Kampvuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een kampvuur

Beluister

(info)

Een kampvuur is een open vuur van brandend hout dat tegenwoordig voornamelijk voor de gezelligheid wordt gestookt, bijvoorbeeld als feestelijke afsluiting van een kamp. Traditioneel wordt er rond een kampvuur gezongen, op instrumenten gespeeld of worden er spookverhalen verteld.

In het verleden had een kampvuur vooral een praktisch doel: voor warmte zorgen, voedsel bereiden of wilde dieren op afstand houden.

In sommige gemeenten in Nederland heeft men een speciale vergunning nodig om vuur te stoken of is het algeheel verboden; zonder zo'n vergunning kan men een boete krijgen (zie artikel 5.5.1 van de APV van de gemeente). Sommige scoutingverenigingen hebben een speciale kampvuurvergunning. Ook campings kunnen soms een vergunning verkrijgen.

Kampvuur[bewerken]

Het bewust gebruiken van vuur kwam al vrij vroeg voor tijdens de evolutie van de mens. Voor het aansteken van vuur werden diverse technieken gebruikt waaronder vuursteen. De oudste tot nu toe ontdekte kampvuurresten zijn van ongeveer 790.000 jaar geleden bij de rivier de Jordaan.[1] Er zijn indicaties dat in Afrika nog eerdere menselijke vuurhaarden zijn geweest.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek kampvuur op in het WikiWoordenboek.