Kernenergiecentrale Kashiwazaki-Kariwa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa
Kernenergiecentrale Kashiwazaki-Kariwa
Kernenergiecentrale Kashiwazaki-Kariwa
Land Japan
Coördinaten 37° 26′ NB, 138° 36′ OL
Eigendom Tokyo Electric Power Company
Inbedrijfsname 1985
De kerncentrale is door een bos gescheiden van de bewoonde wereld
De kerncentrale is door een bos gescheiden van de bewoonde wereld
Lijst van kernreactoren

De kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa (Japans: 柏崎刈羽原子力発電所, Kashiwazaki-Kariwa genshiryoku hatsudensho) is de grootste kerncentrale ter wereld en is gevestigd tussen de stad Kashiwazaki en het dorp Kariwa in het prefectuur Niigata op het eiland Honshu te Japan.

Kashiwazaki-Kariwa is de grootste nucleaire elektriciteitscentrale ter wereld en de op 3 na grootste elektriciteitscentrale (met alleen drie waterkrachtcentrales die een groter vermogen produceren). De centrale is eigendom van Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

De centrale heeft een vermogen van 8.212 MW en produceerde in zijn topjaar tot heden 60,5 terawattuur goed voor 16 miljoen van de 47 miljoen Japanse huishoudens. Vijf van de zeven reactoren zijn van het type kokendwaterreactor en twee van het type Advanced Boiling Water Reactor. De reactoren zijn in gebruik genomen tussen 1985 en 1997[1].

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de feitelijke juistheid van het volgende gedeelte
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Overdreven detail, persoonlijke mening/insteek en feitelijke onjuistheden.

Aardbeving 2007 en gevolgen[bewerken]

Op 16 juli 2007 werd Kashiwazaki getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. In de Kashiwazaki-Kariwa centrale ontstond brand in een transformator, lekte een minieme hoeveelheid radioactief water uit het bassin voor gebruikte kernbrandstof en waren er diverse andere meldingen van veiligheidsrisico's[2]. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is toegestaan onderzoek te verrichten naar de tijdens de aardbeving opgelopen beschadigingen[3].

De centrale bleef 22 maanden volledig gesloten en werd vanaf mei 2009 voor de eerste testen gedeeltelijk herstart. In september 2011 werden de laatste twee stilgelegde reactoren, nummer 1 en 7, doorgelicht met behulp van een stresstest, alvorens deze weer konden worden opgestart. Bij deze stress-test werd met behulp van een simulatieprogramma de veiligheid van de reactoren bij aardbevingen en tsunami's aangetoond. De test werd ingevoerd na de kernramp van Fukushima[4]. Het daadwerkelijke opstarten van de reactoren werd uitgesteld, omdat volgens de lokale overheden het onderzoek naar de oorzaak van de ramp in Fukushima ontoereikend was.

Op 25 januari 2012 werd reactor 5 buiten gebruik gesteld voor controles. Op dat moment was reactor 6 de enig overgebleven kernreactor die Tokyo nog van stroom voorzag.[5] In maart 2012 werd ook reactor 6 als laatste reactor buiten werking gesteld voor onderhoud, waarmee het de laatste van 17 centrales van TEPCO was, die buiten werking werd gesteld. Hetgeen slechts eenmaal eerder gebeurde, namelijk in 2003, toen alle TEPCO kerncentrales van hogerhand werden stilgelegd, nadat gebleken was dat TEPCO diverse veiligheidsproblemen had verzwegen. Om Tokio van voldoende elektriciteit te kunnen voorzien, waren een aantal stilgelegde thermische centrales weer opgestart.[6]

Na twee jaren verlies te hebben gedraaid wilde TEPCO de reactoren nr. 6 en nr. 7 in gebruik te nemen. om zo weer winstgevend te kunnen worden als onderneming. De daarvoor benodigde veiligheids inspecties werden op 15 oktober 2013 aangevraagd. Maar de NRA weigerde bij geen enkele TEPCO-reactor daarmee te beginnen, zolang TEPCO de situatie bij de gecrashte Fukushima-centrales beter niet onder controle had.[7] Op 6 november 2013 gaf TEPCO aan, dat de reactoren mogelijk in april, juli of oktober 2014 weer in bedrijf zouden kunnen worden gesteld.[8] Op 15 november 2013 werd bekend dat TEPCO met dit vooruitzicht 500 miljard yen (5 miljard US dollar) kon lenen van een consortium van grote Japanse banken.[9] De ingebruikname van twee kernreactoren zou de behoefte aan fossiele brandstoffen verder doen afnemen. In 2013 verwachte TEPCO weer winst te kunnen maken, dankzij interne bezuinigingen en de tariefsverhogingen voor de afnemers van elektriciteit.[9]