Naar inhoud springen

Karel Lodewijk van Keverberg van Kessel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Havang(nl) (overleg | bijdragen) op 22 feb 2013 om 13:20.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Charles-Louis de Keverberg de Kessel door Joseph-François Ducq

Karel Lodewijk Willem Joseph baron van Keverberg van Kessel, fr: Charles Louis Guillaume Joseph de Keverberg de Kessel, doopnamen Carolus Ludovicus Gulielmus Josephus, (Haelen, 14 maart 1768's Gravenhage, 30 november 1841) was een staatsman in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en Nederland.

In de tijd van het Koninkrijk Holland en het Eerste Franse Keizerrijk was hij onder-prefect in Kleef van 1805 tot 1810. Op januari 1809 werd het land van Kleef getroffen door een van de grootste overstromingsrampen uit de geschiedenis van het gebied. Charles Louis Guillaume Joseph de Keverberg de Kessel ontving van Napoleon Bonaparte het ridderteken van het Legioen van Eer vanwege zijn inspanningen voor de rampbestrijding na die overstroming.

Hij werd vervolgens prefect van het departement Ems-Supérieur van 30 november 1810 tot de opheffing van het departement in 1814.

Tussen 1815 en 1817 was hij gouverneur van de provincie Antwerpen en vervolgens, van 1817 tot 1819, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. Later was hij ruime tijd lid van de Raad van State.

Kort na zijn aanstelling als gouverneur van Antwerpen werd van Keverberg samen met zijn broer opgenomen in de Nederlandse adelstand. Op 16 februari 1816 werden zij bij organiek besluit toegelaten tot de Ridderschap van Limburg met de titel baron.

Charles Louis Guillaume Joseph de Keverberg de Kessel hield zich verder bezig met het verzamelen van statistieken over in het bijzonder Oost-Vlaanderen. Over zijn statistische methoden correspondeerde hij onder meer met Adolphe Quételet, die later van zijn data gebruik zou maken. Verder verschenen er publicaties van Van Keverberg van Kessel op het gebied van de Staatshuishoudkunde, het Staatsrecht en geschiedenis. Om die reden werd hij in 1820 uitgenodigd als lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.[1]

Vanwege zijn verdiensten werd Van Keverberg van Kessel bovendien bij het einde van zijn leven benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Familie

Karel van Keverberg is de zoon van Carolus Emanuel Caspar Josephus van Keverberg ambachtsheer van Haelen, Aldegoor en Neer, en van Anna Maria Josephia barones de Weichs. Hij was gehuwd met Maria Lodge uit Stonor (Engeland). Zij hadden een zoon, Fredericus Henricus Carolus Ernestus baron de Keverberg, lid van de gemeenteraad van Kessel en in 1864 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal[2]

Zie ook

Noten en referenties