Kamerbrem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kamerbrem
Kamerbrem
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Tweezaadlobbigen
Orde:Fabales
Familie:Leguminosae (Vlinderbloemigen)
Geslacht:Genista (Heidebrem)
soort
Genista ×spachiana
Webb
Kamerbrem op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kamerbrem, Genista ×spachiana (synoniemen: Cytisus racemosus, Cytisus fragrans, Genista fragrans (fragrans=geurend) wordt vaak aangeboden in het voorjaar en past met de overdadige gele bloei in de trend van de laatste jaren om ook met Pasen het huis te versieren.

Herkomst en standplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de meest gangbare opvatting is het een hybride van Genista canariensis en Genista stenopetala die beide inheems zijn op de Canarische Eilanden. Een milde Nederlandse winter kan de wintergroene struik in de volle grond doorstaan, maar meestal zal de struik de volwassen hoogte en breedte van ongeveer 2 meter niet halen. Zoals veel vlinderbloemigen kan de struik groeien in voedselarme bodem. De kamerbrem is tevens goed bestand tegen (zee)wind. Tijdens de bloei heeft de plant relatief veel water nodig.

Botanische spraakverwarring[bewerken | brontekst bewerken]

Het grote aantal synoniemen dat in omloop is, geeft wel aan dat de struik onderwerp is van discussies onder botanici. Zo wordt geopperd dat er sprake zou zijn van inbreng van genen van een derde 'ouder'. Ook wordt gesteld dat deze kamerbrem in de natuur een ondersoort is: Genista canariensis subsp. spachiana.

Het gaat om een eilandengroep met op en per eiland verschillende biotopen, waar door mensen van oudsher planten zijn aangevoerd. Genista canariensis gedraagt zich als een exoot op onder andere het vasteland van Spanje en in Californië.