Naar inhoud springen

Kerk van Midwolda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door J. Freese (overleg | bijdragen) op 19 feb 2018 om 16:09.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kerk van Midwolda
Kerk van Midwolda
Plaats Midwolda
Gewijd aan Johannes de Doper
Coördinaten 53° 12′ NB, 7° 1′ OL
Gebouwd in 1738
Monumentnummer  29921
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Toren 1708
Afbeeldingen
gevelsteen 1738
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Hinszorgel uit 1772

De kerk van Midwolda is een tweebeukige zaalkerk uit 1738 in het dorp Midwolda in de gemeente Oldambt, die mede bekend is door het bijzondere kerkorgel uit 1772.

De huidige kerk verving de middeleeuwse Kruiskerk van Midwolda die volgens de overlevering het grootste kerkgebouw in de provincie Groningen was. Omdat het dorp zich verplaatst had naar een zuidelijker gelegen zandrug om zich beter te beschermen tegen overstromingen van de Dollard, was de kruiskerk geïsoleerd komen te liggen. Bovendien was het gebouw steeds bouwvalliger geworden en een van de torens was al ingestort.

De nieuwe kerk kwam dichter bij de dorpskern te staan. Eerst werd in 1708 een nieuwe kerktoren opgetrokken en in 1738 kwam het kerkgebouw gereed. De vier torenspitsjes op het dak verwijzen naar de vier torens van de oude kerk. De vier adelaars die als windvaan bovenop de spitsen staan verwijzen naar de stad Groningen, die het patronaatsrecht bezat. De toenmalige bewoner van de Ennemaborg, Johan Hora, was een belangrijke financier van de nieuwe kerk. De eerste predikant was Wilhelmus Schortinghuis.

De kerk heeft een groot orgel uit 1772 van de beroemde orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz. Het werd gefinancierd door Johan Hora Siccama, kleinzoon van Johan Hora. Voor een dorpsorgel is dit rijksmonument uitzonderlijk groot. Het heeft 33 registers, verdeeld over twee klavieren en een vrij pedaal. Al het pijpwerk is tot op heden nog origineel.