in de subtop, zakte Dendermonde in 1936 echter weer. Ook in Bevordering ging het voor de ploeg het volgende seizoen niet beter; Dendermonde werd laatste in zijn reeks, en verdween weer uit de nationale reeksen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog keerde Dendermonde nog eens terug in de nationale reeksen. KAV Dendermonde draaide er seizoen na seizoen mee bovenaan, tot men in 1950 opnieuw reekswinst haalde. Opnieuw stootte de club door naar Tweede Klasse. Het eerste seizoen kon men als 13de nog de degradatie ontlopen, en het tweede seizoen eindigde men nog een plaatsje hoger. Door een inkrimping van de Tweede Klasse na dit seizoen 1951/52 moesten echter veel clubs een reeks zakken, waaronder zo ook Dendermonde.

Accommodaties A-complex KAV Dendermonde

In 1952/53, dat eerste seizoen in Derde klasse, vocht Dendermonde voor een terugkeer in Tweede. De ploeg eindigde bovenaan in zijn reeks, met net evenveel punten als Uccle Sport. Uccle had echter minder veliesmatchen, en ging zo met de titel en de promotie aan de haal; Dendermonde bleef in Derde. Na een jaar net boven de degradatiezone eindigde men in 1955 nog eens als vierde op slechts drie punten van reekswinst. De ploeg kon weer zijn knap seizoen niet herhalen en strandde in 1956 op de voorlaatste plaats. Dendermonde zakte weer naar de Bevordingsreeksen, ondertussen de vierde klasse.

Men bleef de rest van de jaren vijftig flirten met de degradatie. In het begin van de jaren 60 leek er even beterschap, na een zevende plaats in 1961 en 1962. In 1963 eindigde KAVD echter weer voorlaatste, en zo zakte de club na 20 seizoenen onafgebroken nationaal voetbal weer naar de provinciale reeksen. Men bleef er de rest van jaren 60.

Een betere periode kende de club weer in de jaren zeventig. In 1972 vierde men na 9 jaar weer de terugkeer in de nationale Vierde Klasse, waar men meteen in de subtop eindigde. Dendermonde ging door op dit elan, en pakte er in 1974, in zijn tweede seizoen Vierde, al weer de titel in zijn reeks. Na 30 wedstrijden sloot Dendermonde de competitie af zonder nederlaag. De club stootte zo weer door naar Derde Klasse. Na een goed eerste seizoen volgde in 1976 echter weer de degradatie naar Vierde. Nog drie seizoenen bleef men daar spelen, maar in 1979 was het ook daar weer over en viel men opnieuw terug naar Provinciale. De hele jaren 80 bleef men in Provinciale hangen.

Een nieuwe opgang kwam er in de jaren 90, waarin Dendermonde verscheidene malen op en neer ging. In 1990 was de club weer naar Vierde gepromoveerd, maar zowel in 1992 en 1994 was men naar Eerste Provinciale gezakt, weliswaar telkens maar voor één seizoen.

In 1998/99 won Dendermonde zijn Bevordingsreeks, met één puntje voorsprong op Zwarte Duivels Oud-Heverlee. Oud-Heverlee had acht punten voor gestaan, maar zijn laatste wedstrijden verloren. Derde Klasse bleek een maat te sterk voor Dendermonde. De ploeg won amper 2 keer en speelde 2 keer gelijk in 30 wedstrijden en werd zo in 2000 allerlaatste in zijn reeks. Dendermonde zakte meteen weer en leek de volgende jaren in vrije val. In Vierde Klasse werd ook het volgende seizoen immers een rampseizoen. Dendermonde won geen enkele wedstrijd, en sprokkelde dankzij twee gelijke spelen amper twee puntjes. Opnieuw werd men afgetekend laatste, en zo zakte men ook meteen uit Vierde Klasse. Zelfs in Eerste Provinciale beterde het niet. Dendermonde sloot daar in 2002 zijn seizoen af als op twee na laatste, en degradeerde nogmaals. In amper drie jaar tijd was de club van Derde Nationale naar Tweede Provinciale teruggevallen. De club bleef er de volgende jaren spelen.

Bekende ex-spelers[bewerken]


Externe links[bewerken]