Kantig hertshooi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kantig hertshooi
Hypericum.maculatum.1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
Familie:Hypericaceae (Hertshooifamilie)
Geslacht:Hypericum (Hertshooi)
Soort:Hypericum maculatum
Ondersoort
Hypericum maculatum subsp. obtusiusculum
(Tourlet) Hayek
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kantig hertshooi (Hypericum maculatum subsp. obtusiusculum, basioniem: Hypericum dubium) is een vaste plant, die behoort tot de hertshooifamilie (Hypericaceae). Kantig hertshooi komt van nature voor in Eurazië. De plant komt op natte tot vochtige, voedselrijke grond aan waterkanten, in grasland en lichte loofbossen voor. Het chromosoomaantal is 2n = 16.

De plant wordt 20-80 cm hoog. De stengel heeft vier lijsten, die ongeveer even breed zijn. De kale bladeren hebben geen of zeer weinig doorzichtige punten. De doorzichtige puntjes zijn gevuld met etherische olie. Op de stengel en kelkbladen zitten rode en zwarte klieren.

Kantig hertshooi bloeit van juni tot september met gele bloemen. De bloeiwijze is een schroef, waarbij de takken onder een hoek van 50° afstaan. De kroonbladen zijn 1-1,6 cm lang. De stompe kelkbladen zijn meer dan twee maal zo lang als breed en hebben een fijn onregelmatig getande top. Bij gevlekt hertshooi (Hypericum maculatum subsp. maculatum) zijn de kelkbladen minder dan tweemaal zo lang als breed en is de top gaafrandig. De takken van de bloeiwijze staan bij gevlekt hertshooi onder een hoek van 30° af. Er komen ook overgangen voor tussen de twee ondersoorten.

De vrucht is een doosvrucht.

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Stumpfblättriges Geflecktes Johanniskraut
  • Engels: Imperforate St John's-wort
  • Frans: Millepertuis angleux

Externe link[bewerken]