Killing Them Softly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Killing Them Softly
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Andrew Dominik
Producent Brad Pitt
Dede Gardner
Steve Schwartz
Paula Mae Schwartz
Anthony Katagas
Scenario Filmscenario:
Andrew Dominik
Gebaseerd op:
Cogan's Trade van George V. Higgins
Hoofdrollen Brad Pitt
Scoot McNairy
Ben Mendelsohn
Richard Jenkins
James Gandolfini
Ray Liotta
Sam Shepard
Muziek Jonathan Elia
David Wittman
Montage Brian A. Kates
John Paul Horstmann
Cinematografie Greig Fraser
Distributie The Weinstein Company
Première 22 mei 2012 (Cannes)
Vlag van Nederland 18 oktober 2012
Vlag van de Verenigde Staten 30 november 2012
Vlag van België 5 december 2012
Genre misdaad / thriller
Speelduur 97 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $15 miljoen
Opbrengst $37,9 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Killing Them Softly is een Amerikaanse misdaadfilm uit 2012 van regisseur Andrew Dominik. De film is gebaseerd op de roman Cogan's Trade van misdaadauteur George V. Higgins. De hoofdrol wordt vertolkt door Brad Pitt.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In de herfst van 2008, tijdens de kredietcrisis en de Amerikaanse presidentsverkiezingen, bedenkt Johnny "Squirrel" Amato het plan om een illegaal pokerspel te overvallen. Hij roept de hulp in van zijn vroegere partner Frankie en de Australische heroïneverslaafde Russell om de overval uit te voeren. Omdat Markie Trattman, de organisator van het pokerspel, in het verleden een van zijn eigen pokerspelen liet overvallen, vermoedt Squirrel dat de maffia hem ook de schuld zal geven van de nieuwe overval.

Driver, een afgezant van de maffia, bespreekt de overval met huurmoordenaar Jackie Cogan en concludeert dat Markie, of hij nu schuldig of onschuldig is, vermoord moet worden om de orde te herstellen. Russell verklapt inmiddels aan Kenny Gill, die hij als drugsdealer wil inschakelen, dat hij de overval gepleegd heeft. Kenny licht Jackie in, die op zijn beurt aan Driver meedeelt dat Squirrel, Frankie en Russell de vermoedelijke daders van de overval zijn.

Jackie vermoordt Markie en roept de hulp in van collega Mickey Fallon om Squirrel te vermoorden. Maar Mickey, die voorwaardelijk vrij is, blijkt niet zo betrouwbaar meer te zijn als hij ooit was. Hij trekt zich terug in zijn hotelkamer, waar hij prostituees uitnodigt en dronken wordt. Mickey lijkt echter niet te beseffen dat hij op die manier de opdracht in gevaar brengt.

Jackie besluit om Squirrel zelf te vermoorden. Hij spoort Frankie op en belooft zijn leven te sparen als hij onthult waar Squirrel zich bevindt. Jackie wordt door Frankie naar het appartementsgebouw van Squirrel gereden. Daar vermoordt hij Squirrel met een shotgun. Russell werd eerder al betrapt op drugsbezit en gedeporteerd.

Vervolgens rijden Jackie en Frankie enkele uren naar de parkeergarage waar de auto van Jackie staat. Eens aangekomen in de parkeergarage stapt Jackie uit en kruipt Frankie achter het stuur van zijn eigen auto. Jackie schiet de onwetende Frankie dood met een revolver, veegt mogelijke vingerafdrukken weg en verlaat de plaats delict.

Op de avond van de presidentsverkiezingen spreekt Jackie met Driver af om zijn vergoeding in ontvangst te nemen. Op de achtergrond is de televisie-uitzending van Barack Obama's overwinningsspeech te zien. Jackie argumenteert dat 10.000 dollar per slachtoffer te weinig is omdat Mickey voor de moord op Squirrel 15.000 dollar zou gevraagd hebben. Driver zegt dat 10.000 dollar de prijs is die werd afgesproken. Jackie windt zich op over Obama's toespraak en zegt: "This guy wants to tell me we're living in a community? Don't make me laugh. I'm living in America, and in America, you're on your own. America is not a country; it's just a business." Tot slot richt hij zich tot Driver: "Now fucking pay me!"

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseur Andrew Dominik (links) en acteur Ben Mendelsohn tijdens de première in Sydney.

Killing Them Softly is gebaseerd op de roman Cogan's Trade (1974) van auteur George V. Higgins, wiens misdaadroman The Friends of Eddie Coyle in 1973 verfilmd werd door regisseur Peter Yates. Beide boeken spelen zich af in Boston. Hoewel de opnames van Killing Them Softly plaatsvonden in New Orleans wordt ook in de film regelmatig naar bepaalde buurten uit Boston verwezen.

Regisseur Andrew Dominik besloot het originele boek uit 1974 te moderniseren door het verhaal te laten afspelen tegen de achtergrond van de kredietcrisis van 2008. Volgens de regisseur ondergaan de gangsters in de film immers een gelijkaardige crisis. Ook hun eigen economie, die gebaseerd is op pokerwinsten, stuikt in elkaar wegens een gebrekkige regulatie.[1]

In december 2010 werd Brad Pitt gecast als hoofdrolspeler. In februari 2011 werden onder meer Scoot McNairy, Ben Mendelsohn en Richard Jenkins gecast.[2][3] De opnames gingen in maart 2011 van start in Louisiana.

Garret Dillahunt, die aanvankelijk ook een rol in de film had, verklaarde dat de eerste versie van de film 2,5 uur lang was. Uiteindelijk werd de film ingekort tot 97 minuten, waardoor Dillahunt niet meer in de film aan bod komt.[4]

Titel[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk luidde de titel van het filmproject Cogan's Trade, naar de roman waarop het gebaseerd is. Uiteindelijk werd de titel veranderd in Killing Them Softly, wat verwijst naar een uitspraak van het hoofdpersonage Jackie Cogan. De huurmoordenaar vermoordt zijn slachtoffers graag zonder veel opschudding en dus bij voorkeur op een moment dat ze het niet zien aankomen.

Nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]