Kapoelasan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kapoelasan
Bloesem
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Sapindales
Familie:Sapindaceae (Zeepboomfamilie)
Geslacht:Nephelium
Soort
Nephelium ramboutan-ake
(Labill.) Leenh. (1986)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kapoelasan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kapoelasan (Nephelium ramboutan-ake, synoniem: Nephelium mutabile) uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae) is een nauwe verwant van de ramboetan (Nephelium lappaceum) en wordt daar ook soms mee verward. De boom wordt 10-15 m hoog en heeft een korte, 30-40 cm dikke stam. Jonge takken zijn bruin behaard. De samengestelde bladeren zijn afwisselend geplaatst, 15-45 cm lang en bestaan uit twee tot vijf paar (bijna) tegenoverstaande deelblaadjes. De deelblaadjes zijn elliptisch, 6-17,5 cm lang , donkergroen en matglanzend aan de bovenzijde en bleek, blauwig en bezet met enkele zijdeachtige haren aan de onderzijde. De groenachtige bloemen groeien aan dikke takken of in bladoksels en in eindstandige, geelachtig of bruinachtige behaarde bloeiwijzen. Ze bestaan alleen uit vier of vijf kelkbladeren en hebben geen kroonbladeren.

De bolvormige, 5-7,5 cm grote vrucht heeft meer en ook kortere, dikkere stekels dan de ramboetan. Ze groeit in trossen. De stekelige, rode of gele schil omvat de eetbare glazig-witte of -gelige, tot 1 cm dikke zaadmantel, die aangenaam zoet aromatisch van smaak is. De smaak is aromatischer en zoeter dan die van de ramboetan. De bolvormige of elliptische, 2-3,5 cm lange zaden kunnen geroosterd worden gegeten.

De kapoelasan komt van nature voor in het tropisch laagland van Maleisië. Ook kan de boom worden aangetroffen in Thailand, de Filipijnen en Java. Ook wordt de vrucht op kleine schaal in Costa Rica gekweekt.

Vruchten met doorsnedes
Tros kapoelasans