Katholieke Kerk in Argentinië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Basiliek van Onze-Vrouwe van Luján, te Luján

De Katholieke Kerk in Argentinië is een onderdeel van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.

In 2005 waren ongeveer 34.200.000 (90%) inwoners van Argentinië katholiek.[1] De Katholieke Kerk is er geen staatskerk.

Spaanse kolonisten hebben het katholicisme naar Zuid-Amerika gebracht, waar het een blijvende stempel heeft gedrukt op de Argentijnse maatschappij. In sommige gebieden paste de Kerk zich aan de Indiaanse godsdiensten aan. Presidentskandidaten moesten tot voor kort katholiek zijn, maar in 1994 werd het betreffende artikel geschrapt.

Argentinië bestaat uit 63 bisdommen die de Romeinse ritus volgen, waaronder 14 aartsbisdommen, verder zijn er vier territoriale prelaturen, een militair ordinariaat, drie bisdommen van oosters-katholieke kerken, een oosters apostolisch exarchaat en een oosters ordinariaat voor de overige oosterse gelovigen zonder eigen bisschop De bisdommen, territoriale prelaturen en het apostolisch exarchaat zijn verspreid over 14 kerkprovincies. Het oosters ordinariaat en het militair ordinariaat vallen direct onder de Heilige Stoel. Het Armeense bisdom San Gregorio de Narek en Buenos Aires valt direct onder de patriarch van de Armeens-Katholieke Kerk. De bisschoppen zijn lid van de bisschoppenconferentie van Argentinië. President van de bisschoppenconferentie is José María Arancedo, aartsbisschop van Santa Fe de la Vera Cruz. Verder is men lid van de Consejo Episcopal Latinoamericano.

Primaat van Argentinië is de aartsbisschop van Buenos Aires, Mario Poli.

De apostolische nuntius voor Argentinië is aartsbisschop Mirosław Adamczyk.

Argentinië heeft tweemaal een bezoek gehad van een paus. Paus Johannes Paulus II bezocht het land in 1982 en 1987. Het land heeft vier kardinalen, waaronder twee kardinaal electors (april 2012). Op 13 maart 2013 is Jorge Mario Bergoglio gekozen tot paus, waarmee hij de eerste paus uit Argentinië en Latijns-Amerika is. Hij nam de naam aan van Franciscus.

Bisdommen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Aartsbisdom
    • Bisdom
Argentinië

Nuntius[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "Global catholic statistics 1905 and today", Albert J. Fritsch, SJ, PhD., 2005. Gearchiveerd op 28 maart 2023.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]